valasz.hu/itthon/kiakadtak-az-echo-tv-nezoi-ezert-kerult-le-szaniszlo-a-kepernyorol-118928

http://valasz.hu/itthon/kiakadtak-az-echo-tv-nezoi-ezert-kerult-le-szaniszlo-a-kepernyorol-118928

Cáfoljuk Tiborcz Istvánt – lódított az Origónak

/ 2017.10.30., hétfő 14:15 /
Cáfoljuk Tiborcz Istvánt – lódított az Origónak

Eddig senki sem akart betekinteni a BDPST nevű luxusingatlan-kereskedő zrt. részvénykönyvébe – állítja mai Origo-interjújában Tiborcz István cégtulajdonos. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Heti Válasz épp tíz napja üti a vasat a témában.

Ma déli 12 órakor megjelent egy interjú az Origo hírportálon Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal. Az anyag jelentős része arról a BDPST Zrt.-ről szól, amely kapcsán szűk két hete írtuk meg: a cégbíróság csak úgy engedett volna tőkét emelni a luxusingatlan-kereskedésben, ha a társaság vezetése felfedi a vállalat tulajdonosi szerkezetét. A BDPST azonban inkább visszavonulót fújt, hogy titokban maradhasson a végső haszonhúzók személye.

Ehhez képest ma Tiborcz diadalmasan bejelentette az Origónak, hogy „meghatározó tulajdonrésze van” a zrt.-ben. (A BDPST eddig nyolc nagy értékű ügylettel került be a hírekbe, s legalább öt ingatlan – a turai kastély, a belpesti Mahart-ház, a badacsonyi Ranolder-villa, egy orbánhegyi telek és egy Andrássy úti palotarész – máig a cég portfóliójába tartozik.) Ha csak ennyi történt volna, akár köszönetet is mondhatnánk a kormányfő vejének, hogy engedett a bíróság, a sajtó és a közvélemény nyomásának, és végre átláthatóvá tette vállalkozását. Jobb később, mint soha, ugye.

Ám az Origo-interjúban Tiborcz odapörkölt a sajtónak: „Eddig senki sem akart valójában utánajárni annak, hogy kik a valódi tulajdonosok, pedig bárki betekinthetett volna a részvénykönyvbe (…). A sajtó egy részének azonban nem ez volt a célja, hanem fenn akarták tartani azt a látszatot, hogy itt valaki bujkál.”

Ezzel szemben a valóság az, hogy a Heti Válasz nevében tíz napja, október 20-án e-mailt írtam a BDPST vezérigazgatójának, Tóth Juditnak, illetőleg a cég jogi képviselőjének ezzel a szöveggel: „A hatályos jogszabályok szerint a részvénytársaságok részvénykönyvébe való betekintést minden cégnek biztosítania kell. Kérem önöket, tegyék lehetővé, hogy mihamarabb betekinthessek a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. részvénykönyvébe!” A vezérigazgató október 26-án azt írta lapunknak, külföldön van, de ezen a héten „a csütörtöki naptól kezdődően készséggel állok e körben rendelkezésére”. Illedelmesen megköszöntem válaszát, majd rögzítettem: „csütörtök reggel keresni fogom e-mailben, vagy, ha úgy jobb, akkor telefonon. Utóbbi esetben, kérem, küldje el elérhetőségét!” Erre Tóth Judit ma 11 óra 44 perckor azt írta: „a részletek egyeztetése céljából e-mailben várom megkeresését”. Majd 16 perccel később jött az Origo-interjú azzal a tiborczi állítással, hogy eddig senki nem akart betekinteni a részvénykönyvbe.

Noha az Origo-cikk Utánajártunk: Tiborcz István tulajdonos az ingatlanfejlesztő cégben címmel jelent meg, az előzmények ismeretében valószínűbb, hogy a miniszterelnök veje egy hiperlojális médiumban próbálta átfordítani a történetet. Hogy ne ő tűnjön rejtőzködő cégtulajdonosnak, hanem az újságírók legyenek a hunyók, akik „fenn akarták tartani azt a látszatot, hogy itt valaki bujkál”. Csakhogy, sajnos, ez nem igaz.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.