heti-valasz.hu/itthon/kudarcba-fulladt-a-nepszabadsag-ujsagirojanak-emigracioja-109067

http://heti-valasz.hu/itthon/kudarcba-fulladt-a-nepszabadsag-ujsagirojanak-emigracioja-109067

Cigányverő gárdistákkal sokkolják a német operakedvelőket

/ 2013.06.04., kedd 14:00 /
Cigányverő gárdistákkal sokkolják a német operakedvelőket

Magyar zászló előtt vernek földön kínlódó romákat gárdisták a Stuttgarti Opera (Oper Stuttgart) Berlioz Faust elkárhozása (Fausts Verdammnis) című darabjában. Andrea Moses rendezőnő bevallása szerint saját korát kívánta megjeleníteni darabjában.


A 2011 óta műsoron levő darabban Faust világmegváltó tervektől motivált videóművészként jelenik meg, aki sorozatosan kudarcot vall különböző akcióival. A magyar szál az eredeti művet tekintve nem hajánál fogva előrángatott: Hector Berlioz francia szerző szimfonikus művében is benne volt a Rákóczi-induló. A Liszt által is megzenésített Kölcsey-mű Stuttgartban azonban a cigányok összeverésének aláfestő zenéje.

A trailer és a nézői beszámolók alapján a Faust elkárhozása rögtön a magyar színnel indul: óriási kifeszített trikolór előtt látjuk a cigány lagzit egy lakókocsi előtt. A mulatságot hirtelen gárdisták szakítják félbe: kérdés, indok nélkül, gumibotokkal hagyják helyben kegyetlenül a romákat. Az operagárdisták öltözködése semmiképpen sem lehet véletlen egybeesés:az Árpád-sávos kendő és kitűző, valamint a hivatalos jelvény is megjelenik. A beharangozó videóban Andrea Moses, a stuttgart-i opera vezető rendezőnője nem árul el semmit arról, hogy miért jelennek meg gárdisták az előadásban.

Andrea Moses a Faust elkárhozása megrendezéséről úgy fogalmazott: „Mikor a felkérést kaptam Berlioz művének megrendezésére, azt gondoltam: jó ötlet, de sok munka lesz vele. Majd hozzátette: A mi Faustunk videó-művész, aki olyan filmeket készít, amivel a politikailag befolyásolni szeretne. De már elfáradt abban, amit látott. Ez a férfi mindig olyan helyzetekbe kerül, melyekben úgy érzi, hogy a művészetével befolyásolni tud. Ő olyan karakter, aki megpróbálja megváltoztatni a világot, de végül rájön, hogy ez nem megy, mert túl nagy az érdektelenség."

A Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet és a Magyar Gárda Mozgalmat 2009. július 2-án a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon jogerősen feloszlatta. 2010 óta a hatóságok számtalanszor akadályozták meg a különböző egyenruhás menetek megtartását Budapesten és más helyszíneken.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.