heti-valasz.hu/itthon/megrendito-tortenet-a-magyar-pap-esete-olasz-utcalanyokkal-111234

http://heti-valasz.hu/itthon/megrendito-tortenet-a-magyar-pap-esete-olasz-utcalanyokkal-111234

Botrányos felvételi: sírtak a diákok, a tanárok is csak néztek

/ 2010.01.25., hétfő 10:25 /

A Heti Válasz információi szerint sok általános iskolában még a tanárokat is meglepte, hogy mennyire nehéz feladatsort kellett megoldani matematikából a középfokú intézményekbe jelentkezőknek a január 23-i központi írásbelin.

Az általános iskolai előkészítőkön az előző évek feladatsorai alapján készítették fel a diákokat, arra számítva, hogy hasonló típusú és nehézségű tesztet kell az idén is megoldaniuk. Ám ez nem így történt. Olyan diákok, akik a próbafelvételin matematikából a megszerezhető 50 pontból 45-öt értek el, most sírva jöttek ki a teremből - megoldhatatlannak bizonyult számukra ugyanis a 45 perc alatt a tíz feladat.

A hatosztályos gimnáziumba jelentkezők feladatsorában két olyan típusú kérdés is volt, amilyen a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen szokott lenni. Ez a nebulókat készületlenül érte. Még a matematikatanárok is panaszkodtak, hogy háromszor kellett elolvasniuk az egyik feladatot, hogy megértsék, mit is kell csinálni. Információink szerint néhány feladatban nagyon könnyen el lehetett veszni - a megoldással olyan sokáig kellett bíbelődni, hogy a többi kérdésre nem jutott idő.

A nyolcadikosok számára készült feladatsor első ránézésre kicsit jobban hasonlított a tavalyira - amíg az ember el nem olvasta az utolsó példát. Süveges-Szabó Marianna, a budapesti Áldás Utcai Általános Iskola matematikatanára a Heti Válasznak azt mondta: ez feladat olyan nehéz volt, hogy még a január 30-án felvételiztető tehetséggondozó középiskolák feladatsorába sem lehetne jó szívvel beiktatni - amit ehhez tudni kell, azt a matematikatagozatosok sem tanulják.

Hozzátette: talán most aludni sem tudna, ha lenne nyolcadikos osztálya, mert maga sem tudná megmagyarázni a gyerekeknek a történteket. A négyes feladat is teljesen új volt az előző évek tesztjeihez képest, ilyet felvételiző gyerek még nem láthatott. És meglepetésként érte a diákokat, hogy nagyon sok volt a geometria. Ráadásul csonkolt testtel kapcsolatos kérdést is tettek fel - aminek megoldását megnehezítette, hogy a gyerekeknek nem túl jó a térlátásuk. A többi példa megoldása is olyan sok időt igényelt, hogy lehetetlenség volt elvárni a diákoktól, hogy 45 perc alatt végezzenek.

Süveges-Szabó Marianna szerint a hatosztályos és a négyosztályos gimnáziumba jelentkezők számára készített matematikai feladatsor is nehezebb volt, mint az előző években, ráadásul mivel túl sok volt a szöveges rész, annak megértése nagyon sok időt elvett.

Más tanárok azt mondták lapunknak, hogy azok a diákok, akik nem jártak előkészítőre - mert például nem tudták befizetni annak a költségét -, a feladatsor egyszerűbb részeivel sem tudtak megbirkózni, hiszen az iskolai tananyagból nem következett, hogy a kérdésekre válaszolni tudjanak.

Korábban az Oktatási Minisztérium államtitkára azt nyilatkozta: nem a lexikális tudást, hanem a készségeket és képességeket mérik majd a felvételin. Az www.edupress.hu-n megjelent cikk szerint Arató Gergely azt is mondta: a feladatlap a kompetenciaalapú magyarnyelv- és matematikaoktatás tananyagára épül.

Frissítés: a feladatsor és a megoldókulcs itt található:

http://193.225.13.210/kfelveteli2010/felveteli_2010_6_8_evfolyam_oh.html

http://193.225.13.210/kfelveteli2010/09felvi2010/A1_8.pdf

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.