Botrányba fulladt a POSZT csütörtök esti előadása

/ 2015.06.12., péntek 12:18 /
Botrányba fulladt a POSZT csütörtök esti előadása

A csütörtök esti előadás végén, mikor a nézők tapsolni kezdtek volna, Gombos Dániel színész megkérte őket, hogy vegyenek részt egy interaktív játékban, melyet Szerbiában is játszani szoktak az előadás után, csak ott olyan mondatokkal, melyek már megtörtént eseményeket írnak le. Pécsett a jövőre vonatkozó utópisztikus felvetések hangzottak el. A játékban az előadás szereplői közül páran nem vettek részt, ők kivonultak a színpadról. A játék lényege az volt, hogy a nézők akkor hagyják el a nézőteret, ha olyan kijelentést hallanak, amelynek valós bekövetkeztekor elhagynák Magyarországot. A 23 felvetés között volt olyan, hogy „650 forint lesz az euró” de elhangzott még az is, hogy „embargó lenne Magyarország ellen” „kilépnénk az unióból”, „NATO bombázás lenne Magyarországon” vagy „félkatonai szervezetek tartanának etnikai tisztogatást az országban” stb.

Fotók: Szkárossy Zsuzsa

Körülbelül a 13. kijelentésnél állította meg a játékot Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója, az idei zsűri egyik tagja, hogy ő inkább azt a kérdést tenné fel, hogy ki szerint szólt ez az egész Katona József Bánk bán című művéről. Szigethy Gábor, író a 2013-as POSZT válogatója ekkor Ókovácsra reagálva, azt mondta, akkor kell majd kimenni, amikor vége van ennek a dilettáns performansznak.

Majd miután a játékot vezető színész folytatta a felvetések sorolását, az Operaház igazgatója nemtettszését kifejezve elhagyta a nézőteret. (Nyitóképünkön éppen ez a pillanat látható.) Többen követték.

Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Színház igazgatója szintén zsűritag, pedig az egész játék végén tette hozzá, hogy szereti a hazáját, és akkor, ha mindez bekövetkezne, akkor kell csak igazán itthon maradni, és leginkább mindig itthon kell maradni.

A játék végén, miután már a nézőközönség fele kiment (az előtérben kivetítőn követhették a bent zajló eseményeket), egy részük visszajött, és a játék elején a színpadról kijövő színészek is visszatértek, és az előadás összes résztvevője egyszerre hajolt meg a félháznyi nézőközönség előtt.

Az újvidékiek előadásának szakmai beszélgetése péntek délben lesz. 

 

Mi az üzenet?
A Bánk bán című előadásról

Az Urbán András rendezte bő másfél órás produkció műfaji meghatározása így hangzik az alkotók szerint : „nemzeti dráma, társadalmilag hasznos színházi előadás.”

Perényi Balázs, az egyik válogató javaslata alapján (idén nyiltan leírták melyik színdarabot ajánla mindkét válogató, melyiket csak a Teátrumi Társaság és melyiket csak a Színházi Társaság) került a versenyprogramba, a drámatanár a műsorújságban a következőket írta: „Lendületesen, érthetően és élvezetesen elmesélik a Bánk bánt, és közben szembesülnek, szembesítenek a kérdéssel: mit jelent magyarnak lenni, magyarul szólni, itt (ott Újvidéken) élni. Ezt adja nézőjének az egyik legjobb magyar társulat. Megalkuvás nélkül, ahogy szokták. Van méltó Bánk bán: Mészáros Árpád, Gertrudisz: Krizsán Szilvia és Melinda: Elor Emina... Ötven perc remek Bánk bán, ötven perc reflexió összedolgozva, és remek mind a kettő.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.