valasz.hu/itthon/ot-ok-amiert-felesleges-duhongeni-azert-mert-bayer-zsolt-bekerul-a-nemzeti-konyvtarba-125069

http://valasz.hu/itthon/ot-ok-amiert-felesleges-duhongeni-azert-mert-bayer-zsolt-bekerul-a-nemzeti-konyvtarba-125069

Bojkott: nem hajlandóak betenni a lábukat a kormány kedvenc egyetemére

/ 2015.07.24., péntek 15:37 /
Bojkott: nem hajlandóak betenni a lábukat a kormány kedvenc egyetemére

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet gyakran éri a vád, hogy kivételezett helyzetben van; legutóbb a jogi karokkal kerültek összeütközésbe. Tud-e a kormány úgy egyetemet építeni, hogy közben a többi intézmény ne sértődjön vérig? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Nem megy konfliktusok nélkül a kormány nagy egyetemépítési projektje: legutóbb a jogi karok dékánjai szálltak szembe azzal az elképzeléssel, amely monopóliumot adott volna a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (NKE) az államtudomány oktatására. Jogot államelmélet, alkotmány- és közigazgatási jog nélkül valóban képtelenség volna egyetemi szinten tanítani, márpedig ezek a diszciplínák beletartoznak az államtudomány körébe.

Patyi András, az egyetem rektora szerint félreértés történt. „Eleve fel sem merült, hogy bármely intézményt kizárjanak az államtudományok oktatásából. Értelmezésem szerint a törvény megterheli az egyetemünket egy feladattal, vagyis arra kötelezi, hogy államtudományi képzést folytasson, és ilyen oklevelet adjon ki. Másoknak ez lehetőség, nekünk kötelesség.”

Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora

Fotó: Fűrjes Viktória

Szabadfalvi József, a Debreceni Egyetem jogi karának dékánja szerint a helyzet közel sem ilyen megnyugtató, de a törvény végleges szövegét – amely eltér a korábban Lázár János által beterjesztett változattól – megengedő és megszorító módon is lehet értelmezni.

Egy biztos: a kormány és az egyetem tervei szerint néhány év múlva az NKE kiadhat olyan diplomákat, amelyek államtudományi doktori címet – doctor rerum politicarum – tartalmaznak. Ilyen pedig nem történt Magyarországon 1948 óta. Akkor vonták ugyanis össze a korábban évtizedekig külön létező jogi és államtudományi doktori címeket. Az elindítani tervezett államtudományi mesterszak egyfajta közszolgálati vezetőképző lenne, ahova nem vennének fel tömegesen diákokat. A heves ellenreakció leginkább azzal magyarázható, hogy a kormány 2011-től tudatosan építgeti a NKE-t, és ez aggodalmat vált ki a felsőoktatás többi szereplőjéből.

Részletek a július 23-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.