heti-valasz.hu/itthon/a-veghajraban-a-fideszre-hatalmas-veszely-leselkedik-a-cikisedes-128010

http://heti-valasz.hu/itthon/a-veghajraban-a-fideszre-hatalmas-veszely-leselkedik-a-cikisedes-128010

BKV-bűnügy: az MDF-SZDSZ közös jelöltje is képbe került

/ 2010.03.23., kedd 15:08 /
BKV-bűnügy: az MDF-SZDSZ közös jelöltje is képbe került

Ikvai-Szabó Imrét és Horváth Csabát is kihallgatják szerdán a BKV-ügy kapcsán. Az Index értesülései szerint Ikvai-Szabó adott teljes felhatalmazást Mesterházy Ernőnek a fővárosi cégek üzleti és személyi döntéseibe való beleszólásra, Hagyó pedig kijelentette: politikusi pályán a közösségért való tenni akarás hajtotta.

Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) jelenlegi és Horváth Csaba (MSZP) korábbi főpolgármester-helyettest szerda délután hallgatja meg a BKV-nál történt szabálytalanságok kivizsgálására alakult fővárosi közgyűlési bizottság - közölte a fideszes György István bizottsági elnök kedden az MTI megkeresésére.

Ikvai-Szabó Imre ismételt meghallgatását Steiner Pál (MSZP) javasolta, Horváth Csaba meghallgatását pedig Bagdy Gábor (KDNP) indítványozta a testület előző ülésén. A bizottság még aznap délután-este tárgyalja majd a jelentéstervezetet is, amelyről várhatólag másnap is tárgyalni fognak.

György István közölte, hogy a vizsgálati jelentést, melyhez csatolják valamennyi bizottsági tag esetleges különvéleményét is, várhatóan csütörtökön juttatják el Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármesterhez. Jelezte: a testület mandátuma péntekig szól, így eddig kell befejezniük a munkájukat.

A közlekedési céget érintő szabálytalanságok munkajogi, polgári jogi és esetleges büntetőjogi vonatkozásainak kivizsgálására tavaly november 26-án alakított eseti bizottságot a Fővárosi Közgyűlés.

Az eddigi bizottsági meghallgatások alapján valószínűsíthető, hogy a politikusok - párthovatartozástól függetlenül - egyet fognak érteni abban: az elmúlt években a BKV feletti felügyeleti, irányítási jogok túlságosan megosztottak voltak.

Az Index ugyanakkor azt írja, hogy Mesterházy Ernő, a főpolgármester volt politikai tanácsadója Ikvai-Szabó Imre felhatalmazásával beleszólhatott a fővárosi cégek üzleti és személyi döntéseibe.

 „Az Index birtokába került „menlevél" szövegezése homályos, így általában minden városházi ügy belefért az előzetesben ülő tanácsadó tevékenységi körébe" - olvasható a hírportál kedden közölt cikkében.

Az Index szerint a volt tanácsadónak "a főpolgármester által érzékeltetettnél jóval szélesebb körű befolyása volt a városházi ügyekre". A 2007 februárjában kiadott, Ikvai-Szabó Imre által aláírt megbízás lényegében minden fontosabb önkormányzati területre beleszólást engedett a Főpolgármesteri Iroda Kormányzati Koordinációs Irodájának vagy Mesterházy Ernőnek.

Ikvai-Szabó "menlevele" felkérte Mesterházyt, hogy a "Fővárosi Önkormányzat gazdasági társaságaival kapcsolatos tanácsadói tevékenységével álljon rendelkezésére", valamint hogy "nyújtson segítséget egyes stratégiai kérdésekben, döntések előkészítésében".

Ikvai-Szabó Imre

A levél tételesen fel is sorolta, hogy a főpolgármester-helyettes szerint mi számít a stratégiai kérdések közé: "privatizált gazdasági társaságok ügyei, üzleti tervek és beszámolók előzetes véleményezése, személyi kérdések, kiemelt beruházások, illetve a kormányzati egyeztetéseket igénylő ügyek" - olvasható a hírportálon.

Az Index emlékeztetett arra, hogy Demszky Gábor főpolgármester a BKV ügyeit vizsgáló fővárosi eseti bizottság előtt arról beszélt: Mesterházy Ernő tanácsadóként szabályos megbízással rendelkezett, ingyen dolgozott a Városházán, kormányzati koordinációs feladatai voltak.

Mesterházy Ernő a rendőrség gyanúja szerint rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek. A volt tanácsadó előzetes letartóztatását március elején hosszabbította meg a bíróság három hónappal.

Szintén BKV-botránnyal kapcsolatos hír, hogy megszólalt Hagyó Miklós: úgy nyilatkozott magánéleti döntéseket hozott ingatlanjaival kapcsolatban, hogy ezeknek semmi közük a BKV-ügyekhez, amelyekben áll minden vizsgálat elé.

 A volt szocialista főpolgármester-helyettes - aki kedden nyilatkozott az MTI-nek -, arra a kérdésre, hogy miért pont az elmúlt hónapokban ajándékozta el lányának két ingatlanát és íratta egy másik haszonélvezeti jogát jelenlegi élettársára, illetve adott el két ingatlant, azt válaszolta: magánéleti döntéseket hozott, amelyek nem tartoznak a nyilvánosságra

Hagyó Miklós aláhúzta: nem gazdasági érdekek miatt lett politikus.

Elismerte, hogy vagyonos embernek számít, de - mint mondta - azt nem a politikusi pályafutásának köszönheti, hiszen korábban a gazdaságban tevékenykedett, és az ottani sikereit nem a kapcsolatoknak, nem a privatizációnak, hanem a személyes képességeinek köszönheti.

"A politikusi pályán a közösségért való tenni akarás hajtott, személyes mottóm az, amit Olaf Palme volt svéd miniszterelnök mondott: a szociáldemokrácia nem a gazdagság, hanem a szegénység ellen küzd" - fogalmazott.

Hagyó Miklós szerint méltatlan, hogy volt élettársát is bele akarják keverni az ügyekbe. Ezzel kapcsolatban leszögezte, gyermeke édesanyjával, akinek 3 százalékos tulajdonrésze van az ő cégében, 2003 óta nem él együtt.

Arra a kérdésre, hogy a közeljövőben tervez-e valamilyen újabb lépést ingatlanjaival kapcsolatban, határozott nemmel válaszolt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.