Budapest foglyai -Testet ölt a virtuális szórakozás

/ 2013.08.31., szombat 17:30 /
Budapest foglyai -Testet ölt a virtuális szórakozás

Budapest után Londonban is a legnépszerűbb attrakciók közé került az egyik legújabb magyar kulturális exportcikk, a zárt szobás szabadulójáték. Az interaktív szórakoztatás a számítógépes játékok világából lépett ki a valóságba.

Fotók: Fűrjes Viktória

Új értelmet nyert a turistacsapda fogalma Budapesten. Míg korábban a Váci utcai lehúzós éttermekből való kijutás okozott kihívást a külföldi vendégnek, egyre több látogató önként záratja be magát pesti pincékbe. Erről árulkodik legalábbis a legnépszerűbb turisztikai értékelő portál, a TripAdvisor összeállítása, amelyben a budapesti attrakciók toplistáján a TRAP - Team Race Against Puzzles nevű szabadulójáték foglalja el a 2. helyet, megelőzve olyan látványosságokat, mint a Halászbástya és az Országház. Nagy ügy - a londoni toplista élén is ilyen játék áll, a HintHunt. Csakhogy előbb volt HintHunt Debrecenben, mint Londonban, oda már magyarok exportálták a hazai közönséget két év alatt meghódító szórakozási formát.

A párttitkár irodája

Az első szabadulójáték, a ParaPark 2011 júniusában nyitotta meg - pontosabban zárta rá vendégeire - kapuit a Gondozó nevű romkocsma alagsorában. Az alapötlet: 2-5 fős csapatokat egy órára bezárnak a játéktérbe, ahol fejtörők sorozatán át juthatnak el a kijutást jelentő kódhoz. A tulajdonos azóta Szegeden és Győrött, sőt Barcelonában is nyitott ParaParkot, itthon pedig boldog-boldogtalan beszállt a kijutós bizniszbe. Az exitgames.hu szabadulójáték-adatbázis Budapesten 40, vidéki városokban 16 zárt szobás játékot tart nyilván. A szabadulószobához elsősorban fantázia kell: a működtetési költségek minimálisak, a 8-10 ezer forintos (csapattagonként egy mozijegynél nem sokkal drágább) belépődíjak gyorsan elkezdik behozni a labirintus kialakításának kezdeti beruházását.

Sok helyen sztorival is feldobják a fejtörőket. A Code13-ban egy meggyilkolt orvos lakásán kell megtalálni egy vírus ellenszerét, a Da Vinci titkaiban egy szabadkőműves professzor dolgozószobájában oldunk meg feladatokat. Az Under-Pressure a játékosok kémiai tudását teszi próbára, a Budapest foglyai a Margit-szigeti víztoronyba hívja az önjelölt detektíveket a '30-as években játszódó nyomozásra. A Mindquestben gyémántot kell megtalálni, a Szobafogságban titkos ügynökként kell megakadályozni a párttitkár elleni merényletet egy '60-as évekbeli irodában. A PániQ-Randi pedig a logikai játékokat a vakrandi műfajával kombinálja: hét-hét lányból és fiúból alakulnak ki a feladatmegoldó párok.Játék és valóság

A ParaPark alapítója, Gyurkovics Attila személyiségfejlesztő trénerként csapatépítő elfoglaltságokon törte a fejét, amikor a virtuális világból kapott ihletet. "Amikor bevillant az ötlet, egy hasonló számítógépes játékkal játszottam, amelyben szintén egy óra alatt kell megoldani a feladatokat" - idézte fel az ötletgazda. Az interneten ma is burjánzanak a "room escape" játékok, ám a szabadulószobák nemcsak ezekkel állnak rokonságban, hanem a '90- es években népszerű videojáték-műfaj, a kalandjáték szellemi örökösei is - ezekben sem erőszakkal, hanem fejtörők megoldásával lehet előrejutni.

A 2012 nyarán nyílt TRAP tulajdonosa úgy látja, a műfaj elérte népszerűsége csúcsát: aki akarta, már kipróbálta a szabadulást az elmúlt két évben. "A magyar közönség kiégett, túl nagy a kínálat - mondja Kovács Zoltán, akinek játéka ezért a turistákat célozza meg, honlapján és a játéktérben az angol az alapértelmezett nyelv. - Magyar vendég havonta egyszer tér be, a külföldiek viszont el vannak ájulva, még sosem láttak ilyet. Európában csak most terjed a jelenség, de mindenhová magyarok viszik, mi szeptemberben nyitunk Berlinben egy szobát az ottani Szimpla Caféban. Más romkocsmákat is megkerestünk, de a németek mindig lepattintottak, mivel nem is értik, miről van szó."

