Bevándorlás: csak jó áron!

/ 2015.11.25., szerda 15:42 /

Eddig háromezer pénzes családot fogtunk a letelepedésikötvény-programmal – derült ki a minap. Most azt is bizonyítjuk, hogy a kínaiak idevándoroltatására szakosodott cégcsoportot már a magyar parlamenti szavazás előtt bejegyezték. Meg azt, hogy az iszlám „migránsokat” Soros-és Clinton-barát közvetítők hozzák Budapestre – Fidesz-közeli ügyvédek segítségével.

A szűk három éve létező magyar letelepedésikötvény-programban minden benne van, ami ellen a Fidesz valaha megszervezte önmagát: egy csipetnyi III/III, Hajdú-Bét, Wallis és Bajnai Gordon, offshore-lovagok, nemzetközi adótervezők, Soros-, illetve Clinton-barát „iszlámbeszállítók”, magánmonopólium-építés, nemzetközi baloldal, Demszky-korszak, továbbá egy vádlotti sorban lévő MSZP-kompatibilis ügyvéd. És mindez „leöntve” Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó és Rogán Antal újdonsült kabinetminiszter közös holdudvarával.

Ettől függetlenül a letelepedésikötvény-konstrukció, a pénzes külföldiek bevándoroltatására irányuló törekvés lehetne tiszta ügy. Létezik ilyesfajta gyakorlat az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Szingapúrban, illetve Nagy-Britanniában, Görögországban, Portugáliában, Bulgáriában és Máltán is. Ha az államadósság, a költségvetés finanszírozásába sikerül a vízummentes európai utazgatásban érdekelt, kiszámítható oktatási és egészségügyi szolgáltatásokra vágyó kínai, orosz vagy legális úton érkező (a bevándorlási hivatal által átvilágított) arab családokat is bevonni, aligha érheti szó a ház elejét. Senki nem lop el állami pénzt, legfeljebb az a kérdés: nagyobb arányban részesül-e a kötvénykibocsátó ország a program hasznából, mint a közbeiktatott magánügynökségek?

Ebben a tekintetben nem állunk jól. A javaslatot az Országgyűlés elé terjesztő Rogán Antal – aki a közvetítőcégeket kiválasztó gazdasági bizottság elnöki stallumát is viselte – különös megoldást fogadtatott el a kormánytöbbséggel. Szó sincs arról, hogy bárki hozhatna kötvényvásárló letelepedőket a világ bármely pontjáról. A magyar rendszerben a megszavazott ügynökök számára monopolizálták a piacot; kínai állampolgárokat ma már kizárólag a Kína területére jóváhagyott magánvállalat szervezhet be, oroszokat pedig csak a Moszkva-felelős és így tovább. Noha a sajtóban rendszerint a kötvénybiznisz haszonélvezőjeként beszélnek a szingapúri Euro-Asia Investment tulajdonosáról, Raj Rafaelről (és nem mulasztják el hozzátenni: ő a volt SZDSZ-es képviselő és főrabbi, a 2010-ben elhunyt Raj Tamás fia), a Kínában élő üzletembert Rogánék valójában ellehetetlenítették. Működési engedélye még megvan, ám miután szingapúri érdekeltségén keresztül kínaiakat kezdett Magyarországra közvetíteni, módosították a szabályokat, így a délkelet-ázsiai városállam polgárain kívül másokkal nem próbálkozhat. Márpedig Szingapúrból éppen annyian akarnak Magyarországra vándorolni, mint Svájcból – azaz semennyien.

Nagyításért kattintson a táblázatra!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A magyar letelepedésikötvény-programmal tehát az a baj, mint a hazai szerencsejáték-koncessziók kiosztásával. Az állam által teremtett lehetőséggel senki más, csak egy-egy területileg illetékes monopolvállalkozó élhet (a budapesti kaszinóknál például Andy Vajna filmipari kormánybiztos), és az általa elkönyvelt óriásprofit nem áll arányban a közösség hasznával. Nézzük, mit kell teljesítenie például egy hazánkba vágyó kínainak a letelepedésért! Azzal kezdődik, hogy a legalább ötéves futamidejű, 300 ezer euró névértékű letelepedési kötvényt nem ő veszi meg, hanem a közbeiktatott Kína-referens cég – a neve alapján államinak tűnő, ám nagyon is magántulajdonú Hungary State Special Debt Fund (HSSDF), melyet a kajmán-szigeteki offshore paradicsomban jegyeztettek be. Utóbbi ezután 300 ezer eurónyi értékpapírt bocsát ki, és a tartózkodási engedélyt kérőnek ezt kell megvásárolnia.

