Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

/ 2017.12.10., vasárnap 15:00 /
Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Az év egyik szenzációja volt, hogy az európai tudományos akadémiák szövetsége hatástalannak minősítette a homeopátiát. Mindez óriási vitát keltett, a médiában rendre Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem biológia professzora képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” homeopata vitapartnereit. Volt olyan televíziós beszélgetés, amely odáig fajult, hogy az egyetemi tanár érveitől magából kikelve kiabált a vitapartnere, de előfordult az is, hogy a Heti Válasznak azt mondta az egyik vitára felkért jelölt: még egy légtérben sem hajlandó tartózkodni vele, annyira megalázta egy beszélgetés során. Csakhogy egyszer sem került egymással szemtől szembe Radnai Andrea, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke és Boldogkői professzor.

Pedig Radnai doktornő nem érzelemvezérelten érvel, Londonban tanult egészségpolitikát, egy évtizedig dolgozott a tisztiorvosi hivatalban, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az egészségügyi tárca munkatársaként, majd innovatív gyógyszergyárak szakértőjeként széles ismeretekkel rendelkezik. A nagy homeopátia-vitában nem vérre menő ütközet zajlott a felek között, hanem szellemi párbaj, amely egyszerre szól a hagyományos orvoslás és a homeopátia gyenge pontjairól, az alternatív megoldások iránti elgondolkodtatóan nagy társadalmi igényről, és arról a veszélyről: mi történik a betegekkel, ha a magyar jogszabályok szerint kiegészítő gyógymódként használatos homeopátia többet hitet el magáról, mint amit valójában tud.

 

 

 

 

A vita a december 7-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.