Büntet az adóhatóság? Eltűnt a nyertesek listájáról a botrányos alapítvány

/ 2013.09.20., péntek 08:30 /
Büntet az adóhatóság? Eltűnt a nyertesek listájáról a botrányos alapítvány

Óriási meglepetésre az egyszázalékos felajánlásoknak az adóhatóság által közzé tett listájáról hiányzik a korábbi évek két legnagyobb nyertese, az ugyanazon személyi körhöz tartozó Daganatos.hu Alapítvány és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány. Az egyik szervezet tavaly névmásolási botrányba keveredett az elmúlt években, de vajon ezért büntet most a NAV?

 

A két szervezet tavaly együtt 431 millió forint értékben részesedett az 1%-os forrásból, a Daganatos.hu pedig évek óta vezeti a felajánlási listát - tudatta lapunkkal Miha Tamás civilkommunikációs szakértő. 

A két, szoros személyi és szervezeti összefüggésben álló alapítvány sikerét két tényezőnek köszönhette: egyrészt professzionális online marketingkampányának, amelyet először alkalmazott Magyarországon, másrészt annak, hogy már bejáratott nevű, nagy tekintélynek örvendő alapítványok nevére „hajazó" elnevezést választott magának. A Heti Válasz névlenyúlási botrányként írt arról, hogy a Fővárosi Ítélőtábla tavaly jogerősen eltiltotta az alapítványt eredeti nevének használatától, mert az kísértetiesen hasonlított egy másik szervezetére. Ám, mintha mi sem történt volna, a tavalyi kampányban tovább gyűjtötték az egyszázalékos felajánlásukat és internetes hirdetéseik is megjelenhettek arra hivatkozva, hogy még nem kapták kézhez a jogerős ítéletet. (Holott az kimondásától és nem kiküldésétől hatályos.)

Nem nehéz belátni a nevek hasonlóságát, az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány volt a régi, bevett segítő szervezet, az új pedig a Daganatos Gyermekekért Alapítvány nevet használta, illetve annak hosszabb változatát a Daganatos Beteg Gyermekekért Alapítvány elnevezést. Még a domainnevüket is letiltatta a bíróság, mert az is megtéveszthette az adományozóknak. Így lettek végül Daganatos.hu Alapítvány. Az „eltűnésük" az egyszázalékos listáról azért is meglepő, mert tavaly úgy tűnt, a NAV nem foglalkozik a névvitával, a kórházak panaszaival.

A névmásolás gyanúja nemcsak a daganatos gyermekeknél, hanem az egyszázalékos listán két éve a harmadik helyre előugró, és most szintén „eltűnt" Gyermekmentő Alapítványnál (gyermekmento.eu) is felvetődik. Ott a csegődi árvaház megsegítésével még a rendszerváltás idején ismertté vált kacifántos nevű Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány Magyar Egyesület, a gyermekmento.hu domainnév birtokosa az érintett. Edvi Péter, a civilszervezet vezetője korábban lapunknak nyilatkozva felháborítónak tartotta a történteket, ahogy ugyanis a „névrokon" felbukkant, az ő egyszázalékos felajánlásai erőteljesen csökkenni kezdtek.

A két új alapítvány intenzív reklámkampánya azért is kellemetlenül érintette az egészségügyet, mert ugyan egymilliárd forintot is meghaladja a rákos gyermekekre pénzt kérő összbevétele civilek bevétele, így az évente regisztrált 300-350 új beteg mindegyike jelentős támogatást kaphatna, a pénzek nagy része azonban láthatatlan marad az egészségügy számára. Miközben a régi, a rákattintásonként 40-100 forintos internetes hirdetési árat megfizetni nem hajlandó alapítványok bevételei jelentősen csökkentek. A csontvelő-átültetésre váró gyermekek szüleinek például két éve ismét fizetni kell azért, hogy a kis beteg mellett lehessenek, mert a Szent László kórház Démétér Házát fenntartó alapítvány támogatása egyre csökken, eközben pedig a százmilliókat beszedő új civilszervezetek nem veszik át a feladatokat.

A korábbi listavezető alapítványt irányító Bornemissza Tamásról annyi tudható, hogy egy informatikai cég projectmenedzserként dolgozik, és rögtön az egyszázalékos lista ötödik helyére röpítette vállalkozását, majd onnan az élre dobbantott, most pedig közleményben tiltakozott a történtek ellen.

A NAV válaszul egyelőre nem adott ki hivatalos állásfoglalást, az egyéni megkeresés elől pedig az adótitokra hivatkozva tért ki a hivatal, így nem tudni, pontosan mi áll a háttérben. Az üggyel minden bizonnyal összefügg az idén tapasztalt érvénytelen és még felülvizsgálat alatt levő felajánlások kirívóan magas száma: a NAV közlése szerint még 200 ezer egyszázalékos rendelkezés érvényességét vizsgálják, tavaly ilyenkor ez a szám csak 74 ezer volt - derül ki Miha Tamás civilkommunikációs szakértő elemzéséből. A Heti Válasz úgy tudja, a különbség nagyjából megfelel a két eltűnt alapítvány tavalyi támogatotti számának. A Daganatos.hu Alapítvány pedig közleményben tudatta, hogy „értetlenül állunk a NAV nyilatkozat előtt", az adóhatóság ugyanis valamennyi sajtómegkeresést elhárította az adótitokra való hivatkozással.

Az egyszázalékos első helyet tehát a pillanatnyi állás szerint visszavette Gyermekrák Alapítvány, amely tavalyhoz képest 10 százalékkal javított teljesítményén, 219 millió forintra növelte várható egyszázalékos bevételét.

Nagy nyertes viszont a magát rizsporos parókákat az égbe dobáló gyermekkel hirdető Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, amelynek bevétele - 35 százalékos bővüléssel - csaknem elérve a 90 millió forintot. Mindez örvendetes hír, mivel a Heti Válasz a gyermekrák centrumok véleményét kikérve tavaly úgy találta, ezt tartják a harmadik leghasznosabb hazai alapítványnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.