Civil győzelem a lakópark ellen

/ 2017.10.25., szerda 15:35 /

Civilek akadályoztak meg egy lakóparképítést a budai Feneketlen-tónál, az önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el, a telekeladást a Miniszterelnökség vizsgálja. A petíció egyik kezdeményezője Entz Géza művészettörténész volt.

Szokatlan, hogy egy helyi civil szerveződés győzni tud egy ingatlanfejlesztővel szemben.

Ráadásul gyorsan sikerült megakadályozni, hogy a Buda Gardensnek nevezett 350 lakásos, 23 ezer négyzetméter területű lakópark és az 500 férőhelyes mélygarázs az amúgy is túlterhelt, egyirányúsított Diószegi útra megépüljön, megváltoztatva a környék zöldövezeti, kertvárosias jellegét.

A beruházás ellen tiltakozó petíció kezdeményezői között volt Sipos Mihály, a Muzsikás tagja, Makovecz Imréné Szabó Marianne és két neves építész is. Ennek köszönhető a gyors eredmény?

Inkább annak, hogy a lakóparképítés ellen szerveződött társaság nem a közéletet uraló politikai diskurzus szintjén lépett föl, hanem ezt a konkrét ügyet szakmailag megalapozottan ragadta meg. A petícióhoz csatlakozó több mint 1100 ember is ebben a mederben maradt a kommentárjaiban. Megpróbáltuk elkerülni, hogy pártpolitikai csatározásokba torkolljon az akciónk.

De azért politikai ügy lett belőle: lapunk cikke után Lázár János kancelláriaminiszter vizsgálatot rendelt el a telekeladás körülményeinek tisztázására.

Nem lepett meg, hogy ingatlanpanama állhat a beruházás mögött. Mi is a cikkből értesültünk róla, hogy a Miniszterelnökséghez tartozó ÉMI Nonprofit Kft. milyen furcsa konstrukcióban, milyen személyi összefonódásokkal játszhatta át ezt az értékes telket az ingatlanfejlesztő cégnek, a Horizon Development Kft.-nek. Ha kiderül, hogy valóban erről van szó, a szerződés, amellyel a befektető megszerezte a területet, akár semmissé is válhat.

Hogyan fordulhatott elő, hogy már a lakások értékesítését is meghirdették, miközben a szabályozás lakóingatlan építését nem teszi lehetővé?

A jelenség túlmutat a mi történetünkön, és arra utalhat, hogy a befektető sikerre számított. Sokszor találkozunk olyannal, hogy a „fejlesztők” a város érdekeit semmibe veszik, olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek csak nekik jók. El kellene utasítani azt a gyakorlatot, hogy miközben a beruházó nyer, a város veszít. Mi a kölcsönösen nyertes játszmák hívei vagyunk.

A XI. kerületi képviselő-testület változtatási tilalmat rendelt el 2018 végéig, de az önkormányzat hangsúlyozza: ha lakásokat jelenleg nem szabad is építeni, az irodaépítést nem lehet megakadályozni.

Már korábban is ígéretet kaptunk Hoffmann Tamás polgármestertől ügyünk támogatására, és nagy eredménynek tekintjük, hogy az önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el. Különösen örülünk annak, hogy az újbudai pártok egységesen fontosnak tartják a Feneketlen-tó környékének megóvását. Most azon kell gondolkodnunk, mi lehet a megoldás, mert az biztos nem, hogy ide 37 ezer négyzetméteres iroda épüljön.

Ezek szerint a civil mozgalom folytatja a harcot?

Feltétlenül. El akarjuk érni, hogy a szabályozást a környék karakterének megfelelő módon változtassák meg. Ez lehet a garanciája annak, hogy a szükséges fejlesztések a hely szellemével összhangban lévő, értéknövelő beruházások legyenek. Ezt kívánja az itt élők jog- és vagyonbiztonsága is.

Entz Géza
Kolozsváron született 1949-ben. 1973-ban végzett az ELTE magyar– művészettörténet szakán, 1977-ben doktori címet szerzett. 1987-ben a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja. 1990–1992: a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. 1992–1994: a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke. 1998–2000: az Országos Műemlékvédelmi Hivatal elnöke. 2000–2002: helyettes államtitkár. 2010-től a Gellérthegyvédő Egyesület elnöke.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.