Brüsszel nem tud megállítani minket

/ 2017.09.06., szerda 12:45 /
Brüsszel nem tud megállítani minket

Ahogy várható volt, simán elbuktuk a pert, amelyet 1294 menedékkérő befogadása ellen indítottunk. Jogilag elég nehezen védhetőnek is tűnt a magyar kormány álláspontja, hiába van amúgy igaza a lényegben: nem helyes másokra ilyen döntést rákényszeríteni.

És akkor mi lesz most? Semmi.

A döntés minden fontos európai médiumban vezető anyag lett, általában azzal a felütéssel, hogy mekkora pofon ez a magyar kormánynak. Amiből legfeljebb az látszik, hogy se Brüsszelben, se a nyugat-európai fővárosokban még mindig nem értenek semmit.

Egyrészt nem értik, hogy a kvóta miért is ostobaság: ha működne, akkor csak arra biztatná az embereket, hogy még többen jöjjenek, mert valahol majd csak lesz helyük, az európai országok hatóságait pedig arra ösztönözné, hogy nyugodtan fogadják őket, hiszen később úgyis tovább lehet majd valahogy passzolni a nagyrészüket. De legfőképpen azt nem látják, hogy a magyar kormánynak a per csak egy eszköz arra, hogy megnyerje a választásokat.

Ha nem így volna, akkor befogadtunk volna egy tucat menekültet, gondosan válogatva, aztán ahogy tudjuk, húzzuk, szabotáljuk az eljárást, épp csak annyit teljesítve, hogy ne lehessen Magyarország ellen eljárást indítani. Mások is csinálják ezt, még a németek is csak a nekik előírt kvótamenekültek negyedét vették át, ami amúgy megfelel az európai átlagnak.

„Az igazi csata csak most kezdődik” – hangsúlyozta a döntés után egybehangzóan Szijjártó Péter külügy- és Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Márpedig mi kellene jobban egy választási kampányban a kormánypártoknak, mint egy Brüsszel ellen vívott csata?

Vagyis nem hajtjuk végre a döntést, tovább keressük a jogi kibúvókat. S mivel az egész eljárásból konkrét szankció, azaz pénzbüntetés legkorábban csak jövő tavasszal lehet, nagyjából pont a magyar választások után, minden adott ahhoz, hogy kényelmesen lehessen harcolni Brüsszellel urnazárásig, behúzni az ennek a harcnak köszönhető győzelmet, majd – ha esetleg mégis úgy gondoljuk, hogy legalább a ciklus elején lehet egy kicsit pihenni, akkor – kötni valami kompromisszumot és elkerülni a büntetést.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.