heti-valasz.hu/itthon/egyetlen-szo-amit-tudni-kell-a-2018-as-valasztasi-kampanyrol-123108

http://heti-valasz.hu/itthon/egyetlen-szo-amit-tudni-kell-a-2018-as-valasztasi-kampanyrol-123108

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

/ 2017.10.22., vasárnap 18:00 /
Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A kommunista hatalomátvétel új elemeit tárták fel a Nemzeti Emlékezet Bizottság és az MTA kutatói, akik a magyar vidék több helyszínén kerestek bizonyítékokat azokra a korábbi szóbeli közlésekre, miszerint a szovjet katonák 1945-ben sorozatban végeztek ki civileket, gázoltak el részegen magyarokat, illetve tömegesen erőszakoltak meg nőket. Földváryné Kiss Réka a Heti Válasznak arról beszél, hogyan ismétlődött meg a tömeges erőszak az ország több pontján, és hogyan rendeződik mindez egy határozott mintázatba, a kommunista hatalomátvétel előkészítésébe. De persze úgy, hogy látszólag 1948-ig még demokratikusak a körülmények.

Hogyan válik mindez végül 1956 egyik okozójává? Hogyan zajlik vidéken a forradalom, ahol fegyveres harcok nélkül űzték el a kommunistákat? Miért a „kommunistamentőkből” lesz több helyen a hiteles helyi vezető? Miért éppen őket akasztják fel utóbb? Hogyan válik 1956 a magyar társadalom nagy szolidaritástörténetévé? S hogyan lesz a magyar ’56 egyik kulcsfigurája a rendpárti forradalmár, akinek alakja az ország legtöbb pontján felbukkan, és előbb a helyi önkormányzatok megszervezésében játssza a főszerepet, majd a véres megtorlás elszenvedőjeként?

 

 

 

 

Részletek a Heti Válasz október 19-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.