Brutális rombolás: így nem sikerült megvédeni a világörökséget

/ 2014.11.24., hétfő 17:11 /

Végül csak sikerült elbontani a Király utca 40-es számú házat: a befektető nyolc év böjtölés után elérte célját. A hatósági erélytelenség és a jogszabályi hiányosságok miatt Budapest világörökségi területe szabad préda.

Nyolc évvel ezelőtt az azóta elhunyt kiváló művészettörténésszel, Gerle Jánossal álltunk a Király utca 40-es számú klasszicista sarokház előtt. Néhány tucatnyian lehettünk, tulajdonképpen ott volt mindenki, aki nem bírta nézni, hogy a főváros VI-VII. kerületének akkori vezetése gátlástalanul kiszolgáltatja Pest egyik legszebb, legértékesebb történelmi városrészét mindenféle mohó spekuláns kényének-kedvének. Ír, spanyol, izraeli befektetők rosszarcú magyar strómanjai járták akkoriban az utcákat, bekopogtattak a lakásokba, fűt-fát, nagyvonalú lelépési díjakat ígértek a lepusztult házak bérlőinek. A nyomukban romlás és pusztulás járt: sorra dőltek le a sokat látott, öreg belvárosi házak, a régi magyar-német-zsidó Pest emlékei, hogy a helyükre jellegtelen, Marbella-külsőt idéző, 10 emeletes monstrumok vagy egyszerűen murvás parkolók kerüljenek.

A világgazdasági lufi kipukkanása előtt csak sejteni lehetett, hogy a folyamatot nem valós igények diktálják, hanem külső tényezők – és persze a romlott önkormányzatok mohósága – gerjesztik mesterségesen. Tudtuk, hogy más európai városokban ilyesmi már nem fordulhatna elő, ott az ilyen városrészeket megóvják, újraélesztik, megbecsülik. Akkor még a belső-erzsébetvárosi szórakozónegyed nem létezett, a városrész kopott volt, öreg és szomorú – az értékei első ránézésre nem látszottak, de azóta igazolódott, hogy igenis lehet az öreg falakba új életet lehelni.

Az ÓVÁS! Egyesület által szervezett tüntetésen a Király utca 40-nél megpróbáltuk megállítani a dózert. Gerle János azt javasolta, hogy alkossunk élőláncot a ház körül. A „tömegnek” nem volt tüntetési rutinja, Gerle maga sem volt éppen lángszavú népvezér, hanem csendes, szelíd tudós, Makovecz és a magyar századforduló művészetének elismert kutatója. Végül nem az élőlánc hatott, hanem a jog: a bontás törvénytelen volt, és néhány napig tartó rombolás után ügyészségi óvással sikerült leállítani a „fejlesztő” és az önkormányzat legnagyobb bosszúságára.

Azért idézem fel ezt az esetet, mert a Király utca 40-et tegnap lebontották. Nyolc évig állt tető nélkül, áztak a falak-födémek, de a befektető nem sietett, kivárta az idejét. A kerületben ma sokkal tisztességesebb önkormányzat van – tényleg –, a rombolási folyamatot a gazdasági helyzet változása leállította, de arra nem jutott figyelem, vagy nem volt erő, elszántság, hogy a ház tudatos lerohasztását, összeomlasztását megakadályozzák. Nem sikerült felrakatni legalább egy védőtetőt, ami az eső és a hó lassú romboló munkáját megállította volna, és soha nem született meg az a kisajátítási törvény sem, amit a miniszterelnök személyesen harangozott be, amikor Tarlós István társaságában végigbuszozott az Andrássy úton, és meglátta a sokkal nagyobb, sokkal látványosabb Drechsler-palota pusztulását az Operaházzal szemben.

Közben a Király 40 tulajdonosa azzal kábította az önkormányzatot, hogy helyreállítja a 20. században kissé elrontott Hild-féle klasszicista homlokzatot – ha megengedik neki az épület kibelezését és a szomszéd telek beépítését. A hatóság idén végül belement a rossz kompromisszumba, és rábólintott a tervre, csak történjen már valami.

Nem sokkal később leszakadt egy mennyezet. Pont időben. Nagyot szólt, nagy volt az ijedtség, és a befektető gyorsan teljes bontást kért az életveszélyre hivatkozva. Megadták neki, azzal a feltétellel, hogy legalább a földszintet tartsa meg, ahol egy boltozott klasszicista sörözőben egykor Krúdy iszogatott. A befektető rábólintott. Tegnap néztem a lebontott csonkot: a földszinti helyiség boltozata beszakadva, kilógnak a gerendák és a téglák. Egy Krúdy már nem lehet akadály.

Forrás: Óvás! Egyesület

Forrás: ÓVÁS! Egyesület

Most azt ígérik a táblák a ház előtt, hogy az új társasháznak klasszicista homlokzata lesz, olyan Hild-szerű.

„Amit így el tudok mondani neked, hogy a földszint kivételével minden lebontásra kerül/vagy már került is, de belül a földszint struktúrája sem marad meg, tehát eltűnik az eredeti lépcsőház, mindkettő (itt a melléklépcsőnek is, bár kisebb, de szép tere volt) és helyükbe egy kicsinyes új lesz. Kétoldalt az utca felé rekonstruálják az ú.n. klasszicista háromemeletes Hild-féle homlokzatot, de az ablakok belső falsíkon lesznek, emellett tetőtéri beépítés is lesz és az eredeti méretével azonos tető felett még egy kétszintes üvegdoboz emelkedik majd. A Vasvári utcai üres telken az utca felé 5 a telekbelső felé 7 emeletes beépítés lesz. […]”, írta kérdésemre Perczel Anna, az ÓVÁS Egyesület elnöke, aki inkorrektnek tartja a befektető által beszerzett műemlékes szakvéleményt, amely az összes felmenő falat és szerkezetet bonthatónak minősítette. Szemmel láthatóan eredeti, stabil, kétszáz éves falakat. Lelke rajta annak, aki kiállította. Lesz majd arra is művészettörténész, ha kell, hogy a maradék csonkot letolják a telekről. Részenként bontani valamiért vállalhatóbbnak tűnik, mint egyszerre?

Az előzmények alapján nem nagyon hiszek a beígért homlokzatrekonstrukcióban. De ha esetleg megvalósul is, semmit sem fog érni. Hamisgulyás. A környéken tucatnyi félbebontott ház várja, hogy ugyanerre a sorsra jusson. A tulajdonosaik valahol a világban bizonyára éberen figyelnek, jegyzetelnek. A budapesti világörökség meg védtelen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.