valasz.hu/itthon/igy-dolgoznak-a-magyar-bortonokben-fel-otkor-ebreszto-irany-a-muhely-115774

http://valasz.hu/itthon/igy-dolgoznak-a-magyar-bortonokben-fel-otkor-ebreszto-irany-a-muhely-115774

Bezsebelt paloták

/ 2008.08.11., hétfő 12:04 /

A Heti Válasz számításai szerint 3-3,5 milliárd forintot bukott az Andrássy úti palotabizniszen a Verók István vezette terézvárosi önkormányzat. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy egy bírósági döntés után ugyanazért a palotáért ugyanaz a vevő majdnem két és félszeres árat ajánlott.

A kétes ingatlanügyeiről elhíresült terézvárosi önkormányzatot tavasszal újabb pofon érte: a Fővárosi Bíróság semmisnek nyilvánította azt az adásvételi szerződést, amelyet a helyhatóság a Christian Polet belga üzletember által vezetett Ennet Kft.-vel kötött négy éve az Andrássy út 47. számú palota eladásáról. A Liszt Ferenc tér sarkán álló palotát nyolc másik Andrássy úti ingatlanhoz hasonlóan nyomott áron, pályáztatás nélkül adta el az MSZP-SZDSZ koalíció által irányított kerület. Az Andrássy út 47. esetében az épület földszintjén működő kávézó bérlői indítottak pert, mivel megvásárolták volna az épületet egy nyílt pályázaton, erre azonban nem kaptak lehetőséget.

Azóta az ügy megjárta az összes jogi fórumot, majd megszületett a döntés: az önkormányzat valóban megsértette az államháztartási törvényt és saját vagyonrendeletét, amikor pályáztatás nélkül adta el az épületet, ezért az Ennet Kft.-vel kötött szerződés semmis, a tulajdonjog egyelőre visszaszáll az önkormányzatra. Az ügy precedensértékű, hiszen a másik hét palotát hasonló konstrukcióban értékesítették.Az Andrássy út 47.-ért 150 millió forintot kapott a kerület. Az alacsony árat a bérlők kiköltöztetésének és a műemléki felújításnak a költségeivel magyarázta Fürst György akkori szocialista alpolgármester, aki a ciklus végén a Centrum Parkoló Kft. vezérigazgatói székébe ült át. Ám Fürst rosszul mérte fel a ház értékét. A bíróság által kirendelt szakértő megállapította, hogy a palota forgalmi értéke 2004-ben 1,2 milliárd forint körül járt. A reális vételárat a bérlők kiköltöztetésének kötelezettsége miatt 342 millióban határozták meg. Tehát a kerület az elvárható ár alig 43 százalékát kapta meg az Ennettől. (A vevő a felújítás elvégzésével már egy 2,6 milliárd forint értékű ingatlant tudhatott volna magáénak.)

Torzsalkodók

A történet ezután különös fordulatot vett. Kiderült, hogy az Ennetnek akár 345 millió forintot is megér a korábban az önkormányzat által 150 millióért odadobott palota. Ezért a cég felajánlotta, hogy kifizeti az önkormányzatnak a különbözetet. Ám a június végén megtartott testületi ülésen a képviselők többsége - Verók István bosszúságára - elutasította az ajánlatot. Az indítványt előterjesztő polgármester számára az Ennet tulajdonképpen lehetőséget kínált, hogy minimalizálja a bírósági bukással járó politikai veszteséget.

Az SZDSZ azonban nem volt partner ahhoz, hogy Verók felmutathasson 195 millió forint égből pottyant nyereséget, mivel a kerületi koalíció a júniusi testületi ülésen gyakorlatilag felbomlott. Az MSZP és az SZDSZ ugyanis nem tudott megállapodni, hogy összevonják-e az önkormányzati vagyonkezelő cégeket.Az MSZP ezzel kapcsolatos javaslata számos SZDSZ-es vezetői pozíciót érintett, ezért a négy liberális képviselő dühösen távozott az ülésről, mielőtt sor került volna az Andrássy út 47. sorsáról döntő szavazásra. "A Fidesz nemmel szavazott az Ennet Kft. ajánlatára, mivel nem támogatjuk az újabb szerződéskötést a per lezárulta előtt. Így legalább kiderül, mekkora veszteség érte a kerületet ezekkel az ügyletekkel. Augusztus végén kerülhet újra a testület elé az ügy, addig elképzelhető, hogy a volt koalíciós pártok megkötik a háttéralkut a pozíciókról" - állítja lapunknak Hassay Zsófia, a Fidesz kerületi frakcióvezetője.

