CÍVIS CSATÁK

Választás 2006 alulnézetből - IV.

/ 2006.03.02., csütörtök 13:51 /

A jobboldal fellegvárának számító Debrecenben a szocialisták mindent bevetnek az egyébként várható ellenzéki győzelem ellen. Erőteljesen támadják a Fideszes sikerember Kósa Lajos polgármestert.Az 1990 és 1998 között SZDSZ-es polgármester által vezetett cívisváros az elmúlt években a Fidesz biztos bázisává nőtte ki magát. A folyamatot nem lehet elválasztani a város első emberétől, Kósa Lajostól, aki most a Fidesz országos kampányának egyik arca is. Nem véletlenül. Az 1990 óta parlamenti képviselő, polgármesternek nyolc éve megválasztott politikus ciklusról ciklusra jobb eredményt ér el. Fidesz-hegemónia van a városi képviselő-testületben is: 2002-ben mind a 29 egyéni körzetben győzött a jobboldal. A párt jelöltjei (Kósa mellett Pósán László, a Debreceni Egyetem oktatója és Halász János, az Orbán-kormány kulturális államtitkára) négy éve és 1998-ban is biztosan hozták a három debreceni kerületet.

ÁLMOK ÁLMODÓI

Az elmúlt négy esztendőben Debrecen vezetése több jelképes lépésével is az Orbán-kormány intézkedéseinek folytatójaként határozta meg magát. Így 2002-ben, amikor a megszűnés fenyegette a Terror Házát, és bezárták az Álmok álmodói című kiállítást a Millenáris Parkban, a város mindkettőnek menedéket ajánlott. Kósa Lajos emellett egyik legelszántabb bírálója lett a Medgyessy-, majd Gyurcsány-kormány önkormányzati intézkedéseinek. A helyi szocialisták dolgát nehezíti, hogy a főteret megújító, Főnix Csarnokot, Aquaticumot építő, repülőteret, úthálózatot fejlesztő polgármester a nagypolitikai hullámverések ellenére népszerű a debreceniek között.

Nem csoda hát, hogy a szocialisták új műsorhoz új csapatot szerveztek, s idén 2002-es egyéni jelöltjeik egyike sem indul. Kampányuk motorja, Oláh Lajos, aki 2003 márciusában lett az MSZP megyei első embere, idén Debrecen 1-es választókerületében indul. Az Újhelyi István nevével fémjelzett (és Leisztinger Tamás üzletemberrel is többször kapcsolatba hozott) Mozaik csoporthoz tartozó politikust nem fogadták kitörő örömmel a megye régi motorosai, mert többen a budapesti központ ejtőernyősét látták benne. Oláh ezt lapunknak cáfolja, s felemlíti, hogy 2003-ban az MSZP megyei küldöttgyűlése 98 százalékos aránnyal választotta elnökké. Némi belharc még a debreceni városi szervezetben is dúlt, ám az ellentétek mára eltűntek. A város három körzetében induló szocialistákat egységbe forrasztja a közös feladat, az egyéni körzetek elhódítása - ám a realistábbak szerint inkább a Fidesz-henger lassítása lehet a cél.

AUDIT ÉS KAPCSOLAT HÁZA

A szocialisták mindenesetre profi módon láttak kampányuk megszervezéséhez. Tavaly nyáron 25 ezer háztartást kerestek fel, hogy a debreceniek véleményét tudakolják városi ügyekben. Kapcsolat háza néven ügyfélszolgálati központot nyitottak, és a Demos Magyarország politikai háttérintézmény "stratégiai auditjának" megszületése körül bábáskodtak. Az országos sajtó által is felkapott tanulmány Medgyessy Péter korábbi tanácsadója, a Gyurcsány Ferenccel jó viszonyt ápoló Dessewffy Tibor szociológus vezette agytröszt terméke, s az Észak-alföldi Régió és Debrecen fejlettségét, kilátásait, gazdasági mutatóit vette górcső alá. A fideszes városvezetés szerint vitatható összehasonlításokkal, sokszor pontatlan adatokkal és politikai háttérszándékkal - de erről később.

Oláh Lajostól azt kérdezzük, ki volt az ihletője a tanulmánynak, melynek bemutatóján ő is részt vett. "Olvastam a Demos országos auditját, és tavaly nyáron javasoltam Dessewffy Tibornak, hogy a megyeszékhelyekről tervezett sorozatot kezdje Debrecennel" - válaszolja a politikus, aki szerint felesleges politikai számítást keresni az ügy mögött. Egyben vitatja, hogy a kormány büntetné a várost, szerinte jóval több fejlesztési pénz érkezett Debrecenbe az elmúlt négy évben, mint 1998 és 2002 között - csatornázásra például kilencmilliárd forint. Szerinte az egyetemen - döntő részben állami pénzből - megvalósult fejlesztések is a várost gazdagítják, ugyanúgy, mint a szintén állami támogatással épült Főnix Csarnok, az autópálya, az elkerülő út, a 35-ös út bevezető szakasza, a megyei könyvtár és a Kenézy Kórház fejlesztései.

