Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

/ 2017.12.10., vasárnap 15:00 /
Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Az év egyik szenzációja volt, hogy az európai tudományos akadémiák szövetsége hatástalannak minősítette a homeopátiát. Mindez óriási vitát keltett, a médiában rendre Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem biológia professzora képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” homeopata vitapartnereit. Volt olyan televíziós beszélgetés, amely odáig fajult, hogy az egyetemi tanár érveitől magából kikelve kiabált a vitapartnere, de előfordult az is, hogy a Heti Válasznak azt mondta az egyik vitára felkért jelölt: még egy légtérben sem hajlandó tartózkodni vele, annyira megalázta egy beszélgetés során. Csakhogy egyszer sem került egymással szemtől szembe Radnai Andrea, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke és Boldogkői professzor.

Pedig Radnai doktornő nem érzelemvezérelten érvel, Londonban tanult egészségpolitikát, egy évtizedig dolgozott a tisztiorvosi hivatalban, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az egészségügyi tárca munkatársaként, majd innovatív gyógyszergyárak szakértőjeként széles ismeretekkel rendelkezik. A nagy homeopátia-vitában nem vérre menő ütközet zajlott a felek között, hanem szellemi párbaj, amely egyszerre szól a hagyományos orvoslás és a homeopátia gyenge pontjairól, az alternatív megoldások iránti elgondolkodtatóan nagy társadalmi igényről, és arról a veszélyről: mi történik a betegekkel, ha a magyar jogszabályok szerint kiegészítő gyógymódként használatos homeopátia többet hitet el magáról, mint amit valójában tud.

 

 

 

 

A vita a december 7-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.