Cifra nyomorúság ez! – Lányi András az újabb kétharmadról

/ 2018.04.14., szombat 18:00 /
Cifra nyomorúság ez! – Lányi András az újabb kétharmadról

A hon nem érhető el honlapokon – summázza a választási kudarc okait Lányi András. Nagyinterjúnk az úgynevezett „taktikai szavazás” egyik zászlóvivőjével a csütörtöki Heti Válaszban.

„Igen. Kudarcok feldolgozásában jó vagyok. Sokat tesz a gyakorlat.” Ez volt Lányi András válasza múlt pénteken, amikor lapunk azt kérdezte tőle: hajlandó lenne-e a választás után interjúban értékelni az eredményeket.

És hogy a magyar ökopolitika atyja honnan tudta előre, mi lesz az eredmény? „Hiszen épp a Heti Válasznak nyilatkoztam tavaly: a Fideszt Budán kell legyőzni – mert Pesten megbukik magától –, de nem idén, hanem a 2019-es önkormányzati választásokon. Jó ideje nyilvánvaló volt számomra, hogy nem buknak meg most.”

Lányit az ellenzék viselkedése sem lepte meg. „Az ellenzéki pártok bebizonyították alkalmatlanságukat. De mi mást várhattunk volna tőlük? Az MSZP-től, amely teljes arctalanságát egy lízingelt miniszterelnök-jelölttel próbálta elfedni? Esetleg Gyurcsánytól? Gondoljon bele: micsoda szégyenletes hanyatlástörténet ez a baloldali liberálisok térfelén: Kis Jánostól Gyurcsány Ferencig! Vagy Vona Gábortól? Aki súlyosan kompromittált pártjával sehogy se tudott kikecmeregni abból a gettóból, ami soha nem lesz nagyobb, mint amekkora az egykori kisgazdák és miépesek tábora volt.”

És hogy miért az értelmiség felelőssége is a választási eredmény Lányi szerint?

Miért cifra nyomorúság a magyar vidék állapota?

 

 

 

 

A teljes nagyinterjú az április 12-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Népművészeti nagyhatalom vagyunk – megnyílt az idei Nemzeti Szalon

A hagyomány nem egy porosodó, kőbe vésett, mozdulatlanságra ítélt valami, hanem folyamatosan változik, sőt, mi magunk is hagyományt teremtünk – erről is szól az idei, augusztus 20-ig látogatható Nemzeti Szalon a Műcsarnokban. A népművészet először mutatkozik be az intézményben, a siker borítékolható. Részletek a friss Heti Válaszban.

Óriási fordulat: Macron nyit a katolikusok felé

Az állam és egyház elválasztását államideológiaként kezelő Franciaország államfője szokatlan gesztusokat tartalmazó beszédet mondott katolikus vezetők előtt. Emmanuel Macron ezzel új fejezetet nyitna a keresztény egyházzal, és az iszlámnak is üzen. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Magyaroktól ideges a New York-i elit

Egy új médium mindig politikai káosszal köszönt be, ez köti össze korunkat a harmincéves háború korával, Daniel Kehlmann új regényének témájával. A német sztárszerző egy magyar írót tart nemzedéke legnagyobb tehetségének. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Az 1968-as esztendő – Orbán is ehhez képest határozza meg önmagát

Még huszadik századi mércével is kivételesen sűrű esztendő volt 1968. A fél évszázaddal ezelőtti történelmi sorsfordító a jelenből nézve gyökeresen eltérő értelmezéseket kap: egyeseknek Európa új tavaszát jelenti, másoknak a popkultúra kezdetét, vagy a hagyományos értékre épülő világ széthullását. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Bay Zoltán emlékkiállítás nyílt a Csopában

Bay Zoltán kutatóprofesszor kiemelkedő munkássága előtt tisztelegve, illetve a róla elnevezetett kutatóközpont megalapításának negyedévszázados fennállására tekintettel, a 2018-as évben ünnepi eseménysorozat vette kezdetét.