Oláh Lajos állítja, hogy a képviselőtestületi Fidesz-többség az ez évi költségvetési vitában leszavazta az ellenzéki módosító indítványokat, amelyeket a "város tényleges fejlesztése, a panelben lakók, a nyugdíjasok és a kertségekben élők érdekében" nyújtottak be. "Kósa Lajos népszerűségéhez hozzájárul az is, hogy az állami támogatással épülő említett beruházásokat a sajátjának vallja. Ebben segítségére siet az egyoldalú városi sajtó. A város lapja három év alatt egyszer sem kérdezett meg, egyetlen sajtótájékoztatómról sem tudósított. A polgármester úr többször elzárkózott a nyilvános vitától, rendre olyan helyeken nyilatkozik, ahol nincs lehetőség a cáfolatra" - panaszolja a baloldali politikus.

MIÉNK A VÁROS?

A debreceni szocialista hármas másik két tagja még nem mutatkozott be az országos politika porondján. Debrecen kettes körzetében a régi megyei gárdához tartozó közgyűlési elnök, Juhászné Lévai Katalin helyett most Rónai György a fideszes Halász János kihívója. A 31 éves orvos szórólapján nagyvonalúan megelőlegezi a város jobb megközelíthetőségét: "Debrecenbe immár gyors, kényelmes autópálya vezet" - az állítás valóságtartalmát némiképp rontja a hosszas zötykölődés Polgártól a 35-ös úton. Kósa Lajos ellen a város harmadik választókerületében a szocialisták Forgács Barnát, a megyei agrárkamara elnökét, a 250 főt foglalkoztató Agrárgazdaság Kft. vezetőjét indítják, akinek személyében a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanárát és a Túlélők nevű zenekar basszusgitárosát is tisztelhetjük.

Bár most nem olyan felfokozott a politikai hangulat Debrecenben, mint négy éve, a negatív kampány már jelen van. Erre példa, hogy a városba autóval érkezőt vagy a Debrecen Plaza férfivécéjébe betévedőt a polgármestert és Sásdi Andrást, a városi vagyonkezelő igazgatóság tagját ábrázoló plakát fogadja. A figyelemfelhívó szlogen: "Miénk a város, magunknak építjük."

"A város életéről szűk baráti kör dönt, erre szerettük volna felhívni a figyelmet" - mondja Kovács László, az SZDSZ képviselőjelöltje a pártja által kihelyezett plakátokról. Az ötvenfős közgyűlésben a politikus másodmagával képviseli a kisebbik kormánypártot. Korábban nem volt ilyen korlátozott a liberális befolyás, hiszen 1990 és 1998 között Hevessy József személyében SZDSZ-es polgármester állt a cívisváros élén. Igaz, 1994-től állandósultak a konfliktusok a testületet uraló szocialistákkal, s a jó viszony máig nem állt helyre. "Városunkban nagyon gyenge az MSZP" - válaszolja Kovács László, amikor a kormánypártok választási kilátásairól érdeklődünk. A liberálisoknak sem termett sok babér 2002-ben: Debrecen 1-es körzetében az SZDSZ-es jelölt által begyűjtött 2,5 százalék csak az ötödik helyre volt elegendő.

TÁMADÁS A POLGÁRMESTER ELLEN

Debrecenben divatszín a narancssárga - ez ötlik fel, amikor a belvárosban sétálva az egyik ruhabolt kirakatában a három fideszes jelölt plakátját látjuk. A nagyobbik ellenzéki párt mindent megtesz, hogy a lehető legtöbb hívét az urnához csábítsa. "Azt szeretnénk, ha minél többen honorálnák eddigi munkánkat" - hangsúlyozza Halász János parlamenti képviselő, a Fidesz városi kampányfőnöke. Mint mondja, nem tart a polgári tábor elkényelmesedésétől, hiszen szerinte a kormány teljesítménye elég okot ad rá, hogy a fideszes szavazók nagy számban járuljanak az urnák elé Debrecenben is.

A kampányfőnököt ezután azzal a szocialista állítással szembesítjük, mely szerint a városvezetés nem törődik a belvároson kívül lakókkal. "Mi, debreceni fideszes országgyűlési képviselők folyamatosan adtuk be a városunk érdekeit szolgáló módosító indítványokat a parlamentben, a szocialista többség azonban leszavazta őket. Ennek ellenére indul egy 22 milliárd forintos csatornázási program, saját és európai uniós forrásból milliárdokat költöttünk lakótelepi, kertségi utakra. A szocialisták kampánytaktikája az, hogy városi pénzt kérnek a közgyűlésben azokra a feladatokra, amelyek állami hatáskörbe tartoznak, de a kormány nem nyújt elegendő forrást" - szögezi le Halász János. Meglátása szerint egyébként a szocialisták nem kormányzásuk eredményeit népszerűsítik - a bizonyítvány ugyanis elég szegényes -, hanem a város polgármesterét támadják. Ezzel azonban Halász szerint paradox módon a helyi jobboldali szavazóbázis összetartását erősítik. Az elmúlt időkben a nemzeti petíció és a nemzeti konzultáció révén olyanokhoz is sikerült eljutni, akik korábban nem álltak kapcsolatban a Fidesszel. Az ő mozgósításuk nagy feladat lesz, de Halász János szerint még javítani is lehet a négy évvel ezelőtti eredményeken.

