SZDSZ-elnök a BKV fizetési listáján

/ 2010.03.05., péntek 04:43 /
SZDSZ-elnök a BKV fizetési listáján

A BKV könyvvizsgálója szerint Boruzs András, az SZDSZ budapesti elnöke tényleges munkavégzés nélkül vehetett fel bért a közlekedési vállalattól - tudta meg a Heti Válasz.

A BKV felügyelőbizottsága mai ülésén tárgyalja a cég könyvvizsgálójának évközi jelentését; a dokumentum információink szerint munkavégzés nélküli bérfelvétellel hozza összefüggésbe Boruzs András fővárosi SZDSZ-elnököt - ami egyebek mellett azért figyelemreméltó, mert Horváth Évát, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes exszóvivőjét hasonló okok miatt már meggyanúsította a rendőrség.

Boruzs jelenleg az SZDSZ legtöbb pártfunkcióval rendelkező vezetője: a budapesti elnöki poszt mellett övé az országos pártigazgatói és kampányfőnöki tisztség, emellett ő az MDF és liberálisok közös képviselőjelöltje Újpesten (az 5. számú egyéni választókerületben).

Boruzs András

A Magyar Hírlap korábban már tudatta, hogy Buruzs a BKV-nál is állásban van (illetve volt), az azonban újdonság, hogy a közlekedési társaság könyvvizsgálója „a munkavégzés helyén fel nem lelhető (egykori) munkavállalóként" emlékezik meg az SZDSZ politikusáról. A tisztánlátás kedvéért az alábbiakban szó szerint idézzük a könyvvizsgálói jelentés Boruzsra vonatkozó passzusait:

„Észrevétel

Az évközi könyvvizsgálat során mintavételes kiválasztással ellenőriztük a társaság munkavállalói állományát, mely során a BKV Zrt. aktív dolgozói állományában szereplő munkavállalókat kerestünk fel személyesen. Boruzs András Kálmán munkavállaló munkakör hozzárendelés nélkül szerepel az állományi listában. Az évközi könyvvizsgálat során a munkavállalóval kapcsolatban az alábbiakat tapasztaltuk:

- a társaság belső levelezési rendszerében nem rendelkezik munkahelyi elérhetőséggel (e-mail, telefon, fax)

- a munkaügyi törzsadatállományban munkaköri hozzárendelés nélkül szerepel (szerződésében HR-tanácsadó szerepel)    

Kérésünkre a fenti adatokkal kapcsolatban további információt a társaság titoktartásra hivatkozva megtagadta.

Következmény

Az ismertetett munkavállaló esetében fennáll annak kockázata, hogy a hozzárendelt munkakör hiányában tényleges munkavégzés nélkül kerül munkabér kifizetésre.

Javaslat

Javasoljuk a fenti eset kivizsgálását, valamint a teljes munkavállalói állomány áttekintését.

A vezetőség válasza

Boruzs András Kálmán munkavállaló munkaviszonya 2009. november 24-én megszűnt. A munkaügyi törzsadatállományban történő munkaköri hozzárendelések társasági szintű ellenőrzésére az intézkedést megtesszük. A könyvvizsgáló által megállapítottak érdemben nem érintik társaságunk üzleti könyveit. A Munka Törvénykönyve alapján a könyvvizsgáló által kért adatok személyes adatok, amelyek kiadásához a munkavállaló nem járult hozzá."

Mindebből világosan kiolvasható, hogy az évközi könyvvizsgálat idején még élt Boruzs András BKV-s státusa - 2009 végére azonban (talán éppen a könyvvizsgáló észrevételeinek hatására) megszűnt az SZDSZ-es politikus mellékállása.

Forrásaink szerint Boruzs egykori BKV-s alkalmazása nem lehetett független a Demszky Gábor gyanúsítotti sorban lévő tanácsadójaként ismert Mesterházy Ernő akaratától. Mint ahogy az sem, hogy a liberális párt 2008-as budapesti tisztújítása után a Mesterházy által „szemmel tartott" közműcégek tiszteletdíjas testületeiben megjelentek a győztesek - az új elnök, Boruzs András például a Fővárosi Vízművek felügyelőbizottságában.

Utóbbi társaságnál Boruzs ma is a felügyelőbizottság elnökeként tevékenykedik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.