valasz.hu/itthon/ez-a-tetje-az-ujabb-tuntetesnek-128179

http://valasz.hu/itthon/ez-a-tetje-az-ujabb-tuntetesnek-128179

Chikán, Réthelyi, Kásler – miért ültet professzorokat a bársonyszékbe Orbán?

/ 2018.05.09., szerda 13:20 /
Chikán, Réthelyi, Kásler – miért ültet professzorokat a bársonyszékbe Orbán?

Sokadik professzorként nevezi ki Orbán Viktor Kásler Miklóst miniszterré, igazi hungarikumot teremtve ezzel. De miért nem politikusokkal vezetteti kormánya legvitatottabb területeit? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Amikor Orbán Viktor 1998-ban megalakította kormányát, minden idők legfiatalabb magyar kormányfőjeként vette át a hatalmat. A 35 éves politikus a nemzetközi szokásrenddel szemben két minisztérium élére sem politikust, hanem professzort állított. Chikán Attila egyetemi tanár lett a gazdasági minisztere, és a korábbi pécsi rektor, Hámori József a kulturális miniszter – és az oktatási államtitkári székbe is egyetemi tanár ült, a későbbi akadémiai elnök Pálinkás József személyében.

De minek kell az 55 éves, egymás után harmadik kétharmadát megnyerő politikusnak egy újabb professzor, Kásler Miklós? A német, az osztrák és a francia politikai világ nem ismeri az orbáni gyakorlatot, a kórházi ágyak vagy a katedra mellől a legritkábban kerül a kormányba professzor. A kormányfők ugyanis nem szívesen vállalják fel az ezzel járó kockázatot, Orbán viszont direkt keresi a politikai térben idegenül mozgó, ám saját területükön eredményes tudós férfiakat. Így kerül most a képbe Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója is. Lapunk egyebek mellett bemutatja, miért félrevezető a Nemzeti Nagyvizit című műsorból vett kínos idézetekből következtetni az új miniszter karakterére.

 

 

 

 

Részletes háttér a május 10-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.