Elbukott milliárdok

Az Ennet Kft. által tett újabb ajánlat alapján utólag megbecsülhető az a veszteség, ami az előző ciklusban az önkormányzatot a paloták elkótyavetyélésével érte. A Verók-Fürst páros nyolc Andrássy úti ingatlant értékesített 2,8 milliárd forintért. A valós érték és a kapott ár között - az Andrássy út 47. esetében nyilvánvalóvá vált különbözetet alapul véve - 6,4 milliárd lehet, vagyis az önkormányzat 3,6 milliárd forintot engedett ki a kezéből. A becslést számos tényező torzíthatja: az egyes paloták eltérő műszaki állapota, a bérlők alkupozíciójának erőssége, az ingatlanárak ingadozása, az infláció. A 3,6 milliárdos összeg nagyságát érzékelteti, hogy ez megfelel az iskolabezárásokra kényszerülő kerület egyéves oktatási költségvetésének. Az eggyel korábbi szocialista ciklusban 440 millióért eladott Balettintézet esetében még nagyobb arányú veszteség kalkulálható, hiszen a palota tavaly 7,5 milliárd forintért cserélt gazdát (Heti Válasz, 2007. július 12).

Az Andrássy út 47. kálváriája valószínűleg ugyanúgy végződik majd, mint a többi épületé: egy ingatlanfejlesztő cég lesz a tulajdonosa. Amennyiben nem az Ennet Kft. kerül ki győztesen a házért folytatott harcból, az önkormányzatot milliárdos nagyságrendű kártérítés-fizetési kötelezettség terheli, mivel az Ennet a vételár visszafizetése mellett joggal követelheti, hogy térítsék meg azt az összeget, amit a bérlők kiköltöztetésére, balesetveszély-elhárításra és rekonstrukciós tervek készítésére fordított.

Lakók helyett iroda

A privatizáció szakasza nagyjából lezárult az Andrássy úton, már csak néhány helyen folynak az utóvédharcok. Ahogy arra számítani lehetett, a felújításokat nem a Fürst György által személyes kapcsolatok alapján kiválasztott kis cégek, a Leuven és az Amelus Kft. hajtották végre, hanem a később színre lépő, az épületeket a "baráti" közvetítőktől nagyjából piaci áron megvásárló ingatlanfejlesztők. Borítékolható, hogy a perek lezá rul tá val az Ennet és a még bizonytalan sorsú Andrássy út 3.-at megszerző A3 Expressz Kft. sem maga vágna bele a felújításba, hanem a hasznot bezsebelve továbbadnák a házakat.

A tényleges fejlesztők tevékenysége nyomán a sugárút megújulóban van, igaz, sokszor vitatható minőségben. Az Andrássy út 68. szám alatti, silány új szárnyakkal kibővített egykori iskolaépület luxuslakásainak felét már eladták. Az Oktogonhoz közeli Andrássy út 52. felújítás alatt áll, akárcsak az Andrássy út 23., mely az eredeti, ingatlanközvetítéssel foglalkozó vevőtől spanyol nagybefektetők tulajdonába került. A műemlékvédelmi hatóság engedélyével kibelezett, manapság divatos módon "kulisszásított" épület irodaházként folytatja pályafutását, akárcsak társa a 19. szám alatt, ahol már mindegyik bérlővel megegyeztek a kiköltözésről.

Az Andrássy 47.-en és a 3-as szám alatti, a Postamúzeumnak otthont adó Saxlehner-palotán kívül még egy ház áll per alatt: a 23-as. Az épület pertársaságot alapító bérlői egy sor jogi sikert könyvelhettek el a Marshall-szigeteki bejegyzésű Amelus Kft. ellen vívott harcukban, mégsem valószínű, hogy a lakók által szorgalmazott modell, vagyis a tetőtér eladásából finanszírozott felújítás megvalósulhat. Az Amelust ugyanis megvette a szomszédos két palotát már korábban megszerző spanyol cég, a Punto Fa. Noha a pereskedés még nem ért véget, minden jel arra mutat, hogy a lakók megegyeznek a spanyolokkal a kiköltözésről, és szomszédaihoz hasonlóan ez a ház is hamarosan irodaépületté alakul át.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.