valasz.hu/itthon/minden-szinvonalat-alulmul-palinkas-jozsef-a-kormanymedia-tamadasarol-129173

http://valasz.hu/itthon/minden-szinvonalat-alulmul-palinkas-jozsef-a-kormanymedia-tamadasarol-129173

Börtönviselt vezetője lett a Mazsihisznak, Schwezoff a helyén marad

/ 2014.07.11., péntek 07:10 / Hírforrás: MTI

Kunos Pétert, a Budapesti Zsidó Hitközség számvizsgáló bizottságának elnökét, az Agrobank volt vezetőjét választották a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatójává a testület csütörtöki közgyűlésén.

A másik jelölt Schwezoff Dávid volt, akit az elmúlt héten a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatójává választottak. Kunos Péter 45 voksot kapott, Schwezoff Dávidra 40-en szavaztak, három voks érvénytelen volt.

A választásra azért került sor, mert Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz korábbi ügyvezető igazgatója áprilisban lemondott tisztségéről, azzal indokolva döntését, hogy az idén 79 éves lesz, munkakörének ellátása egyre nagyobb megterhelést jelent számára, és nem kíván a magyar közéletben dolgozni. A közgyűlés elején a küldöttek úgy döntöttek, hogy zárt ülésen választják meg a Mazsihisz új ügyvezető igazgatóját.

Kunos Péter

Kunos Péter

Fotó: MTI

Az ülés után a résztvevők közül az MTI tudósítójának többen azt mondták: a tanácskozáson a küldöttek kérdőre vonták Schwezoff Dávidot, hogy jelölése előtt miért nem tájékoztatta múltjáról a Budapesti Zsidó Hitközség, illetve a Mazsihisz tagjait, de ő nem reagált a kritikákra.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az ülés után az újságírókat arról tájékoztatta, hogy a szavazás, amelyen a választási ciklus végéig, vagyis tíz hónapra választották meg Kunos Pétert ügyvezető igazgatóvá, békés körülmények között zajlott le. Kérdésre elmondta, hogy a közgyűlésen szóba került Schwezoff Dávid múltja.

Ahogyan azt a Válasz.hu korábban megírta, Kunos Pétert az Agrobank elnökeként folytatatott hitelezési gyakorlatáért vesztegetés miatt a kilencvenes évek végén szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Erről úgy nyilatkozott: csaknem húsz éve ítélték el, az elmarasztaló döntés ellen nem volt fellebbezési lehetősége, ezt azóta orvosolta a jogrend. Bizonyos érdekek azt kívánták meg akkor - folytatta -, hogy miután első fokon felmentették, másodfokon elmarasztalják. Heisler András hozzátette: Kunos Péter azóta jogilag is mentesült minden következmény alól, és az általa alkalmazott biztosítékrendszert már egyetemen tanítják.

Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke ugyancsak kérdésre elmondta: a hitközség vezetőségéhez nem érkezett olyan kezdeményezés, hogy Schwezoff Dávidot visszahívják a tisztségéből. Teljes értékű zsidó embernek tartják, és amíg nem tanúsít olyan viselkedést, amely nem méltó a közösséghez, nem kezdeményezik a leváltását. Ugyanakkor sokan kritikaként fogalmazták meg, hogy elhallgatta transzvesztita múltját - mondta Tordai Péter.

A Népszabadság csütörtöki számában azt írta, információik szerint Heisler András a napokban levelet írt Tordai Péternek, kezdeményezve, függesszék fel tisztségéből az új ügyvezetőt, és hívjanak össze rendkívüli közgyűlést. Heisler András a lap szerint azt írta a BZSH vezetőjének, hogy olyan dolgok kerültek napvilágra Schwezoff Dáviddal kapcsolatban, amelyek jelentős kockázatot jelentenek a szervezet számára.

A Népszabadság utalt arra: a Tudozsido.com zsidó közéleti blog azt állította, hogy Schwezoff Dávid néhány évvel ezelőtt budapesti meleg-szórakozóhelyeken lépett fel, továbbá volt olyan időszak is az életében, amikor katolikus kántorként tevékenykedett. Schwezoff Dávid a lapnak nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Heisler András a Népszabadságnak megerősítette, levélben javasolta Tordai Péternek, hogy hívja össze az elöljáróságot, függesszék fel tisztségéből az új ügyvezető igazgatót, és tartsanak rendkívüli közgyűlést. A Mazsihisz elnöke szerint Schwezoff Dávid olyasmiket hallgatott el a közgyűlés elől, amik zsarolhatóvá teszik az ügyvezetőt, nagymértékben veszélyeztetik a hitközség további működését. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.