valasz.hu/itthon/farkashazy-havasnak-ne-szorakozz-velem-mindig-mikor-egyutt-vagyunk-120811

http://valasz.hu/itthon/farkashazy-havasnak-ne-szorakozz-velem-mindig-mikor-egyutt-vagyunk-120811

Bírósági felszólítás a Tiborcz-cégnek: bújjanak elő a tulajdonosok!

/ 2017.10.18., szerda 13:50 /

Fotó: Németh Dániel / Magyar Narancs

A cégbíróság a minap megakasztotta a BDPST Zrt. változásbejegyzési kérelmét, mondván: csak akkor lehet tőkét emelni a luxusingatlan-kereskedésben, ha felfedik a vállalat tulajdonosi szerkezetét. A társaság inkább visszavonulót fújt, hogy megőrizhesse „offshore-jellegét” értesült a Válasz.hu.

Szeptember végén a Heti Válaszban igazoltuk, hogy bár a Fidesz 2009–2010-ben – még ellenzéki erőként – hadat üzent az offshore-nak, a párt holdudvara időközben rákapott a tulajdonosrejtegetésre. Cikkünkben négy ilyen módszert azonosítunk:

1. alacsonyabb társadalmi státusú strómanok bevetése,

2. klasszikus offshore-ozás (luxemburgi, liechtensteini vagy máltai érdekeltségekkel),

3. profitelterelés a cégiratokban jelentéktelennek feltüntetett, illetőleg a dokumentumokból „kifelejtett” részvényesek felé,

4. zárt tulajdonosi körű magántőkealapok indítása.

Világossá tettük, hogy a 3. technikát, vagyis a profitelterelést alkalmazza például a kormányfő vejével kapcsolatba hozható luxusingatlan-kereskedő, a BDPST Zrt. A társaság eddig nyolc nagy értékű ügylettel került be a hírekbe, s legalább öt ingatlan (a turai kastély, a belpesti Mahart-ház, a badacsonyi Ranolder-villa, egy orbánhegyi telek és egy Andrássy úti palotarész) máig a cég portfóliójába tartozik.

Az biztos, hogy a bejegyzéskor fizetett illetéket Tiborcz István magánbankszámlájáról utalták el, ám a zrt. végső haszonhúzója homályban tartja magát. Ez úgy lehetséges, hogy a BDPST alapszabályában kizárólag a vállalatot formálisan létrehozó magánszemélyek szerepelnek névvel, a tulajdonosi körbe utóbb bekerült, a profit 95 százalékát maguk felé térítő úgynevezett osztalékelsőbbségi részvényesek nem. S bár – mint szeptemberben megírtuk – a cégbírósági nyilvántartás „tankönyvi” kijátszása, ha egy zrt. nem a friss tulajdonosi szerkezetét jeleníti meg a létesítő okiratában, a hatóságoknak nincs eszközük arra, hogy rendre összefésültessék az alapszabályt a vezérigazgatók páncélszekrényében őrzött részvénykönyvvel.

Ettől függetlenül a cégbíróságok azért próbálkoznak az efféle „titkosított” társaságok kifehérítésével. A BDPST Zrt. például 2017 augusztusában úgy döntött, tőkét emelne, ezért változásbejegyzési kérelemmel fordult a Fővárosi Törvényszékhez. Az ügyben eljáró cégbíró azonban szeptember közepén hiánypótlási felhívást kézbesített, melyben figyelmeztette a társaságot, hogy az alapszabályban egyértelműen rögzítenie kell az aktuális tulajdonosi szerkezetet.

Mit gondolnak, hogyan reagált minderre a BDPST? Nem, még véletlenül sem leplezte le a zrt. mögött álló tulajdonosi kört. A társaság október 10-i közgyűlésén az egyetlenegy részvényt birtokló vezérigazgató hatályon kívül helyezte a korábbi, tőkeemelésről szóló határozatot, majd megbízta a cég jogi képviselőjét, hogy vonja vissza a törvényszékhez benyújtott változásbejegyzési kérelmet. Vagyis teljes visszavonulót fújt, hogy továbbra is őrizhesse a BDPST „offshore-jellegét”.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.