Biszku Béla letiltotta a róla készült film bemutatóját

/ 2010.06.10., csütörtök 12:07 /
Biszku Béla letiltotta a róla készült film bemutatóját

Cselek sorozatával jutottak közel a teljes visszavonultságban élő politikushoz, akit egy váratlan pillanatban arra kértek: kérjen bocsánatot.

Jövő szerdán, június 16-án, Nagy Imre kivégzésének évfordulóján lesz a díszbemutatója Novák Tamás és Skrabski Fruzsina Bűn és büntetlenség című, Biszku Béláról forgatott dokumentumfilmjének - adtuk közre a Heti Válasz legfrissebb számában, a film alkotóival készített interjúval együtt. (Cikkindító fotónkon Biszku Béla és Kádár János 1968-ban)

Jóval hetilapunk lapzártája után, tegnap délután azonban botrányos dolog történt: az ötvenhatos megtorlást belügyminiszterként irányító, ma 89 éves Biszku Béla lánya besétált az Uránia Nemzeti Filmszínházba, s perrel fenyegette meg a mozit, mire annak vezetése megijedt és lefújta a hetek óta hirdetett bemutatót. Az alkotók így illegális vetítést tartanak az eredeti időpontban: az új helyszín a 2. kerületi Menta Terasz, ahol este hét órakor kezdődik majd a vetítés.

A film készítői a Heti Válasz mai számában olvasható interjúban elmondják, milyen cselekkel jutottak közel az 1989 óta visszavonultan élő, nem nyilatkozó Biszkuhoz, akinek 300 kivégzés és 20 000 bírósági ítélet tapad a kezéhez az 1956-os forradalom utáni megtorlás irányítójaként.

Skrabski Fruzsina és Novák Tamás

Novák és Skrabski évek kitartó munkájával férkőztek Biszku bizalmába, aki eleinte azt hitte, szülőfalujából érkező fiatalok szeretnének filmet készíteni róla, amint a környékről beszél. A negyedik találkozás alkalmával, amikor Biszku már kemény kérdéseket is kapott, a két újságíró (a Mandiner blog munkatársai) leleplezték magukat, s közölték: azt szeretnék, ha Biszku most a kamerába nézve bocsánatot kérne mindazért, amiben olyan vastagon benne volt.

Nem sokkal ez után Biszku szóban visszavonta a hozzájárulását - az alkotók birtokában van mindenesetre az a papír, amely tanúsága szerint minden kép- és hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához hozzájárul - , ám a film mégis elkészült: Novák és Skrabski szerint, ha már bíróság elé sosem állították Biszkut, az ítélet legyen legalább a nyilvánosság.

Hogy a véres kezű, tetteiért bíróság elé sosem állított, a Rózsadombon ma is jólétben élő vén kommunista legalább a kamerák előtt megbánta-e tetteit, kiderül a filmből: a választ azonban sejthetjük azok után, hogy még a nyilvánosságot sem vállalná enyhe ítéletként, ellene a ma már valóban független bíróság mögé bújna a kirakatperek egykori bajnoka, aki jegyzőkönyvek tanúsága szerint egykor kevesellte a „fizikai megsemmisítéseket".

Rosta

Szőnyi Szilárd

Rosta legközelebb hétfőn 8 órától.

Ezért van bajban az egészségügy

Megkezdődött, akcióba lendültek a magánszolgáltatók, hogy részesedjenek a tb-finanszírozásból. Itt a gyengélkedő állami egészségügy és a fizetős helyek nagy csatája.

Ötszáz kilométer Böjte Csaba gyermekeiért

Ötszáz kilométeres váltófutásra készül egy csapat Böjte Csaba gyermekeiért. Nemcsak futókat várnak, hanem olyan jelentkezőket is, akik számítógépen kattintanának az árvákért.

Riadó, bajban levő szakmunkások!

Azt gondolnánk, hogy a kivándorlók zöme Londonba tartó friss diplomás, aki nem tud itthon elhelyezkedni. Pedig nem, zömmel egy mély válságban levő réteg tagjai.

Habony havi egymilliója

Van kapcsolat Habony Árpád és a Marslakók című sorozat között? A Figyelő azt állítja, tudja, honnan van a miniszterelnök informális főtanácsadójának havi egymilliója.

Folyamatosan nő a feszültség a kelet-ukrajnai fronton

Nem enyhülnek a kelet-ukrajnai szakadár erők támadásai a frontvonalnak ukrán hatóságok által ellenőrzött oldalán lévő települések ellen, csütörtökre virradó éjjel főként a Donyecktől nyugatra fekvő területet érték sűrűn tüzérségi csapások - közölte a kijevi hadműveleti parancsnokság.

12 százalékról 15-re nőtt a roma iskolások aránya

Húsz hónapja emelkedik a születésszám – hangoztatja a kormány. Sikerült teljesíteni a célt, hogy a középosztályt erősítsék? Csak részben: több mint 20 százalékkal nőtt a diplomások között a harmadik gyermeket vállalók aránya, ám a többlet zömét a legszegényebbek adják.

Kiderült: másolandó „keleti modell” nem létezik

Míg a Nyugat vitatkozik, a Kelet dolgozik – jelentette ki Orbán Viktor nemrég, s bírálóinak értékelése szerint ezzel az autokráciák dicséretét zengte. Utánanéztünk és kiderült: másolandó „keleti modell” nem létezik, az ázsiai csodát ugyanis épp azt teszi csodává, ami európai benne. Exkluzív háttér a friss Heti Válaszban.

Orbán Viktor veje eladta cégei egy részét

Tiborcz István április 28-ai hatállyal eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.