valasz.hu/itthon/ordito-hiba-az-uj-soros-gyorgy-os-kampanyplakaton-127261

http://valasz.hu/itthon/ordito-hiba-az-uj-soros-gyorgy-os-kampanyplakaton-127261

Cáfoljuk Tiborcz Istvánt – lódított az Origónak

/ 2017.10.30., hétfő 14:15 /
Cáfoljuk Tiborcz Istvánt – lódított az Origónak

Eddig senki sem akart betekinteni a BDPST nevű luxusingatlan-kereskedő zrt. részvénykönyvébe – állítja mai Origo-interjújában Tiborcz István cégtulajdonos. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Heti Válasz épp tíz napja üti a vasat a témában.

Ma déli 12 órakor megjelent egy interjú az Origo hírportálon Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal. Az anyag jelentős része arról a BDPST Zrt.-ről szól, amely kapcsán szűk két hete írtuk meg: a cégbíróság csak úgy engedett volna tőkét emelni a luxusingatlan-kereskedésben, ha a társaság vezetése felfedi a vállalat tulajdonosi szerkezetét. A BDPST azonban inkább visszavonulót fújt, hogy titokban maradhasson a végső haszonhúzók személye.

Ehhez képest ma Tiborcz diadalmasan bejelentette az Origónak, hogy „meghatározó tulajdonrésze van” a zrt.-ben. (A BDPST eddig nyolc nagy értékű ügylettel került be a hírekbe, s legalább öt ingatlan – a turai kastély, a belpesti Mahart-ház, a badacsonyi Ranolder-villa, egy orbánhegyi telek és egy Andrássy úti palotarész – máig a cég portfóliójába tartozik.) Ha csak ennyi történt volna, akár köszönetet is mondhatnánk a kormányfő vejének, hogy engedett a bíróság, a sajtó és a közvélemény nyomásának, és végre átláthatóvá tette vállalkozását. Jobb később, mint soha, ugye.

Ám az Origo-interjúban Tiborcz odapörkölt a sajtónak: „Eddig senki sem akart valójában utánajárni annak, hogy kik a valódi tulajdonosok, pedig bárki betekinthetett volna a részvénykönyvbe (…). A sajtó egy részének azonban nem ez volt a célja, hanem fenn akarták tartani azt a látszatot, hogy itt valaki bujkál.”

Ezzel szemben a valóság az, hogy a Heti Válasz nevében tíz napja, október 20-án e-mailt írtam a BDPST vezérigazgatójának, Tóth Juditnak, illetőleg a cég jogi képviselőjének ezzel a szöveggel: „A hatályos jogszabályok szerint a részvénytársaságok részvénykönyvébe való betekintést minden cégnek biztosítania kell. Kérem önöket, tegyék lehetővé, hogy mihamarabb betekinthessek a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. részvénykönyvébe!” A vezérigazgató október 26-án azt írta lapunknak, külföldön van, de ezen a héten „a csütörtöki naptól kezdődően készséggel állok e körben rendelkezésére”. Illedelmesen megköszöntem válaszát, majd rögzítettem: „csütörtök reggel keresni fogom e-mailben, vagy, ha úgy jobb, akkor telefonon. Utóbbi esetben, kérem, küldje el elérhetőségét!” Erre Tóth Judit ma 11 óra 44 perckor azt írta: „a részletek egyeztetése céljából e-mailben várom megkeresését”. Majd 16 perccel később jött az Origo-interjú azzal a tiborczi állítással, hogy eddig senki nem akart betekinteni a részvénykönyvbe.

Noha az Origo-cikk Utánajártunk: Tiborcz István tulajdonos az ingatlanfejlesztő cégben címmel jelent meg, az előzmények ismeretében valószínűbb, hogy a miniszterelnök veje egy hiperlojális médiumban próbálta átfordítani a történetet. Hogy ne ő tűnjön rejtőzködő cégtulajdonosnak, hanem az újságírók legyenek a hunyók, akik „fenn akarták tartani azt a látszatot, hogy itt valaki bujkál”. Csakhogy, sajnos, ez nem igaz.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.