valasz.hu/itthon/igy-bantak-el-osztalyfonokukkel-a-budai-gimnazium-megnyomoritott-diakjai-116272

http://valasz.hu/itthon/igy-bantak-el-osztalyfonokukkel-a-budai-gimnazium-megnyomoritott-diakjai-116272

Cáfoljuk Tiborcz Istvánt – lódított az Origónak

/ 2017.10.30., hétfő 14:15 /
Cáfoljuk Tiborcz Istvánt – lódított az Origónak

Eddig senki sem akart betekinteni a BDPST nevű luxusingatlan-kereskedő zrt. részvénykönyvébe – állítja mai Origo-interjújában Tiborcz István cégtulajdonos. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Heti Válasz épp tíz napja üti a vasat a témában.

Ma déli 12 órakor megjelent egy interjú az Origo hírportálon Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal. Az anyag jelentős része arról a BDPST Zrt.-ről szól, amely kapcsán szűk két hete írtuk meg: a cégbíróság csak úgy engedett volna tőkét emelni a luxusingatlan-kereskedésben, ha a társaság vezetése felfedi a vállalat tulajdonosi szerkezetét. A BDPST azonban inkább visszavonulót fújt, hogy titokban maradhasson a végső haszonhúzók személye.

Ehhez képest ma Tiborcz diadalmasan bejelentette az Origónak, hogy „meghatározó tulajdonrésze van” a zrt.-ben. (A BDPST eddig nyolc nagy értékű ügylettel került be a hírekbe, s legalább öt ingatlan – a turai kastély, a belpesti Mahart-ház, a badacsonyi Ranolder-villa, egy orbánhegyi telek és egy Andrássy úti palotarész – máig a cég portfóliójába tartozik.) Ha csak ennyi történt volna, akár köszönetet is mondhatnánk a kormányfő vejének, hogy engedett a bíróság, a sajtó és a közvélemény nyomásának, és végre átláthatóvá tette vállalkozását. Jobb később, mint soha, ugye.

Ám az Origo-interjúban Tiborcz odapörkölt a sajtónak: „Eddig senki sem akart valójában utánajárni annak, hogy kik a valódi tulajdonosok, pedig bárki betekinthetett volna a részvénykönyvbe (…). A sajtó egy részének azonban nem ez volt a célja, hanem fenn akarták tartani azt a látszatot, hogy itt valaki bujkál.”

Ezzel szemben a valóság az, hogy a Heti Válasz nevében tíz napja, október 20-án e-mailt írtam a BDPST vezérigazgatójának, Tóth Juditnak, illetőleg a cég jogi képviselőjének ezzel a szöveggel: „A hatályos jogszabályok szerint a részvénytársaságok részvénykönyvébe való betekintést minden cégnek biztosítania kell. Kérem önöket, tegyék lehetővé, hogy mihamarabb betekinthessek a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. részvénykönyvébe!” A vezérigazgató október 26-án azt írta lapunknak, külföldön van, de ezen a héten „a csütörtöki naptól kezdődően készséggel állok e körben rendelkezésére”. Illedelmesen megköszöntem válaszát, majd rögzítettem: „csütörtök reggel keresni fogom e-mailben, vagy, ha úgy jobb, akkor telefonon. Utóbbi esetben, kérem, küldje el elérhetőségét!” Erre Tóth Judit ma 11 óra 44 perckor azt írta: „a részletek egyeztetése céljából e-mailben várom megkeresését”. Majd 16 perccel később jött az Origo-interjú azzal a tiborczi állítással, hogy eddig senki nem akart betekinteni a részvénykönyvbe.

Noha az Origo-cikk Utánajártunk: Tiborcz István tulajdonos az ingatlanfejlesztő cégben címmel jelent meg, az előzmények ismeretében valószínűbb, hogy a miniszterelnök veje egy hiperlojális médiumban próbálta átfordítani a történetet. Hogy ne ő tűnjön rejtőzködő cégtulajdonosnak, hanem az újságírók legyenek a hunyók, akik „fenn akarták tartani azt a látszatot, hogy itt valaki bujkál”. Csakhogy, sajnos, ez nem igaz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Harc az idősek lelkéért: mindent elsöprő pártkampány indult a Facebookon

A pártoknak nem a fiatalok eléréséért kell ott lenni a Facebookon: a jelenlét az idősek miatt életbevágó. Néhány év alatt hermetikusan zárt és részben központilag irányított nyilvánosságok alakultak ki a világhálón. Háttér és eredményhirdetés a pártok és politikusok Facebook-teljesítményéről a csütörtöki Heti Válaszban.

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ilyen jó a szlovák egészségügy? Tényleg ennyire lemaradtunk?

Szlovákiáé Európa 13. legjobb egészségügye, és egyben a legerősebb egész Kelet-Európában – állapította meg egy nemzetközi kutatóintézet, amely Magyarországot a 29. helyre rangsorolta. Tényleg ennyire lemaradtunk? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Neki köszönhetjük a Testről és lélekről leggyönyörűbb jeleneteit

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Oscarra jelölt filmjében két, meghitt kapcsolatra alkalmatlan ember addig álmodja ugyanazt, míg nappalaik rideg valósága hozzá nem simul csodaszép álmaikhoz. Az álombéli jeleneteket Horkai Zoltán szarvasai játsszák el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.