valasz.hu/itthon/az-origo-belatta-tevedeset-es-cimoldalon-rehabilitalta-a-momentumot-126354

http://valasz.hu/itthon/az-origo-belatta-tevedeset-es-cimoldalon-rehabilitalta-a-momentumot-126354

Bréking! Megvan az őszi zavargások szervezője - és Orbán a példaképe

/ 2017.09.14., csütörtök 10:28 /

A szerb férfi tényleg veszélyesebb, mint az összes ellenzéki pártvezető együtt. Máris megfricskázta Rogán Antalt.

Srđa Popović veszélyes politikai aktivista. Ő segített megbuktatni Slobodan Milošević egykori szerb/jugoszláv elnököt azzal, hogy összefogta a szétporladt ellenzéket.  (Ezt mondjuk jól tette, Miloševićet utóbb háborús bűnökért állították Hágában a Nemzetközi Törvényszék elé, cellájában infarktusban halt meg.) A szerbiai módszertannal azóta az arab tavasztól az ukrán forradalomig számtalan helyen segítette a gyenge ellenzéket abban, hogy a megdönthetetlennek hitt, erős kezű vezetőket távozásra bírják. (Hogy mi maradt utánuk, az már más kérdés, a menekültkrízis és az ukrán helyzet kapcsán tudnánk erről mesélni.)

Igazán attól fenyegető Popović , hogy felismerte: a modern illiberális államok nem igazi diktatúrák, szabad választásokat tartanak, majd a megválasztott vezetők hatalmukat a demokratikus intézményrendszer működésének korlátozására használják. Vagyis választásokon meg lehet buktatni őket.

Persze ez nem könnyű feladat, mert csak ott alakulhat ki ilyen hatalmi szerkezet, ahol egy gigapárt áll szemben az általa legyőzött hatalmi formációk morzsáival. Ez történt Szerbiában, ahol 18 ellenzéki párt lényegében csak egymást gyűlölte jobban a szerb elnöknél. A pártvezetők pedig még Milosevic hatalmánál is jobban tartottak attól, hogy elveszítik a saját "hatalmukat". Hogy ez nem volt túl nagy? Nem, de jól látjuk az LMP, Együtt, Momentum és társaik viselkedéséből, hogyan is működik ez.

Nálunk persze nincs diktatúra, és ezt még maga Popović is elismeri Orbán hatalmát legitimnek nevezve, Magyarországot pedig egy olyan országnak, ahol a társadalmat magát kell befolyásolni. A Fidesz vezetői azért tartják veszélyesnek, mert azt kommunikálják, hogy ősszel (vagyis mostanság) zavargások törnek ki Budapesten, ezeket a Soros György által támogatott ellenzéki erők robbantják ki. Meg azt, hogy „Soros támogatásával zajlik a felkészülés a polgári engedetlenségre, ami könnyen erőszakos zavargásokba csaphat át, mint Szerbiában és Macedóniában”. Mindezt Rogán Antal miniszter mondta az ATV-nek. Ahogy azt is, hogy ehhez külföldiek érkeznek majd előadásokat tartani. 

Az első már meg is jött. Srđa Popović saját könyve bemutatójára érkezett, és a 168 órának valamint a Magyar Narancsnak is interjút adott, nagyjából azt mesélte el, hogyan sikerült rávennie diákvezérként a sok törpe ellenzéki pártot az összefogásra. Ehhez mozgósították azokat, akiket a szerb vezér ellenségnek bélyegzett, például az összeesküvőknek és háborús bűnösöknek minősített magyarokat is.

A másik eszköz mindig a humor, flashmobokat szerveznek, a villámakciókkal személyessé, átélhetővé teszik a politikai megmozdulásokat, és azt várják, hogy a hatalom ugorjon ezekre. Általában azt használják ki, hogy az erős presszió alatt álló rendőrség nem bírja a nyomást, ha pingponglabdákat dobálnak szét, vagy csókmaratont szerveznek a muszlim szigor ellen, akkor előbb-utóbb egyikük ütni fog, ezzel pedig olyanokat is mozgósítani lehet, akik egyébként nem vennének részt politikai megmozdulásokon. Tehát a színes forradalomhoz szórakoztatóvá igyekeznek tenni a megmozdulásokat, a szervezőket kiképzik, mit kell tenni abban az esetben, ha a hatalom erőszakhoz fordulna. Ha jól értjük a módszertant, ennél jobbat nem tehetne, igazán akkor indul be az akció. Mintahogy ezt Szíriától, Törökországon át Oroszországon át Ukrajnáig és az arab tavaszig sok helyen alkalmazták.

A két interjú elolvasása után úgy látjuk, a Fidesz nem véletlenül gondolja veszélyesnek a szerbet, a fickó remek interjúalany, egyáltalán nem hasonlít azokra a politikai aktorokra, akiknek hamu jön ki a száján, és híveik számára a legfőbb próbatétel egy velük készült interjú elolvasása.  Popović erős mondatokra képes. Ilyenekre:

„Ki hinné el, hogy magyarok, grúzok vagy törökök milliói követnének egy őrült szerbet, azaz engem?”

„Mi sosem adunk tanácsot. Ismerünk mozgalmi eszközöket, tanítjuk ennek használatát, de nem javasoljuk.”

„Megtanultuk, hogy csak az az ügy vonzó, ami személyes. Ami átélhető.”

"Orbán Viktor volt az én Don Quijotém. Tetszett az elszántsága, a gondolkodása. Úgy néztem rá, mint az első diákmozgalmi vezetőre, aki üldözött ellenállóból sikeres parlamenti politikus lett. Amikor hazatértem Budapestről, mindenkinek elmondta: látjátok, ha nekik sikerült, nekünk is fog."

„Nem reagálnék hosszabban a miniszter (értsd: Rogán Antal) vádjaira, túl azon, hogy nem kijelentem: nem mond igazat. Ellenben szívesen küldök egy példányt a könyvemből, hogy tanulhasson belőle.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Tanácson is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

Zaklatásügy – megszólal a színművészeti egyetem rektora!

A próbán mondhatom, hogy vedd le a pólódat, és ülj az ölébe, de a próba végeztével nem kérhetem, hogy ülj az ölembe – mondja M. Tóth Géza rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora tiltott határátlépésekről és az önvizsgálat fontosságáról. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

E-egészségügy: bolyongó páciensek, eldobott receptek

Az e-egészségügy bevezetése új korszakot nyit, orvosunk ezután mindent lát – azt is, ha nem szedjük a felírt gyógyszert, vagy ha másik specialistát keresünk fel helyette. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egyszervolt kincseink – magyar főúri és nagypolgári gyűjtemények nyomában

A századforduló és a két világháború közötti Magyarország, illetve öt legendás műgyűjtő alakja rajzolódik ki az Elveszett örökség című kötetből. A kollekciók nagy része szétszóródott, de mit tehetünk azért, hogy a világ tudjon róla: jó néhány remekmű valaha magyar tulajdonban volt. Részletek a friss Heti Válaszban.