heti-valasz.hu/itthon/elvalaszthatatlanul-egymasba-fonodva-6236

http://heti-valasz.hu/itthon/elvalaszthatatlanul-egymasba-fonodva-6236

Buda Gardens: brutális beépítés jön a Feneketlen-tónál

/ 2017.08.02., szerda 15:10 /

Egy-egy gigantikus lakópark-beruházásnál a fejlesztői akarat gyakran ütközik a helyi közösség érdekeivel. Budapest XI. kerületében most kezdenek elszabadulni az indulatok: a Feneketlen-tó kertvárosias környezetébe három óriástömböt „ültetnének” 350 lakással és 500 parkolóhelyes mélygarázzsal.

A majdnem teljes hosszában egyirányú Diószegi út az újbudai Karolina utat köti össze a Feneketlen-tóval. Ha minden úgy alakul, ahogy a Horizon Development Kft. nevű fejlesztőcég elképzelte, 2-3 éven belül 350 lakásnyi család költözik a Diószegi út 37. szám alá, vagyis a tó közvetlen közelébe (a Hotel Flamenco mellé). És plusz ötszáz gépkocsi szabadul rá a kvázi zöldövezeti utcácskákra.

Múlt héten megvolt az első „riadófújó” lakógyűlés, ahol – becsületére legyen mondva – a Horizon társtulajdonos-ügyvezetője is megjelent. Kovács Attila kétséget sem hagyott afelől, hogy a Buda Gardens megépül (a projekt honlapja szerint ez három, a szállodával párhuzamos gigaépületet, s benne 36 ezer négyzetméternyi lakást jelent). Az üzletember éreztette: a helyieknek nem lázadozniuk kellene, hanem hálát adni (praktikusan neki), hogy nem 50 ezer négyzetméter irodát pakol a maga bő 1,2 hektárjára, mert ezt is megtehetné, hanem barátságos lakóegységeket.

Kovács Attila a környék lakóival

Kovács Attila a környék lakóival

A fejlesztő annak ellenére magabiztosnak mutatkozott, hogy az engedélyezési tervet még nem küldték el az önkormányzathoz, így az újbudai tervtanács sem adta áldását egyelőre semmire.

Ép ésszel nehéz is elképzelni, hogy mindez „csont nélkül” áthatol a kerületen, hiszen a környék óvodái, iskolái és játszóterei már jelenleg is teltházzal működnek. (Ráadásul a Horizon-telek – a helyben szokásos beépítettséget figyelembe véve – legfeljebb száz lakást „bírna el”, ha az lenne a cél, hogy az új negyed valamennyire illeszkedjen a tájba.) Ami pedig igazán sokkoló, az a kétszintes, 500 férőhelyes mélygarázs terve – pontosabban a várható autós terhelés –, hiszen a tízpercnyi sétára lévő Allee óriás-bevásárlóközpont parkolókapacitása ennél csak két és félszer nagyobb.

A fejlesztési terület (pirossal jelölve)

A fejlesztési terület (pirossal jelölve)

A környék „őslakosai” közül valaki figyelmeztette is Kovács Attilát a múlt heti gyűlésen, hogy ezzel a beruházással a Feneketlen-tó és vidéke megszűnik kertvárosnak lenni, ám az ügyvezető kioktatta a jelenlévőket: a fejlesztési területen jelenleg leharcolt, jobbára egyszintes üzemegységek, raktárak sorakoznak, és a szűk vonzáskörzetet sem kertvárosként tartják nyilván. Ez persze igaz, de valamiért a Kovács-féle Horizon Development is úgy érezte, hogy Buda Gardens (garden=kert) néven érdemes márkásítania a projektet.

Adódik még a kérdés: hogy került egyáltalán Kovács Attiláékoz az a „kivett üzem, gazdasági épület, udvar” besorolású telek, melyet tavalyig nagyobb részben a Miniszterelnökség által felügyelt ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. birtokolt? A földhivatali adatok alapján egyértelmű: a területrészt nem közvetlenül az államtól vette a Horizon-csapat (pontosabban a Buda Gardens Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap), hanem egy Walnut Estate nevű részvénytársaságtól. Feltűnő viszont, hogy utóbbi csak néhány napig volt a telek meghatározó tulajdonosa; ahogy megszerezte az állami ÉMI-től, tovább is passzolta a kincset Kovácséknak.

Mindezek után még egy további kérdés is adódik: „csókosa-e” a hatalomnak a Horizon? A cég egy nagyobb építőegység, a DVM Group tagja, mely rengeteg nem állami – viszont kiváló – referenciával rendelkezik. Az is tény viszont, hogy a DVM-csapat olajozott kapcsolatot alakított ki a Magyar Nemzeti Bankkal az Eiffel Palace irodaház ügyeiben, ők kivitelezték az Andy Vajna és Vajna Tímea által felfuttatott Dorottya utcai gyémántboltot, újabban pedig az Erzsébet-táborok renoválási munkáiból is kivehetik a részüket.

Balról jobbra: Czár Balázs (DVM), Rogán Antal volt V. kerületi polgármester, Kovács Attila (DVM), Puskás András

Az Eiffel Palace átadásán 2014-ben. Balról jobbra: Czár Balázs (DVM), Rogán Antal (volt V. kerületi polgármester), Kovács Attila (DVM), Puskás András (a Belváros korábbi alpolgármestere)

Fotó: DVM Group

Rosta

Bódis András

Találkozunk 2016-ban!

A Putyin–Csányi-dzsúdóbarátság háttere

A jövő heti budapesti cselgáncsvébé fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Hogyan lett Katalónia szinte észrevétlenül az iszlamizmus új fellegvára?

Miközben a világ Belgiumra, Franciaországra vagy Angliára figyelt, addig Katalóniában csendben létrejött egy, a fentiekkel vetekedő iszlamista közösség. A csütörtöki Heti Válasz megmutatja a barcelonai merénylet hátterét, azt, hogy a modern európai iszlamista terrorizmus miként tért vissza szülőföldjére.

Maradjon-e Orbán? – Jeszenszky Géza ölre menő vitája fiával, Zsolttal

Kiéleződtek a nemzedéki ellentétek Jeszenszkyéknél: a Trump-rajongó, Orbán-párti Zsolt nyilvánosan bírálta apját, amiért az kritizálja a kormányt. Géza, az egykori külügyminiszter és nagykövet most leült fiával, hogy megvitassák: szentesítheti-e a cél az eszközöket a jobboldali politikában.