Botrány a Tescoban: másfél éve nem fizettek a dolgozóknak

/ 2010.07.14., szerda 11:27 /
Botrány a Tescoban: másfél éve nem fizettek a dolgozóknak

Elcsalta dolgozói bérének egy részét a Tesco Global Áruházak Zrt. - írja a szerdai Magyar Nemzet. Amennyiben a gyanú megalapozottnak bizonyul, úgy az áruház, dolgozói béréből akár hétszázmillió forintot csalhatott el.

A cikk szerint ehhez az vezetett, hogy a hipermarketláncnál a papíralapú munkaidő-elszámolásról elektronikus elszámolásra álltak át. Csakhogy az átálláskor az új rendszerben kikapcsolták a rendkívüli munkavégzés bérszámfejtését. A rendkívüli munkavégzésért - ilyen például, ha hét napon belül áttervezik valakinek a rendes munkaidő-beosztását - a napi bér ötven, vagy száz százaléka jár a hatályos munkajogi szabályok szerint.

A rendkívüli munkáért járó bér elsíbolása a lap szerint azt jelenti, hogy csak 2009 szeptembere és 2010 májusa között 365 millió forintot nem fizettek ki mintegy tizennyolcezer Tesco-dolgozónak. Ha a gyanú beigazolódik, a múlt év februárjáig visszamenőleg a teljes ki nem fizetett javadalmazás elérheti a 700 millió forintot a dolgozóknak így ki nem fizetett összeg.

A lap cikk szerint az ügy először a Pest megyei rendőrségre került, amely a vizsgálat egy részében elutasította a feljelentést, más részébe pedig bevonta a vám- és pénzügyőrséget. Az elutasítás miatt a vám- és pénzügyőrség a Pest Megyei Főügyészséghez fordult, az ügyészség várhatóan a nyomozás lefolytatását fogja elrendelni.

A program egyelőre valóban nem tudja kezelni a hét napon belüli áttervezéssel kapcsolatos adminisztrációt, így az ezért járó plusz juttatást nem fizették ki - ismerte el a lap megkeresésére a Tesco, hozzátéve: dolgoznak a probléma megoldásán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.