Chikán, Réthelyi, Kásler – miért ültet professzorokat a bársonyszékbe Orbán?

/ 2018.05.09., szerda 13:20 /
Chikán, Réthelyi, Kásler – miért ültet professzorokat a bársonyszékbe Orbán?

Sokadik professzorként nevezi ki Orbán Viktor Kásler Miklóst miniszterré, igazi hungarikumot teremtve ezzel. De miért nem politikusokkal vezetteti kormánya legvitatottabb területeit? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Amikor Orbán Viktor 1998-ban megalakította kormányát, minden idők legfiatalabb magyar kormányfőjeként vette át a hatalmat. A 35 éves politikus a nemzetközi szokásrenddel szemben két minisztérium élére sem politikust, hanem professzort állított. Chikán Attila egyetemi tanár lett a gazdasági minisztere, és a korábbi pécsi rektor, Hámori József a kulturális miniszter – és az oktatási államtitkári székbe is egyetemi tanár ült, a későbbi akadémiai elnök Pálinkás József személyében.

De minek kell az 55 éves, egymás után harmadik kétharmadát megnyerő politikusnak egy újabb professzor, Kásler Miklós? A német, az osztrák és a francia politikai világ nem ismeri az orbáni gyakorlatot, a kórházi ágyak vagy a katedra mellől a legritkábban kerül a kormányba professzor. A kormányfők ugyanis nem szívesen vállalják fel az ezzel járó kockázatot, Orbán viszont direkt keresi a politikai térben idegenül mozgó, ám saját területükön eredményes tudós férfiakat. Így kerül most a képbe Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója is. Lapunk egyebek mellett bemutatja, miért félrevezető a Nemzeti Nagyvizit című műsorból vett kínos idézetekből következtetni az új miniszter karakterére.

 

 

 

 

Részletes háttér a május 10-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Baljós árnyak a magyar Microsoftnál

Váratlanul felállt székéből a magyar Microsoft ügyvezetője. Nem ez az első baljós árny a vállalatnál: fél éve elcsapták állami viszonteladóikat, két volt vezetőjük kormányzati mentőövet kapott, és a hírek szerint az amerikai hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

Mire jó, ha betiltjuk a műanyagszatyrot és a szívószálat?

Nyolcvanezer aláíró és az LMP is a műanyagszatyrok betiltását követeli Magyarországon. A plasztikszennyezés látványosan áttörte a közvélemény ingerküszöbét, de a digitális Heti Válasz legfrissebb számából kiderül: a megoldás kulcsa nem az ökotudatos európai fogyasztók kezében van.

Nemrég még a liberálisok kedvence volt a Fidesz kultúrharcosa

A jobbos intézményvezetőket liberális ármánykodás támogatásával vádló Magyar Idők saját rovatvezetőjét is tollhegyre tűzhetné: Orbán János Dénes ugyanazt tette, amiért most Prőhle Gergelyt ütik-vágják. Bónusz: a pribéksorozatot jegyző Szakács Árpád a liberális Demszky-érában dolgozott a Budapest Portálnak. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.