Betiltott székely nagykövet

/ 2017.01.28., szombat 19:00 /
Betiltott székely nagykövet

A romániai igazságszolgáltatási fórum pénteki ítélete – amely betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását és forgalmazását – nyomán gerjedt szolidaritási hullám ugyanis becsületére válna egy Csaba királyfi létét megkérdőjelező súlyos ármánynak is. A székely identitásérzetet tudatosan meglovagoló márkaépítésnek olyan újabb lökést adhat a bírósági elmarasztalás, hogy az amúgy bármi pénzt megérne. Feltéve, hogy talpon marad a csíkszentsimoni sörfőzde.

Mert a dolog azért cseppet sem vicces. A Heineken kontra Igazi Csíki Sör perben hozott jogerős, romániai fórumokon kikezdhetetlen ítélet ugyanis alapjaiban rendítheti meg Lénárd András vállalkozó sörhabos sikertörténetét. A pert 2012-ben indította a Heineken cég, a termék gyártásának és forgalmazásának azonnali leállítását követelve, arra hivatkozva, hogy az Igazi Csíki Sör összetéveszthető a Heineken Ciuc nevű sörmárkájával. Lénárd szerint ez az állítás már csak azért sem áll a lábán, mivel ilyen nevű sört soha nem gyártottak a csíkszeredai gyárban. Legközelebb a Ciuc Premium elnevezésű sör áll az Igazihoz – mindkettőnek ugyanaz a sörfőző mester, Simonffy Árpád az atyja.

Lénárdék álláspontját az uniós szabványügyi fórum, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) is alátámasztotta, amikor elutasította a Heineken kérelmét, és kimondta, hogy nem összetéveszthető a két sör. A 2016. december 9-én megerősített határozatot azonban a romániai jogi fórum figyelmen kívül hagyta, és helyben hagyta az alapfokon hozott ítéletet.

Hogy a Csíki Sörmanufaktúra képes lesz-e hatékony marketingfegyvert kovácsolni a hatalmas népi és sörbarát felzúdulásból, már csak azért is érdemes óvatosan kezelni, mert az ítélet részletezését még nem kapta kézhez az elmarasztalt fél. Így aztán egyelőre sem Lénárd, sem jogi képviselője, Hajdu Gábor ügyvéd nem tudja pontosan értelmezni a sommás verdiktum folytatását, miszerint: harminc napon belül meg kell semmisíteni a termék gyártásánál használt, ezzel a márkanévvel ellátott valamennyi eszközt.

„Egyelőre nem világos, milyen eszközök elkobzására terjed ki a bírói döntés, de csak a márkafeliratozott ládák és hűtőszekrények összértéke több millió euróra rúg. Egy 140 embert foglalkoztató vállalat sorsa forog kockán” – jelentette ki a Lénárd, aki a székelyföldi magyar gazdasági érdekeltségek elleni támadásnak tartja a bírósági ítéletet.

A 2016 tavasza óta Magyarországon is jelen lévő sörgyártó nehéz helyzete nemcsak bátorító, a Heineken-termékek bojkottálására felszólító üzenetözönt fakasztott, hanem nemzeti identitási kezdeményezéseket is útnak indított. A Hungarikum Bizottság erdélyi tagja, Salamon Zoltán azt indítványozta például, hogy az Igazi Csíki Sört Székelyföld terméknagyköveteként emeljék a hungarikumok közé.

Érvelése szerint az ital „több, mint szomjúságot oltó nedű”, a sörmárka „identitásunkat, szimbólumainkat felvállaló székelyföldi vállalkozást takar”, Székelyföld egyik jelképévé vált. A javaslatra érkezett válaszban egyelőre semmilyen irányban nem kötelezi el magát a bizottság, a procedúrának megfelelően egyelőre csak a Magyar Értéktárba való felvételt lehet kérni, de csakis akkor, ha már helye van egy külhoni értéktárban.

Ha a magyar sörfogyasztók szíve annak számít, az Igazi Csíki az első küszöbön már túlvan.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.