valasz.hu/itthon/kuss-a-bulinegyednek-van-erv-a-funyiroelv-mellett-is-127461

http://valasz.hu/itthon/kuss-a-bulinegyednek-van-erv-a-funyiroelv-mellett-is-127461

Brüsszel nem tud megállítani minket

/ 2017.09.06., szerda 12:45 /
Brüsszel nem tud megállítani minket

Ahogy várható volt, simán elbuktuk a pert, amelyet 1294 menedékkérő befogadása ellen indítottunk. Jogilag elég nehezen védhetőnek is tűnt a magyar kormány álláspontja, hiába van amúgy igaza a lényegben: nem helyes másokra ilyen döntést rákényszeríteni.

És akkor mi lesz most? Semmi.

A döntés minden fontos európai médiumban vezető anyag lett, általában azzal a felütéssel, hogy mekkora pofon ez a magyar kormánynak. Amiből legfeljebb az látszik, hogy se Brüsszelben, se a nyugat-európai fővárosokban még mindig nem értenek semmit.

Egyrészt nem értik, hogy a kvóta miért is ostobaság: ha működne, akkor csak arra biztatná az embereket, hogy még többen jöjjenek, mert valahol majd csak lesz helyük, az európai országok hatóságait pedig arra ösztönözné, hogy nyugodtan fogadják őket, hiszen később úgyis tovább lehet majd valahogy passzolni a nagyrészüket. De legfőképpen azt nem látják, hogy a magyar kormánynak a per csak egy eszköz arra, hogy megnyerje a választásokat.

Ha nem így volna, akkor befogadtunk volna egy tucat menekültet, gondosan válogatva, aztán ahogy tudjuk, húzzuk, szabotáljuk az eljárást, épp csak annyit teljesítve, hogy ne lehessen Magyarország ellen eljárást indítani. Mások is csinálják ezt, még a németek is csak a nekik előírt kvótamenekültek negyedét vették át, ami amúgy megfelel az európai átlagnak.

„Az igazi csata csak most kezdődik” – hangsúlyozta a döntés után egybehangzóan Szijjártó Péter külügy- és Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Márpedig mi kellene jobban egy választási kampányban a kormánypártoknak, mint egy Brüsszel ellen vívott csata?

Vagyis nem hajtjuk végre a döntést, tovább keressük a jogi kibúvókat. S mivel az egész eljárásból konkrét szankció, azaz pénzbüntetés legkorábban csak jövő tavasszal lehet, nagyjából pont a magyar választások után, minden adott ahhoz, hogy kényelmesen lehessen harcolni Brüsszellel urnazárásig, behúzni az ennek a harcnak köszönhető győzelmet, majd – ha esetleg mégis úgy gondoljuk, hogy legalább a ciklus elején lehet egy kicsit pihenni, akkor – kötni valami kompromisszumot és elkerülni a büntetést.

Rosta

Borbás Barna

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

„A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét. Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők.”

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.