valasz.hu/itthon/a-gyilkossag-csak-egy-show-volt-22274

http://valasz.hu/itthon/a-gyilkossag-csak-egy-show-volt-22274

Botrány elnapolva: taktikus lépés az ÁSZ-büntetések ügyében

/ 2018.01.10., szerda 14:00 /

Nem telt 24 órába sem, és  a Nemzetgazdasági Minisztérium kihúzta az ÁSZ-botrány „kampányméregfogát”: Varga Mihály javaslatára fizetési haladékot kérhetnek a szabálytalanul gazdálkodó pártok. Tegnap este megírtuk, hogy ez lenne a „mérsékelt” forgatókönyv.

A Jobbik kedden közölte, önként nem fogja kifizetni a számvevőszéki bírságot. „Az országgyűlési választás tétje mostantól az, hogy ő vagy Orbán Viktor kerül börtönbe” – mondott erőset Vona Gábor. Mi lehet a kifutása a konfliktusnak? – tettük fel a kérdést tegnap. A durva forgatókönyv szerint inkasszót tesznek a Jobbik számlájára, a párt így teljesen kivéreztetve, kampányra fordítható pénzügyi források nélkül vágna neki a választásnak. Ez politikailag azonban erősen kockázatos, mert a hatósági támadás összerázhatja a Jobbik táborát, és a bizonytalan, depolitizált szavazókat is felverheti a szendergéséből.

„A mérsékelt forgatókönyv szerint a tartozás fennmarad, de a behajtása ilyen-olyan okok miatt elhúzódik, és csak a választások után kezdik el a végrehajtást. Ez a Fidesz számára egyetlen szempontból lehet kedvező: nem kellene a demokrácia állapota miatt külföldön magyarázkodnia” – írtuk tegnap.

És merre kanyarodik a valóság? Láss csodát, éppen az iménti irányba. „A Magyar Államkincstár az érintett pártoknak féléves felkészülési időszakot biztosít, kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel, melynek kezdete ez év július elseje. A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy mindezek figyelembe vételével ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően” – közölte szerdán az NGM.

Ezzel az ÁSZ-botrány kampányszempontból takaréklángra került.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!