A közvetítő vállalkozás két-három jogcímen kaszál ezen az ügyleten. Egyrészt a letelepedési kötvényeket az állam a 300 ezres összeg alatt, diszkontáron bocsátja ki, a lejáratkor viszontnévértéken veszi vissza – így itt rögtön több tízezer eurós hozam keletkezik. Az ügynök emellett 50 ezer eurós nagyságrendben ügyintézési díjat is felszámol, és semmi sem tiltja, hogy a letelepült külföldi polgár – öt év után visszajáró – 300 ezer eurójából is lecsippentsen majd néhány tízezret (váratlan költségekre hivatkozva).

Egyetlen beszervezett kliens után tehát akár 100 ezer euró is maradhat a bevándoroltatást intéző társaságnál, melyből persze bőven kell költeni alkalmazottakra, marketingpartnerekre, népszerűsítő rendezvényekre, köszönömpartikra, pezsgős vacsorákra, ám informátoraink nem tartják irreálisnak a fejenkénti 40 ezer eurós profitot. Ez azt jelenti, hogy az eddig 2600 kínait ide irányító, s a bevándorlók magyarországi boldogulását (családegyesítés, ingatlanvásárlás) budapesti cégeken keresztül – további pluszforintokért – biztosító HSSDF-csoport haszna a több tízmilliárd forintos szférában mozog.

Mivel messze Kínából importáljuk a legtöbb letelepedőt (lásd táblázatunkat), és nagy erők mozdultak meg a HSSDF-nek konkurenciát jelentő Raj Rafael-féle szingapúri érdekeltség „kiiktatására”, több forrásunk is tényként kezeli, hogy a kötvényprogramot a kínai ügynökcégre találták ki. Ezt erősíti, hogy a kajmán-szigeteki HSSDF „előhírnök” cégét, a hongkongi bejegyzésű Hungary State Special Debt Management Limitedet már 2012. december 10-én megalapította a Lian Wang és Boros Attila által fémjelzett kör, miközben a magyar Országgyűlés csak egy nappal később szavazta meg az új letelepedésikötvény-konstrukciót.

De kit kell tisztelni Wangékban, akik a jelek szerint a beavatottak nyugalmával készülhettek a gigaüzletre? Miként a bevándoroltató vállalkozások végső haszonhúzóiról szóló táblázatunkból kiderül (23. oldal), a HSSDF mögött a magyar vegyipari óriás BorsodChemet 2011-ben birtokba vevő Wanhua Industrial Group menedzsmentje áll. Mivel négy éve ez volt a legnagyobb kínai befektetés Európában, a magyar kormánynak nyilván van oka hálával gondolni a Wanhua–BorsodChem-vezérkarra, valamint a kínai pénzemberek és a magyar politika közti kapcsolatot biztosító Boros Attilára.

Utóbbiról forrásaink a kötvényprogram kulcsfigurájaként beszélnek, noha a Fidesznek elvileg gyanakodnia kellene rá, hiszen élete több ponton is találkozott Bajnai Gordonéval; ő vezérigazgatta a Hajdú-Bét Rt.-t, melynek csődje visszatérő kampányfegyver a kormánypárt kezében. E-mailben kerestük meg Borost, hogy a Wanhua-kapcsolat eredetéről érdeklődjünk, továbbá kiderítsük, miért üzletelt a közelmúltig egy olyan volt III/III-as operatív tiszttel, aki az 1989-es Nagy Imre-újratemetés és Orbán Viktor-beszéd idején is aktív „szolgálatban” állt, de nem válaszolt. Mindenesetre a letelepedésközvetítő gárdában nem Boros az egyetlen, akinek akad felemlegetnivaló a múltjában. Az orosz reláció felelőseit a Demszky-korszak kedvezményezettjeiként tartják számon a fővárosi krónikások; a török, kazah, azeri és afrikai „migránsokat” beszervező vállalkozó az offshore-hatalomként számon tartott Seychelles-szigetek tiszteletbeli főkonzulja Magyarországon; az India felől érkezőket segítő üzletember pedig egy 2006-os korrupciós bűncselekmény vádlottjával végezteti az ügyvédi háttérmunkát.

