Bréking! Megvan az őszi zavargások szervezője - és Orbán a példaképe

/ 2017.09.14., csütörtök 10:28 /

A szerb férfi tényleg veszélyesebb, mint az összes ellenzéki pártvezető együtt. Máris megfricskázta Rogán Antalt.

Srđa Popović veszélyes politikai aktivista. Ő segített megbuktatni Slobodan Milošević egykori szerb/jugoszláv elnököt azzal, hogy összefogta a szétporladt ellenzéket.  (Ezt mondjuk jól tette, Miloševićet utóbb háborús bűnökért állították Hágában a Nemzetközi Törvényszék elé, cellájában infarktusban halt meg.) A szerbiai módszertannal azóta az arab tavasztól az ukrán forradalomig számtalan helyen segítette a gyenge ellenzéket abban, hogy a megdönthetetlennek hitt, erős kezű vezetőket távozásra bírják. (Hogy mi maradt utánuk, az már más kérdés, a menekültkrízis és az ukrán helyzet kapcsán tudnánk erről mesélni.)

Igazán attól fenyegető Popović , hogy felismerte: a modern illiberális államok nem igazi diktatúrák, szabad választásokat tartanak, majd a megválasztott vezetők hatalmukat a demokratikus intézményrendszer működésének korlátozására használják. Vagyis választásokon meg lehet buktatni őket.

Persze ez nem könnyű feladat, mert csak ott alakulhat ki ilyen hatalmi szerkezet, ahol egy gigapárt áll szemben az általa legyőzött hatalmi formációk morzsáival. Ez történt Szerbiában, ahol 18 ellenzéki párt lényegében csak egymást gyűlölte jobban a szerb elnöknél. A pártvezetők pedig még Milosevic hatalmánál is jobban tartottak attól, hogy elveszítik a saját "hatalmukat". Hogy ez nem volt túl nagy? Nem, de jól látjuk az LMP, Együtt, Momentum és társaik viselkedéséből, hogyan is működik ez.

Nálunk persze nincs diktatúra, és ezt még maga Popović is elismeri Orbán hatalmát legitimnek nevezve, Magyarországot pedig egy olyan országnak, ahol a társadalmat magát kell befolyásolni. A Fidesz vezetői azért tartják veszélyesnek, mert azt kommunikálják, hogy ősszel (vagyis mostanság) zavargások törnek ki Budapesten, ezeket a Soros György által támogatott ellenzéki erők robbantják ki. Meg azt, hogy „Soros támogatásával zajlik a felkészülés a polgári engedetlenségre, ami könnyen erőszakos zavargásokba csaphat át, mint Szerbiában és Macedóniában”. Mindezt Rogán Antal miniszter mondta az ATV-nek. Ahogy azt is, hogy ehhez külföldiek érkeznek majd előadásokat tartani. 

Az első már meg is jött. Srđa Popović saját könyve bemutatójára érkezett, és a 168 órának valamint a Magyar Narancsnak is interjút adott, nagyjából azt mesélte el, hogyan sikerült rávennie diákvezérként a sok törpe ellenzéki pártot az összefogásra. Ehhez mozgósították azokat, akiket a szerb vezér ellenségnek bélyegzett, például az összeesküvőknek és háborús bűnösöknek minősített magyarokat is.

A másik eszköz mindig a humor, flashmobokat szerveznek, a villámakciókkal személyessé, átélhetővé teszik a politikai megmozdulásokat, és azt várják, hogy a hatalom ugorjon ezekre. Általában azt használják ki, hogy az erős presszió alatt álló rendőrség nem bírja a nyomást, ha pingponglabdákat dobálnak szét, vagy csókmaratont szerveznek a muszlim szigor ellen, akkor előbb-utóbb egyikük ütni fog, ezzel pedig olyanokat is mozgósítani lehet, akik egyébként nem vennének részt politikai megmozdulásokon. Tehát a színes forradalomhoz szórakoztatóvá igyekeznek tenni a megmozdulásokat, a szervezőket kiképzik, mit kell tenni abban az esetben, ha a hatalom erőszakhoz fordulna. Ha jól értjük a módszertant, ennél jobbat nem tehetne, igazán akkor indul be az akció. Mintahogy ezt Szíriától, Törökországon át Oroszországon át Ukrajnáig és az arab tavaszig sok helyen alkalmazták.

A két interjú elolvasása után úgy látjuk, a Fidesz nem véletlenül gondolja veszélyesnek a szerbet, a fickó remek interjúalany, egyáltalán nem hasonlít azokra a politikai aktorokra, akiknek hamu jön ki a száján, és híveik számára a legfőbb próbatétel egy velük készült interjú elolvasása.  Popović erős mondatokra képes. Ilyenekre:

„Ki hinné el, hogy magyarok, grúzok vagy törökök milliói követnének egy őrült szerbet, azaz engem?”

„Mi sosem adunk tanácsot. Ismerünk mozgalmi eszközöket, tanítjuk ennek használatát, de nem javasoljuk.”

„Megtanultuk, hogy csak az az ügy vonzó, ami személyes. Ami átélhető.”

"Orbán Viktor volt az én Don Quijotém. Tetszett az elszántsága, a gondolkodása. Úgy néztem rá, mint az első diákmozgalmi vezetőre, aki üldözött ellenállóból sikeres parlamenti politikus lett. Amikor hazatértem Budapestről, mindenkinek elmondta: látjátok, ha nekik sikerült, nekünk is fog."

„Nem reagálnék hosszabban a miniszter (értsd: Rogán Antal) vádjaira, túl azon, hogy nem kijelentem: nem mond igazat. Ellenben szívesen küldök egy példányt a könyvemből, hogy tanulhasson belőle.”

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.