Brüsszel nem tud megállítani minket

/ 2017.09.06., szerda 12:45 /
Brüsszel nem tud megállítani minket

Ahogy várható volt, simán elbuktuk a pert, amelyet 1294 menedékkérő befogadása ellen indítottunk. Jogilag elég nehezen védhetőnek is tűnt a magyar kormány álláspontja, hiába van amúgy igaza a lényegben: nem helyes másokra ilyen döntést rákényszeríteni.

És akkor mi lesz most? Semmi.

A döntés minden fontos európai médiumban vezető anyag lett, általában azzal a felütéssel, hogy mekkora pofon ez a magyar kormánynak. Amiből legfeljebb az látszik, hogy se Brüsszelben, se a nyugat-európai fővárosokban még mindig nem értenek semmit.

Egyrészt nem értik, hogy a kvóta miért is ostobaság: ha működne, akkor csak arra biztatná az embereket, hogy még többen jöjjenek, mert valahol majd csak lesz helyük, az európai országok hatóságait pedig arra ösztönözné, hogy nyugodtan fogadják őket, hiszen később úgyis tovább lehet majd valahogy passzolni a nagyrészüket. De legfőképpen azt nem látják, hogy a magyar kormánynak a per csak egy eszköz arra, hogy megnyerje a választásokat.

Ha nem így volna, akkor befogadtunk volna egy tucat menekültet, gondosan válogatva, aztán ahogy tudjuk, húzzuk, szabotáljuk az eljárást, épp csak annyit teljesítve, hogy ne lehessen Magyarország ellen eljárást indítani. Mások is csinálják ezt, még a németek is csak a nekik előírt kvótamenekültek negyedét vették át, ami amúgy megfelel az európai átlagnak.

„Az igazi csata csak most kezdődik” – hangsúlyozta a döntés után egybehangzóan Szijjártó Péter külügy- és Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Márpedig mi kellene jobban egy választási kampányban a kormánypártoknak, mint egy Brüsszel ellen vívott csata?

Vagyis nem hajtjuk végre a döntést, tovább keressük a jogi kibúvókat. S mivel az egész eljárásból konkrét szankció, azaz pénzbüntetés legkorábban csak jövő tavasszal lehet, nagyjából pont a magyar választások után, minden adott ahhoz, hogy kényelmesen lehessen harcolni Brüsszellel urnazárásig, behúzni az ennek a harcnak köszönhető győzelmet, majd – ha esetleg mégis úgy gondoljuk, hogy legalább a ciklus elején lehet egy kicsit pihenni, akkor – kötni valami kompromisszumot és elkerülni a büntetést.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mértéktartást! – üzeni a rendszerváltás arca

„Egyik tábor sem szereti a rendszerváltást” – állítja Kónya Imre. Miután a német államfőtől a múlt héten kitüntetést vett át, az egykori MDF-frakcióvezető arról is beszél, mi nem tetszik neki a Fidesz kormányzásában. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.