valasz.hu/itthon/nem-orbanbol-gazdagszik-meg-kosa-127465

http://valasz.hu/itthon/nem-orbanbol-gazdagszik-meg-kosa-127465

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

/ 2017.10.22., vasárnap 18:00 /
Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A kommunista hatalomátvétel új elemeit tárták fel a Nemzeti Emlékezet Bizottság és az MTA kutatói, akik a magyar vidék több helyszínén kerestek bizonyítékokat azokra a korábbi szóbeli közlésekre, miszerint a szovjet katonák 1945-ben sorozatban végeztek ki civileket, gázoltak el részegen magyarokat, illetve tömegesen erőszakoltak meg nőket. Földváryné Kiss Réka a Heti Válasznak arról beszél, hogyan ismétlődött meg a tömeges erőszak az ország több pontján, és hogyan rendeződik mindez egy határozott mintázatba, a kommunista hatalomátvétel előkészítésébe. De persze úgy, hogy látszólag 1948-ig még demokratikusak a körülmények.

Hogyan válik mindez végül 1956 egyik okozójává? Hogyan zajlik vidéken a forradalom, ahol fegyveres harcok nélkül űzték el a kommunistákat? Miért a „kommunistamentőkből” lesz több helyen a hiteles helyi vezető? Miért éppen őket akasztják fel utóbb? Hogyan válik 1956 a magyar társadalom nagy szolidaritástörténetévé? S hogyan lesz a magyar ’56 egyik kulcsfigurája a rendpárti forradalmár, akinek alakja az ország legtöbb pontján felbukkan, és előbb a helyi önkormányzatok megszervezésében játssza a főszerepet, majd a véres megtorlás elszenvedőjeként?

 

 

 

 

Részletek a Heti Válasz október 19-i számában, amely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

„A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét. Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők.”

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.