Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

/ 2017.10.22., vasárnap 18:00 /
Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A kommunista hatalomátvétel új elemeit tárták fel a Nemzeti Emlékezet Bizottság és az MTA kutatói, akik a magyar vidék több helyszínén kerestek bizonyítékokat azokra a korábbi szóbeli közlésekre, miszerint a szovjet katonák 1945-ben sorozatban végeztek ki civileket, gázoltak el részegen magyarokat, illetve tömegesen erőszakoltak meg nőket. Földváryné Kiss Réka a Heti Válasznak arról beszél, hogyan ismétlődött meg a tömeges erőszak az ország több pontján, és hogyan rendeződik mindez egy határozott mintázatba, a kommunista hatalomátvétel előkészítésébe. De persze úgy, hogy látszólag 1948-ig még demokratikusak a körülmények.

Hogyan válik mindez végül 1956 egyik okozójává? Hogyan zajlik vidéken a forradalom, ahol fegyveres harcok nélkül űzték el a kommunistákat? Miért a „kommunistamentőkből” lesz több helyen a hiteles helyi vezető? Miért éppen őket akasztják fel utóbb? Hogyan válik 1956 a magyar társadalom nagy szolidaritástörténetévé? S hogyan lesz a magyar ’56 egyik kulcsfigurája a rendpárti forradalmár, akinek alakja az ország legtöbb pontján felbukkan, és előbb a helyi önkormányzatok megszervezésében játssza a főszerepet, majd a véres megtorlás elszenvedőjeként?

 

 

 

 

Részletek a Heti Válasz október 19-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.