valasz.hu/itthon/hatosagi-ellenorzes-tobbnyire-elmarad-az-egyesulet-szerint-58177/

http://valasz.hu/itthon/hatosagi-ellenorzes-tobbnyire-elmarad-az-egyesulet-szerint-58177/

Bibó István parkot avattak Budapesten

/ 2011.10.27., csütörtök 12:55 /
Bibó István parkot avattak Budapesten

Felavatták Budapest első, Bibó Istvánról elnevezett közterületét a II. kerületben, a Barsi utca és a Bimbó út között.„Kissé zavaros időket élünk, de Bibó István műveiből útmutatót kaphatnak mai vezetőink is″ - mondta Tarlós István főpolgármester szerdán délután a Rózsadombon tartott parkavatón. A XX. század második felének jelentős politikai gondolkodójáról  - ahogy azt Láng Zsolt II. kerületi polgármester felidézte - néhai kedvelt sétautcáihoz, valamint utolsó munkahelyéhez, a KSH könyvtárához közel neveztek el területet.

A főpolgármester beszédében kifejtette, sokszor éppen hamis realisták, túlfeszült lényeglátók sajátították ki Bibó István gondolatait. „Hol agyonidézés, hol angyonhallgatás volt osztályrésze”, azonban emléke a budai kerületben most megfelelő helyszínre kerül.

Tarlós István és Láng Zsolt

Láng Zsolt polgármester köszöntőjében „tudós hazafiként” említette Bibót, majd megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy a mai napig egyetlen köztér vagy utca sem viselte nevét.Megjegyezte: büszkeséggel tölti el, hogy Bibó István életútjának egy szakaszában a II. kerületben élt és alkotott. „Amikor leleplezzük az emlékét őrző táblát, olyan ember tér vissza közénk, aki itt élte életét és most is ide tartozik, legyünk büszkék rá" - fogalmazott.

Schmittné Makray Katalin és Stumpf István

A park avatásán részt vett Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, Stumpf István alkotmánybíró, Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes, valamint Bibó István gyermekei, Tegzes Lászlóné és ifjabb Bibó István.

Az ünnepségen az országzászló mellett a pasaréti 46. sz. Kapisztrán Szent János Cserkészcsapat tagjai álltak őrséget.


Bibó-emlékév
A parkavatás oka, hogy idén augusztus 7-én volt pontosan 100 éve, hogy megszületett Bibó István. A jogász végzettségű Bibó élete során volt az MTA tudósa, miniszter, majd 1956 után politikai fogoly is. Demokrata-humanista politikai gondolkodóként tevékenysége nemzetközileg is ismert. Az emlékév keretében szeptember végén konferenciát rendeztek Bibós Istvánról a Magyar Tudományos Akadémián, ahol történészek, szociológusok, filozófusok vitatták meg életét, munkásságát.
 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.