valasz.hu/itthon/fordulat-akos-megegyezett-a-telekommal-es-50-milliot-utalt-bojte-csabanak-117545

http://valasz.hu/itthon/fordulat-akos-megegyezett-a-telekommal-es-50-milliot-utalt-bojte-csabanak-117545

Biszku-tárgyalás: „őrültség gyilkosok között humanitásról fecsegni”

/ 2014.04.01., kedd 17:32 /
Biszku-tárgyalás: „őrültség gyilkosok között humanitásról fecsegni”

Még egyes pártfunkcionáriusok is sokallták az 1956-os forradalom leverése utáni erőszakos túlkapásokat - derült ki a forradalmat követő megtorlásokkal kapcsolatban háborús bűntettel vádolt 92 éves Biszku Béla nyugdíjas pártvezető perében ismertetett dokumentumokból kedden a Fővárosi Törvényszéken. Az iratismertetésen érdekes adalékokat lehetett megtudni az ötvenes évek történetéből. Biszku némán üli a tárgyalásokat.

Biszku Béla a tárgyaláson. Mivel a vádlott a korábbi bírósági napokon arra a panaszkodott, nem hallja rendesen az iratismertetést, fejhallgatót kapott (fotók: MTI)

A bíró több iratot olvasott fel a vádnak azzal a részével kapcsolatban, mely szerint 1957. március 9-én a székesfehérvári karhatalom tagjai Martonvásáron három akadémiai kutatót, aki részt vett a forradalomban, súlyosan bántalmaztak. Biszku Béla belügyminiszterként ismerte a bűncselekményről szóló hivatalos jelentést, az akkor hatályos törvényi rendelkezéssel ellentétben azonban nem intézkedett a felelősségre vonás érdekében.

A kedden felolvasott iratok szerint akkoriban a szemtanúk elmondták, hogy a részeg karhatalmisták válogatás nélkül verték a település utcáján és vendéglátóhelyein eléjük kerülő embereket, a három kutatónál pedig házkutatást tartottak, fegyvereket kerestek, de csak röpcédulákat találtak, mire bevitték mindhármukat a rendőrőrsre, és órákon át gumibottal ütötték őket. A sértettek között volt idős, beteg ember és kitüntetett kutató is, gyógyulásuk hetekig tartott.

Az ismertetett dokumentumok szerint még a korabeli rendőri és pártvezetők sem helyeselték a Martonvásáron történteket. Az elkövetőket parancsnokaik felfüggesztették, áthelyezték, pártfunkcionáriusok pedig úgy vélekedtek, hogy az ilyen cselekmények azért károsak, mert eltávolítják a lakosságot az akkori állampárttól, az MSZMP-től.

Tóth Szabolcs vezető bíró

A keddi tárgyaláson a bíró felolvasott az 1956. decemberi, negyvenhat halálos áldozatot követelő salgótarjáni sortűzzel kapcsolatos iratokat is, amelyek szerint karhatalmisták és szovjet katonák lőtték a téren összegyűlt, majd a lövések elől a földön menedéket kereső embereket. Eközben a térről kivezető utcákat járművek torlaszolták el.

A korabeli jegyzőkönyvek szerint az 1956-os forradalom után az állampárt vezető testületeinek ülésén elhangzott, hogy „a mi karhatalmunk olyan, hogy lelövi mindazokat, akiket kell”. Akkoriban az „éberség fokozása” volt napirenden, a rendőrség és a karhatalom „a népi demokrácia erős támasz”” volt, hűséges a párthoz és az államhoz, feladata az ellenforradalmi szervezkedések szétverése volt, és ezért a párt vezető szervei nem mulasztottak el köszönetet mondani és elismerni a karhatalom érdemeit.

A hivatalos iratok szerint volt, aki arról beszélt a forradalom leverése után, hogy bár elvileg nem támogatja a halálbüntetést, de „őrültség gyilkosok között humanitásról fecsegni”.

Biszku Béla korábban tagadta bűnösségét, de vallomást nem kívánt tenni, kedden is némán hallgatta a többórás iratismertetést.

A következő tárgyaláson a martonvásári eseményekkel kapcsolatban tanúkat hallgat meg a bíróság.


 
Az 1956-os forradalom leverése után Biszku Béla tagja volt az 1956. november elején megalakult Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) központi, irányító és döntéshozó testületének, az Ideiglenes Intéző Bizottságnak, amely létrehozta és irányította az úgynevezett karhatalmat. A vád szerint a karhatalom a forradalom leverése után részben rendfenntartó, részben a megtorlásban közreműködő és a polgári lakosság ellen fellépő fegyveres csoport volt.

A fegyveres alakulatok a polgári lakosságra leadott sortüzekkel szándékos emberöléseket követtek el: 1956. december 6-án Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál lezajlott „vörös zászlós” tüntetésen hárman vesztették életüket, két nappal később Salgótarjánban a megyei rendőr-főkapitányság épülete előtt pedig a karhatalmisták és szovjet katonai erők fegyvereitől negyvenhatan, köztük nők, gyerekek, egyikük csupán 10 éves volt.

Biszku Béla az ügyészség szerint azért nem intézkedett a felelősségre vonás érdekében, mert a polgári lakosságra leadott sortüzekkel elkövetett emberölésekre a szűkebb pártvezetés más tagjaival együtt ő adott utasítást.

A vádbeli cselekmények az ügyészség szerint háborús bűntettet valósítanak meg, továbbá azt is a terhére rója Biszkunak az ügyészség, hogy egy 2010-es interjúban tagadta a kommunista rendszer által elkövetett népirtás tényét.

 
 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.