Cáfoljuk Tiborcz Istvánt – lódított az Origónak

/ 2017.10.30., hétfő 14:15 /
Cáfoljuk Tiborcz Istvánt – lódított az Origónak

Eddig senki sem akart betekinteni a BDPST nevű luxusingatlan-kereskedő zrt. részvénykönyvébe – állítja mai Origo-interjújában Tiborcz István cégtulajdonos. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Heti Válasz épp tíz napja üti a vasat a témában.

Ma déli 12 órakor megjelent egy interjú az Origo hírportálon Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal. Az anyag jelentős része arról a BDPST Zrt.-ről szól, amely kapcsán szűk két hete írtuk meg: a cégbíróság csak úgy engedett volna tőkét emelni a luxusingatlan-kereskedésben, ha a társaság vezetése felfedi a vállalat tulajdonosi szerkezetét. A BDPST azonban inkább visszavonulót fújt, hogy titokban maradhasson a végső haszonhúzók személye.

Ehhez képest ma Tiborcz diadalmasan bejelentette az Origónak, hogy „meghatározó tulajdonrésze van” a zrt.-ben. (A BDPST eddig nyolc nagy értékű ügylettel került be a hírekbe, s legalább öt ingatlan – a turai kastély, a belpesti Mahart-ház, a badacsonyi Ranolder-villa, egy orbánhegyi telek és egy Andrássy úti palotarész – máig a cég portfóliójába tartozik.) Ha csak ennyi történt volna, akár köszönetet is mondhatnánk a kormányfő vejének, hogy engedett a bíróság, a sajtó és a közvélemény nyomásának, és végre átláthatóvá tette vállalkozását. Jobb később, mint soha, ugye.

Ám az Origo-interjúban Tiborcz odapörkölt a sajtónak: „Eddig senki sem akart valójában utánajárni annak, hogy kik a valódi tulajdonosok, pedig bárki betekinthetett volna a részvénykönyvbe (…). A sajtó egy részének azonban nem ez volt a célja, hanem fenn akarták tartani azt a látszatot, hogy itt valaki bujkál.”

Ezzel szemben a valóság az, hogy a Heti Válasz nevében tíz napja, október 20-án e-mailt írtam a BDPST vezérigazgatójának, Tóth Juditnak, illetőleg a cég jogi képviselőjének ezzel a szöveggel: „A hatályos jogszabályok szerint a részvénytársaságok részvénykönyvébe való betekintést minden cégnek biztosítania kell. Kérem önöket, tegyék lehetővé, hogy mihamarabb betekinthessek a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. részvénykönyvébe!” A vezérigazgató október 26-án azt írta lapunknak, külföldön van, de ezen a héten „a csütörtöki naptól kezdődően készséggel állok e körben rendelkezésére”. Illedelmesen megköszöntem válaszát, majd rögzítettem: „csütörtök reggel keresni fogom e-mailben, vagy, ha úgy jobb, akkor telefonon. Utóbbi esetben, kérem, küldje el elérhetőségét!” Erre Tóth Judit ma 11 óra 44 perckor azt írta: „a részletek egyeztetése céljából e-mailben várom megkeresését”. Majd 16 perccel később jött az Origo-interjú azzal a tiborczi állítással, hogy eddig senki nem akart betekinteni a részvénykönyvbe.

Noha az Origo-cikk Utánajártunk: Tiborcz István tulajdonos az ingatlanfejlesztő cégben címmel jelent meg, az előzmények ismeretében valószínűbb, hogy a miniszterelnök veje egy hiperlojális médiumban próbálta átfordítani a történetet. Hogy ne ő tűnjön rejtőzködő cégtulajdonosnak, hanem az újságírók legyenek a hunyók, akik „fenn akarták tartani azt a látszatot, hogy itt valaki bujkál”. Csakhogy, sajnos, ez nem igaz.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.