Córesz a zsidó hitközségeknél: ma kizárhatják Köves Slomó rabbitársát

/ 2015.11.19., csütörtök 11:55 /
Córesz a zsidó hitközségeknél: ma kizárhatják Köves Slomó rabbitársát

Ma délután kizárhatják egy budapesti zsinagóga közösségét a Budapesti Zsidó Hitközségből. Ezzel új fejezetéhez érkezhet a neológ szervezetek és a Köves Slomó-féle Emih viszálya.

Hosszú vita végére tehet pontot ma délután a Budapesti Zsidó Hitközség közgyűlése – avagy éppen még nagyobb viszályt indíthat el. Értesüléseink szerint ugyanis a tanácskozás egyik napirendi pontja a budapesti Vasvári Pál utcai hitközség kizárása a szervezetből. Ez az izraelita alegységi problémának tetsző ügy önmagán túlmutató jelentőséggel bír. Az érintett hitközség rabbija ugyanis az az Oberlander Báruch, aki a lubavicsi haszid zsidóságot tömörítő Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség meghatározó szereplője. (Az Emih az ortodoxia és a neológia XIX. századi szétválása előtti állapot felújítására létrejött szervezet.) A neológiát képviselő Mazsihisz, illetve annak budapesti egysége pedig régóta vetélkedik a Köves Slomó vezető rabbi által fémjelzett, több tekintetben virágzóbb hitéletet felmutató szervezettel.

A BZSH-ban ezért sokan régóta szorgalmazzák, hogy a Vasvári Pál utcai körzetet zárják ki a szervezetből, mondván, egy Emih-es zsinagógának miért kellene hozzájuk (is) tartozni. Értesüléseink szerint Radnóti Zoltán, a budapesti rabbiság igazgatója nemrég körlevélben foglalta össze, hogy szerinte mi a gond a Vasvárival. Mint fogalmaz: Oberlanderék imarendje elvált a magyar/pesti – klasszikus – askenáz imarendtől; nem fogadják el a Mazsihisz és a BZSH rabbiságának döntéseit; lelkileg eltávolodtak a neológiától; „a közösség rabbija nyilvánosan – nem is egyszer – a Mazsihiszt kigúnyoló és lenéző megjegyzést tett”. Szemükre veti, hogy „egy fillér hozzájárulást nem fizetnek a BZSH vagy a Mazsihisz központi költségvetésébe”; „az ott befolyt adományokat egy másik – Mazsihiszen kívüli – bevett egyháznak adják oda”; ellenben szavazataikkal befolyásolják „egy olyan szervezet működését, amihez lelkiekben és fizikailag már semmi közük nincs”.

Radnóti szerint ezért elvben több megoldás lehetséges: 1. lakatot tenni a zsinagógára; 2. egy BZSH-rabbit küldeni Oberlander helyére; 3. a Vasvárit „ideig-óráig” átadni az Emih-nek. A budapesti rabbiság igazgatója, mivel az első két eshetőséget mint a BZSH-hoz méltatlan lépést eleve kizárja, egyértelműen a harmadik megoldást szorgalmazza. Ez viszont azzal is jár, hogy a jövőben a körzet nem kapja meg azt az évi ötmillió forintos támogatást, amit eddig a BZSH-tól kapott a fenntartásra.

Mivel Oberlander Báruch már 1992 óta az érintett zsinagóga rabbija, nyilvánvaló, hogy a mostani törekvések a Mazsihisz/BZSH és az Emih között régóta tartó viszály kiújulását jelzik. Ezt mutatja az is, hogy miközben Radnóti azt hangsúlyozza: a BZSH összes szervezetének a modern neológ zsidóságot kellene képviselnie, a Mazsihisz tagja lehet a Magyarországi Autonóm Izraelita Orthodox Hitközség. (Erre rendszerint az a válasz, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség viszont tisztán neológ szervezet.)

Persze Oberlanderék is sok borsot törtek már a Mazsihisz/BZSH orra alá. Ennek jegyében rendre szóvá tették például a Dohány utcai zsinagóga beléptető-rendszere körüli korrupciógyanús ügyeket, és azt vetették fel, hogy a zsidóság jó hírének helyreállítása, a hittel való „kufárkodás” vádja elkerülése érdekében függesszék fel azt a gyakorlatot, hogy pénzt kérnek a zsinagógába betérni szándékozóktól.

Egyébként ha most kizárnák a Vasvárit a BZSH-ból, akkor az Kövesék irányzata szerint beláthatatlan folyamatot indítana el, hiszen Budapesten van még olyan BZSH-zsinagóga, ahol az Emih adja a hitközségi vezetőt. (A BZSH szerint ez igaz, de ők meg azt mondják, hogy az illető nem rabbiként, hanem tanárként van szerződtetve, és mindenben együtt tud működni a neológokkal.)

A zsidó közösségi életre rálátó forrásaink szerint itt van a kutya elásva: mivel a Mazsihisz szűkében van a vallási vezetőknek, régóta rászorul a vetélytárs szervezet segítségégére. A neológ felsőoktatás fellegvára, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem például korábban annyira híján volt a tudományos szakembereknek, hogy Oberlander Báruchot kérték fel a Talmud oktatására. Több, a Vasvári ellen forduló Mazsihisz/BZSH-vezető is nála tanult, sőt van olyan is, aki a gyermekét az Emih által fenntartott óvodába adta, mert ott látta biztosítva a megfelelő színvonalat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.