Nem a szobából kijutós játék az egyetlen újszerű szórakozási forma Budapesten, amely a virtuális világot helyezi át a számítógép monitorjáról a valóságba. A TripAdvisoron a legnépszerűbb attrakció a TRAP-et megelőzve a Celeritas nevű lőtér, amely azt az élményt árulja a Gamer csomagra befizető vendégeknek, hogy videojátékokból ismert gépkarabélyokat és pisztolyokat süthetnek el - képzett, a biztonságra ügyelő személyzet jelenlétében (a tulajdonos exrendőr). Az interaktív horrorlabirintusok pedig a túlélőhorror-játékok világát idézik meg.Ideglelés a VII. kerületben

A legnagyobb ilyen labirintus egy jellegtelen vasajtó mögött húzódik meg egy erzsébetvárosi bérház pincéjében. Az Underground Fear rettegni vágyó vendégeit 18 - többnyire sötét - helyiségen át üldözik a filmszerűen rémisztőre sminkelt színészek. Egységes kerettörténet nincs - Herr Niemand, a náci zombi megfér a rémfilmből ismert Freddy Krueger mellett -, a népszerűbb horrorfilmeket idézik meg. Az egyik szobában például öreg tévén nézhetik a vendégek A kör című film halált okozó videóját, amikor a mellettük álló kútból kimászik az ijesztő kislány, két turnus között pedig a színészek itt kapcsolódnak ki (ottjártunkkor az Ideglelés Csernobilban című alkotással merítettek ihletet az aznapi ijesztgetéshez).

A horrorshow nem új találmány - Párizsban 1894 és 1962 között működött a rémdrámákat játszó Le Théâtre du Grand-Guignol, s az élmény a vidámparkok hasonló számaival is rokon -, de a feladatmegoldás, az interaktivitás egyedivé teszi. "A horrorszínház szót kerüljük, mert volt, hogy valaki estélyiben jelent meg, ami nem baj, mert figyelünk, hogy a néző ruhájára ne kerüljön művér, és a láncfűrészben is csak a hang az ijesztő, vágni nem tud - mondja Baranyi Ferenc üzemeltető. - Alapszabály, hogy a nézőt nem bántjuk, csak extrém esetekben, például legénybúcsún. Elsősorban 16 és 25 év közötti fiatalok jönnek, de előfordult, hogy nagyszülők hozták el az unokát. Egy eset volt, amikor a vendég felháborodott, hogy megijesztettük, ám utána telefonon ő is elnézést kért. Ha valakinek sok a horror, egyértelműen jeleznie kell, hogy álljon le a műsor. Ha csak sikít, az beleolvad a háttérzajba."A SZOBAFOGSÁG ESETEI

1. Kijutós: Claustrophilia "A játék helyszíne Lord Wicklewood lakása, aki élete utolsó éveit Budapesten töltötte. A vén csirkefogó igazi kalandor volt, hivatásának utolsó vérbeli alakja, életét az elveszett kincsek felkutatásának szentelte. Egy nap úgy döntött, lakását egy igazi kaland helyszínévé alakítja, és meghívja a legrátermettebb jelentkezőket."

2. Kijutós + nyomozós: Detectivity "Egyszerre kijutós játék, lakásszínház és élő film, ahol te irányítod az eseményeket. Látszólag egyszerű szoba, valójában bűnügyi helyszín, tele nyomokkal. Különös parfüm illata terjed a levegőben, egy hátborzongató e-mail, idegen hang a telefonban, fotók ismeretlen arcokról. Képes vagy összerakni a teljes történetet?"

3. Horror: Underground Colony "Egy föld alatti város a II. világháború óta éli életét egy belvárosi légópincében. Belterjes vérfertőzések és mutációk sorozatából született groteszk szörnyek és túlélők rejtőznek odalent. Feladat: a kijutáshoz szükséges kulcs megtalálása harminc perc alatt, egyetlen világítóeszköz segítségével."

4. Kijutós + horror: Menekülj! "A texasi láncfűrészes titkos kínzókamrájában vagy egy 3000 éve eltemetett egyiptomi fáraó halotti kamrájában találod magad. A kijutáshoz nemcsak bátorságra, hanem csapatmunkára és együttgondolkodásra is szükség van, hiszen a szobák minden pontja rejtekhely, minden berendezés, tárgy, fal kulcs a kijutáshoz."

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.