Budapest foglyai -Testet ölt a virtuális szórakozás

/ 2013.08.31., szombat 17:30 /
Budapest foglyai -Testet ölt a virtuális szórakozás

Budapest után Londonban is a legnépszerűbb attrakciók közé került az egyik legújabb magyar kulturális exportcikk, a zárt szobás szabadulójáték. Az interaktív szórakoztatás a számítógépes játékok világából lépett ki a valóságba.

Fotók: Fűrjes Viktória

Új értelmet nyert a turistacsapda fogalma Budapesten. Míg korábban a Váci utcai lehúzós éttermekből való kijutás okozott kihívást a külföldi vendégnek, egyre több látogató önként záratja be magát pesti pincékbe. Erről árulkodik legalábbis a legnépszerűbb turisztikai értékelő portál, a TripAdvisor összeállítása, amelyben a budapesti attrakciók toplistáján a TRAP - Team Race Against Puzzles nevű szabadulójáték foglalja el a 2. helyet, megelőzve olyan látványosságokat, mint a Halászbástya és az Országház. Nagy ügy - a londoni toplista élén is ilyen játék áll, a HintHunt. Csakhogy előbb volt HintHunt Debrecenben, mint Londonban, oda már magyarok exportálták a hazai közönséget két év alatt meghódító szórakozási formát.

A párttitkár irodája

Az első szabadulójáték, a ParaPark 2011 júniusában nyitotta meg - pontosabban zárta rá vendégeire - kapuit a Gondozó nevű romkocsma alagsorában. Az alapötlet: 2-5 fős csapatokat egy órára bezárnak a játéktérbe, ahol fejtörők sorozatán át juthatnak el a kijutást jelentő kódhoz. A tulajdonos azóta Szegeden és Győrött, sőt Barcelonában is nyitott ParaParkot, itthon pedig boldog-boldogtalan beszállt a kijutós bizniszbe. Az exitgames.hu szabadulójáték-adatbázis Budapesten 40, vidéki városokban 16 zárt szobás játékot tart nyilván. A szabadulószobához elsősorban fantázia kell: a működtetési költségek minimálisak, a 8-10 ezer forintos (csapattagonként egy mozijegynél nem sokkal drágább) belépődíjak gyorsan elkezdik behozni a labirintus kialakításának kezdeti beruházását.

Sok helyen sztorival is feldobják a fejtörőket. A Code13-ban egy meggyilkolt orvos lakásán kell megtalálni egy vírus ellenszerét, a Da Vinci titkaiban egy szabadkőműves professzor dolgozószobájában oldunk meg feladatokat. Az Under-Pressure a játékosok kémiai tudását teszi próbára, a Budapest foglyai a Margit-szigeti víztoronyba hívja az önjelölt detektíveket a '30-as években játszódó nyomozásra. A Mindquestben gyémántot kell megtalálni, a Szobafogságban titkos ügynökként kell megakadályozni a párttitkár elleni merényletet egy '60-as évekbeli irodában. A PániQ-Randi pedig a logikai játékokat a vakrandi műfajával kombinálja: hét-hét lányból és fiúból alakulnak ki a feladatmegoldó párok.Játék és valóság

A ParaPark alapítója, Gyurkovics Attila személyiségfejlesztő trénerként csapatépítő elfoglaltságokon törte a fejét, amikor a virtuális világból kapott ihletet. "Amikor bevillant az ötlet, egy hasonló számítógépes játékkal játszottam, amelyben szintén egy óra alatt kell megoldani a feladatokat" - idézte fel az ötletgazda. Az interneten ma is burjánzanak a "room escape" játékok, ám a szabadulószobák nemcsak ezekkel állnak rokonságban, hanem a '90- es években népszerű videojáték-műfaj, a kalandjáték szellemi örökösei is - ezekben sem erőszakkal, hanem fejtörők megoldásával lehet előrejutni.

A 2012 nyarán nyílt TRAP tulajdonosa úgy látja, a műfaj elérte népszerűsége csúcsát: aki akarta, már kipróbálta a szabadulást az elmúlt két évben. "A magyar közönség kiégett, túl nagy a kínálat - mondja Kovács Zoltán, akinek játéka ezért a turistákat célozza meg, honlapján és a játéktérben az angol az alapértelmezett nyelv. - Magyar vendég havonta egyszer tér be, a külföldiek viszont el vannak ájulva, még sosem láttak ilyet. Európában csak most terjed a jelenség, de mindenhová magyarok viszik, mi szeptemberben nyitunk Berlinben egy szobát az ottani Szimpla Caféban. Más romkocsmákat is megkerestünk, de a németek mindig lepattintottak, mivel nem is értik, miről van szó."

