valasz.hu/itthon/feszultseg-a-professzorok-batthyany-koreben-elfogyott-a-levego-a-szolidaris-kritika-korul-129053

http://valasz.hu/itthon/feszultseg-a-professzorok-batthyany-koreben-elfogyott-a-levego-a-szolidaris-kritika-korul-129053

Ceauşescu nyomában? – Ezért szüntették meg a műemlékvédelmet

/ 2017.09.13., szerda 19:10 /
Ceauşescu nyomában? – Ezért szüntették meg a műemlékvédelmet

A kormány szereti a műemlékeket, de nem szereti a műemlékvédelmet – Európában egyedülálló módon teljesen megszűnt a kulturális örökség intézményes védelme. A művészettörténész kutatókat a Miniszterelnökség átirányította borítékot címkézni. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ma Magyarország Európa talán egyetlen állama, ahol nem létezik intézményes műemlékvédelem, nincs a történelmi kulturális örökség megóvására szakosodott hivatal. Hasonló helyzetre csak a román múltból emlékezhetünk, amikor 1977-ben Ceauşescu egyetlen tollvonással megszüntette a Műemlékvédelmi Igazgatóságot. A párhuzam azonban sántít. Magyarországon nem azért nincs műemlékvédelmi hivatal, mert a kormány templomokat akar rombolni és városokat akar szisztematizálni. Éppen ellenkezőleg, az elmúlt hét évben több pénzt fordítottak örökségvédelemre, mint a rendszerváltást követő két évtizedben bármikor – a műemlékvédelem intézményi bázisát azonban a kormány kíméletlenül megszüntette.

Híreink szerint utolsó utáni fázisként most zajlik a Miniszterelnökség helyettes államtitkárságán belüli tudományos részleg felszámolása azzal, hogy augusztus elején hat kutatót átirányítottak egy másik államtitkárságra, adminisztratív munkára.

 

 

 

 Hogy mindez miért történik? Válaszok és részletes háttér a szeptember 14-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.