A legpikánsabb ügynök azonban az arab világban „vadászó” Arton Capital Hungary Kft., melynek névadója tagja a Clinton család alapítványi hálózatának és szponzori együttműködésben van Soros György jótékonysági érdekeltségeivel. Az Arton Capital ennek ellenére azzal a Kosik Kristóffal végezteti a budapesti cégbírósági aprómunkát, akit a Clinton–Soros-tengellyel „hivatalból” szembenálló Rogán Antal és Habony Árpád is előszeretettel foglalkoztat. Miként a Figyelő megírta, Kosikra a többi közvetítő vállalkozás is kénytelen támaszkodni, hiszen a letelepedésre jelentkezők adminisztratív ügyeit az ő irodája hajtja át leghatékonyabban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalon – fejenként több ezer eurós díjért. Kosik egyebek mellett arról híres, hogy ő szerezte meg a 888.hu domainnevet Habony médiacsoportjának, emellett dolgozott a Fidesz parlamenti frakciójának, valamint Belváros–Lipótváros önkormányzati cégeinek.

Ami tehát a nagy letelepedési üzletet illeti, az új kabinetminiszter és környezete az elmúlt három évben mind a beterjesztői, mind a végrehajtói, mind a haszonélvezői oldalon megjelent – szemben a politikai elővigyázatosság „parancsával”.

A kulcsfigura: Boros Attila

1971-ben született; a budapesti közgáz diákjaként (Bajnai Gordonhoz és Gyurcsány Ferenc mai feleségéhez, Dobrev Klárához hasonlóan) részt vett a közgazdászhallgatók nemzetközi szervezeteként jegyzett AIESEC magyar szekciójának működtetésében. Még egyetemistaként helyezkedett el a KPMG audit részlegén asszisztensként, majd a Duna Kötöttárugyár ranglétráját végigjárva 1998-ban a bajai cég vezetője lett.

2000-ben tanácsadóként csatlakozott a Bajnai Gordon által vezetett Wallishoz; a vállalatcsoporthoz tartozó baromfi- és víziszárnyas-feldolgozó cég, a később csődbe jutott Hajdú-Bét vezérigazgatója lett.

2004–2005-ben a WU2 sampont és az Ultra tisztítószereket gyártó Egyesült Vegyiművek irányítói karában tűnt fel, majd 2006-tól a Hungarocamion-utód Waberer’s International Szállítmányozó és Fuvarozó Zrt. vezéreként folytatta.

2007-ben nemzetközi karriert kezdett: a MÁV Cargo megszerzésére is pályázó csehországi vasúti áruszállító, az OKD, Doprava (későbbi nevén: AWT) elnök-vezérigazgatója lett. Ez a cég akkoriban az ismert cseh iparmágnás, Zdenek Bakala és Kádas Péter magyar származású kanadai üzletember érdekeltsége volt.

2009-től ő volt a magyarországi kézbesítési megbízottja annak a Gargola Holdings nevű gibraltári offshore érdekeltségnek, mely az egykor állambiztonságisként tevékenykedő Lakó János vezette Gallon-Invest Kft.-t tulajdonolta. Az 1956-os Intézet szerint Lakó 1989-ben a BRFK III/III-B. alosztály operatív tisztje volt; egészségügyi vonalon végzett belső elhárítást, s Nagy Imre június 16-i újratemetése idején is az „állam biztonságán” dolgozott.

Öt éve családjával Brüsszelbe költözött, azóta kétlaki életet él, Belgium és Magyarország között ingázik.

Informátoraink arról nem tudnak, Boros hogyan került kapcsolatba a kínai tőkével, ám többen megerősítik: kulcsszerepe volt abban, hogy a Wanhua 2011-ben birtokba vette a magyar BorsodChemet. Boros és a Wanhua-menedzsment több tagja közösen tulajdonolja a magyar letelepedésikötvény-program fő haszonélvezőjeként jegyzett, kínai és vietnami állampolgárok „behozatalára” szakosodott HSSDF-csoportot, melybe tucatnyi – kajmán-szigeteki, hongkongi, Brit Virgin-szigeteki és magyarországi – cég tartozik. Piaci pletykák szerint ugyanez a magyar–kínai üzleti kör készült megvásárolni 2013-ban a TV2-t a német ProSiebenSat.1 Grouptól (ezt a megoldást a Fidesz is támogatta volna), de ebben az ügyben végül más megoldás született.

Bő tíz éve családja tartja fenn az A–Z Nemzetközi Óvodát és Bölcsődét a Budapest XII. kerületi Zsolna utcában; az intézménynek otthont adó ingatlant idén vásárolták meg a Videoton-tulajdonos Garancsi István egyik cégétől.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.