Nem a szobából kijutós játék az egyetlen újszerű szórakozási forma Budapesten, amely a virtuális világot helyezi át a számítógép monitorjáról a valóságba. A TripAdvisoron a legnépszerűbb attrakció a TRAP-et megelőzve a Celeritas nevű lőtér, amely azt az élményt árulja a Gamer csomagra befizető vendégeknek, hogy videojátékokból ismert gépkarabélyokat és pisztolyokat süthetnek el - képzett, a biztonságra ügyelő személyzet jelenlétében (a tulajdonos exrendőr). Az interaktív horrorlabirintusok pedig a túlélőhorror-játékok világát idézik meg.Ideglelés a VII. kerületben

A legnagyobb ilyen labirintus egy jellegtelen vasajtó mögött húzódik meg egy erzsébetvárosi bérház pincéjében. Az Underground Fear rettegni vágyó vendégeit 18 - többnyire sötét - helyiségen át üldözik a filmszerűen rémisztőre sminkelt színészek. Egységes kerettörténet nincs - Herr Niemand, a náci zombi megfér a rémfilmből ismert Freddy Krueger mellett -, a népszerűbb horrorfilmeket idézik meg. Az egyik szobában például öreg tévén nézhetik a vendégek A kör című film halált okozó videóját, amikor a mellettük álló kútból kimászik az ijesztő kislány, két turnus között pedig a színészek itt kapcsolódnak ki (ottjártunkkor az Ideglelés Csernobilban című alkotással merítettek ihletet az aznapi ijesztgetéshez).

A horrorshow nem új találmány - Párizsban 1894 és 1962 között működött a rémdrámákat játszó Le Théâtre du Grand-Guignol, s az élmény a vidámparkok hasonló számaival is rokon -, de a feladatmegoldás, az interaktivitás egyedivé teszi. "A horrorszínház szót kerüljük, mert volt, hogy valaki estélyiben jelent meg, ami nem baj, mert figyelünk, hogy a néző ruhájára ne kerüljön művér, és a láncfűrészben is csak a hang az ijesztő, vágni nem tud - mondja Baranyi Ferenc üzemeltető. - Alapszabály, hogy a nézőt nem bántjuk, csak extrém esetekben, például legénybúcsún. Elsősorban 16 és 25 év közötti fiatalok jönnek, de előfordult, hogy nagyszülők hozták el az unokát. Egy eset volt, amikor a vendég felháborodott, hogy megijesztettük, ám utána telefonon ő is elnézést kért. Ha valakinek sok a horror, egyértelműen jeleznie kell, hogy álljon le a műsor. Ha csak sikít, az beleolvad a háttérzajba."A SZOBAFOGSÁG ESETEI

1. Kijutós: Claustrophilia "A játék helyszíne Lord Wicklewood lakása, aki élete utolsó éveit Budapesten töltötte. A vén csirkefogó igazi kalandor volt, hivatásának utolsó vérbeli alakja, életét az elveszett kincsek felkutatásának szentelte. Egy nap úgy döntött, lakását egy igazi kaland helyszínévé alakítja, és meghívja a legrátermettebb jelentkezőket."

2. Kijutós + nyomozós: Detectivity "Egyszerre kijutós játék, lakásszínház és élő film, ahol te irányítod az eseményeket. Látszólag egyszerű szoba, valójában bűnügyi helyszín, tele nyomokkal. Különös parfüm illata terjed a levegőben, egy hátborzongató e-mail, idegen hang a telefonban, fotók ismeretlen arcokról. Képes vagy összerakni a teljes történetet?"

3. Horror: Underground Colony "Egy föld alatti város a II. világháború óta éli életét egy belvárosi légópincében. Belterjes vérfertőzések és mutációk sorozatából született groteszk szörnyek és túlélők rejtőznek odalent. Feladat: a kijutáshoz szükséges kulcs megtalálása harminc perc alatt, egyetlen világítóeszköz segítségével."

4. Kijutós + horror: Menekülj! "A texasi láncfűrészes titkos kínzókamrájában vagy egy 3000 éve eltemetett egyiptomi fáraó halotti kamrájában találod magad. A kijutáshoz nemcsak bátorságra, hanem csapatmunkára és együttgondolkodásra is szükség van, hiszen a szobák minden pontja rejtekhely, minden berendezés, tárgy, fal kulcs a kijutáshoz."

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!