Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

/ 2017.10.22., vasárnap 18:00 /
Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A kommunista hatalomátvétel új elemeit tárták fel a Nemzeti Emlékezet Bizottság és az MTA kutatói, akik a magyar vidék több helyszínén kerestek bizonyítékokat azokra a korábbi szóbeli közlésekre, miszerint a szovjet katonák 1945-ben sorozatban végeztek ki civileket, gázoltak el részegen magyarokat, illetve tömegesen erőszakoltak meg nőket. Földváryné Kiss Réka a Heti Válasznak arról beszél, hogyan ismétlődött meg a tömeges erőszak az ország több pontján, és hogyan rendeződik mindez egy határozott mintázatba, a kommunista hatalomátvétel előkészítésébe. De persze úgy, hogy látszólag 1948-ig még demokratikusak a körülmények.

Hogyan válik mindez végül 1956 egyik okozójává? Hogyan zajlik vidéken a forradalom, ahol fegyveres harcok nélkül űzték el a kommunistákat? Miért a „kommunistamentőkből” lesz több helyen a hiteles helyi vezető? Miért éppen őket akasztják fel utóbb? Hogyan válik 1956 a magyar társadalom nagy szolidaritástörténetévé? S hogyan lesz a magyar ’56 egyik kulcsfigurája a rendpárti forradalmár, akinek alakja az ország legtöbb pontján felbukkan, és előbb a helyi önkormányzatok megszervezésében játssza a főszerepet, majd a véres megtorlás elszenvedőjeként?

 

 

 

 

Részletek a Heti Válasz október 19-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.