A jobboldal megosztottsága Debrecenben nem okoz fejfájást a kormányváltásra készülőknek. Az országos helyzettel ellentétben a hajdú-bihari megyeszékhelyen jó a viszony az MDF és a Fidesz között, a fórumosok a városháza fideszes frakciójában foglalnak helyet. A fideszes stratégák úgy tartják, vélhetően nem visz el tőlük túl sok szavazatot a kisebbik ellenzéki párt három egyéni jelöltje.

KIESŐ KIS PÁRTOK?

Halász Jánoshoz hasonlóan Kósa Lajos polgármester is derűlátó. Igaz, neki külön szempontjai is vannak. Egy barátja véleményét idézi, aki szerint kétségtelen az előrelépés a szocialistáknál: míg négy éve ilyenkor egy prostituálttal próbálták hírbe hozni (a hírt közlő lapot rekordösszegű kártérítésre kötelezte a bíróság), most "stratégiai audittal próbálkoznak". "Mit kezdjünk egy olyan anyaggal, amelyben nincsenek adatok a reptérről, a családok átlagos jövedelméről, a bérlakások arányáról és még sok fontos adatról? A rengeteg torzítás, pontatlanság, a tények tendenciózus csoportosítása miatt még a Népszabadság is értetlenkedését fejezte ki. Csak egy példa: a kiadvány szerint városunkban egy százalék a zöld terület aránya - a valóságban azonban a belterületen 26, a város közigazgatási területén pedig 56 százalék" - mondja lapunknak Kósa Lajos.

Mint hozzáteszi, a nyilvánvalóan kampánycélokból megszületett tanulmány mellett a kormány konkrét döntésekkel is gyengíteni igyekszik a városvezetést: idén a megyeszékhely egymilliárd forinttal kevesebbet kapott a tavalyinál szociális, oktatási normatívákra. "Szomorú tény, hogy a kormány térképén nincs rajta Debrecen. A szocialisták úgy csinálnak, mint a négyes metróval tizenhat éve kampányoló budapesti főpolgármester. Gyurcsány Ferenc ugyanazokat ígéri, mint négy évvel ezelőtt Medgyessy Péter" - fakad ki Kósa, aki a helyi szocialisták eredménytelenségét azzal magyarázza, hogy a valóságot nem fedő propagandájuk elutasítást szül a városban. A polgármester meggyőződése egyébként, hogy a mozgósítás miatt, akárcsak országosan, Debrecenben is magas lesz a részvétel. Mint mondja, 1990 óta végigharcolt tizenhat választási, népszavazási kampányt; a kopogtatócédula-gyűjtés eddigi tapasztalatait összegezve pedig áprilisban a kis pártok kiesését és a parlamenti mandátummegoszlás 60-40 százalékos arányát jósolja - mondani sem kell, hogy a Fidesz javára.Kilenc részben mutatjuk be az általunk legérdekesebbnek gondolt választási párharcokat. Az első részben a főváros 7. számú választókerületét, azután Csepel két körzetét vizsgáltuk meg, a múlt héten pedig a Tolna megyei Tamási körzet konzervatív belharcába pillantottunk be. Korábbi írásaink a www.hetivalasz.hu honlapon olvashatók.

TOVÁBBI HELYSZÍNEINK:

MÁRCIUS 9. FŐPRÓBA Előrehozott polgármester- választás lesz március 19-én Szentendrén

MÁRCIUS 16. ÚJ BEVETÉS Veszprém megye 7. vk.: Navracsics Tibor (Fidesz), Pál Béla (MSZP)

MÁRCIUS 23. ÜTKÖZET AZ MSZP-BÁZISON Baranya megye 2. vk.: Szili Katalin (MSZP), Borhidi Attila (Fidesz); Baranya megye 3. vk.: Toller László (MSZP), Ternák Gábor (Fidesz)

MÁRCIUS 30. BUDAI VÁRHÁBORÚ Budapest 1. vk.: Nagy Gábor Tamás (Fidesz), Kóka János (SZDSZ)

ÁPRILIS 6. VISSZASZÁMLÁLÁS ELŐTT Borsod-Abaúj-Zemplén megye 11. vk.: Koncz Ferenc (Fidesz), Szabó György (MSZP). 2002-ben itt mindössze két szavazat döntött

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.