Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

/ 2017.12.10., vasárnap 15:00 /
Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Az év egyik szenzációja volt, hogy az európai tudományos akadémiák szövetsége hatástalannak minősítette a homeopátiát. Mindez óriási vitát keltett, a médiában rendre Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem biológia professzora képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” homeopata vitapartnereit. Volt olyan televíziós beszélgetés, amely odáig fajult, hogy az egyetemi tanár érveitől magából kikelve kiabált a vitapartnere, de előfordult az is, hogy a Heti Válasznak azt mondta az egyik vitára felkért jelölt: még egy légtérben sem hajlandó tartózkodni vele, annyira megalázta egy beszélgetés során. Csakhogy egyszer sem került egymással szemtől szembe Radnai Andrea, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke és Boldogkői professzor.

Pedig Radnai doktornő nem érzelemvezérelten érvel, Londonban tanult egészségpolitikát, egy évtizedig dolgozott a tisztiorvosi hivatalban, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az egészségügyi tárca munkatársaként, majd innovatív gyógyszergyárak szakértőjeként széles ismeretekkel rendelkezik. A nagy homeopátia-vitában nem vérre menő ütközet zajlott a felek között, hanem szellemi párbaj, amely egyszerre szól a hagyományos orvoslás és a homeopátia gyenge pontjairól, az alternatív megoldások iránti elgondolkodtatóan nagy társadalmi igényről, és arról a veszélyről: mi történik a betegekkel, ha a magyar jogszabályok szerint kiegészítő gyógymódként használatos homeopátia többet hitet el magáról, mint amit valójában tud.

 

 

 

 

A vita a december 7-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.