valasz.hu/itthon/en-dontom-el-milyen-mezt-huzok-25199/?cikk_ertekel=1&ertekeles=3

http://valasz.hu/itthon/en-dontom-el-milyen-mezt-huzok-25199/?cikk_ertekel=1&ertekeles=3

Cozma-gyilkosság: egy vádlott vallomást tett

/ 2010.06.18., péntek 17:26 /

Nem vezetett eredményre a Cozma-ügy pénteki tárgyalási napján Sztojka Iván harmadrendű és Beéry Iván kilencedrendű vádlottak szembesítése; a garázdaságra vonatkozó történésekre mindegyikük másképpen emlékezett a Veszprém Városi Bíróság büntetőtanácsa előtt.

Az első-, másod- és harmadrendű vádlottak megtagadták a bíróság előtti vallomástételt, ezzel szemben Pál Gábor negyedrendű vádlott erre a pénteki tárgyaláson hajlandó volt.

Bogdánné Gremsperger Andrea tanácsvezető bíró a tárgyaláson felidézte: Beéry Iván a csütörtökön tett vallomásában azt állította, hogy kábítószert fogyasztottak többen is Enyingen a születésnapi buliban, illetőleg Németh Győző másodrendű vádlottnál kés volt. A Beéry Ivánnal szembesített Sztojka Iván mindezt tagadta.

Beéry Iván a vallomásában utalt arra is, miszerint Marian Cozma leszúrását követően az autóban Sztojka dühös volt, csapkodta a kormányt, a műszerfalat és azt mondta: "nem tudtam Csokit (Raffael Sándor, első rendű vádlott) megakadályozni." Sztojka a szembesítéskor kijelentette, hogy ilyen nem történt, ezt nem mondta, s hangsúlyozta, hogy a módosított nyomozati vallomását tartja fenn minden vonatkozásban.

Beéry Iván elmondása szerint a veszprémi Patrióta lokálba való belépéskor Raffael János nyakon vágott egy vele összeütköző vendéget, egy másikat pedig fellökött. A Beéryvel szembesített Sztojka szerint "ilyen összetűzés" nem volt. Beéry Iván állította azt is, hogy valakit kergettek és azt kiabálták: "állj meg, állj meg", a kocsijához érkező Sztojka pedig azt közölte: "nem tudtuk elkapni". (Az ügyészség vádiratában ugyanis az szerepel, hogy Uros Vilovski kézilabdázót - Marian Cozma meggyilkolása után - a garázda bandából többen is kergették.)

Sztojka Iván a szembesítéskor kijelentette: ilyet nem mondott és semmiféle kergetőzésben nem vett rész.

A bíróság pénteken hallgatta meg Pál Gábor 33 éves budapesti lakost, negyedrendű vádlottat, aki hajlandó volt a bíróság előtt is vallomást tenni. Pál Gábor azzal kezdte - ezt csak ő tette meg eddig a vádlottak közül -, hogy elnézést kért Petre Cozmától, a meggyilkolt Marian Cozma édesapjától. (Petre Cozma ezúttal nem volt jelen a tárgyalóteremmel szomszédos sajtószobában.)

A negyedrendű vádlott a bűnösségét csak részben ismerte el - mint mondta -, annyiban, hogy a veszprémi Patrióta pincebárban Marian Cozmát egy székkel háromszor hátba vágta, s egy másik vendéget is megütött.

A vádlott szerint a Beéry-testvérek ötlete volt az, hogy 2009. február 7-én éjszaka Enyingről Veszprémbe menjenek szórakozni. Elmondta azt is, hogy a kocsiban Németh Csaba Richárd tizenegyedrendű vádlott "valamilyen port" vett elő, amit "Richárd és Németh Győző, másodrendű vádlott felszívtak".

Pál Gábor elmondta - Beéry Iván vallomásával egyezően -, hogy a Patrióta lokál bejáratánál Raffael János egy vendéget megütött, majd kilökték az ajtón. Vallomása szerint Marian Cozma hatalmas termetével feltűnő volt a vendégek körében, de szerinte "erősen ittas" volt, s meglökte Németh Győzőt. Mint vallotta: Győző meg akarta ütni, de "nem érte föl", Cozma viszont "levitte a földre" Némethet, akinek Raffael Sándor, elsőrendű vádlott igyekezett segíteni.

Pál Gábor beismerte, hogy ekkor ő háromszor hátba vágta egy székkel Marian Cozmát, miközben őt oldalba rúgták, s erre ő egy hozzá közel álló férfit megütött. Közölte: valóban megjegyezte azt, hogy "ki kér még"? Pál Gábor elmondta: hallotta a verekedés közben Beéry Csabának azt a megjegyzését, hogy "ez az, hadd menjen a buli".

Pál Gábor azt állította, hogy sem Ivan Pesic kézilabdázót, sem Uros Vilovskit nem ütötte meg, s utóbbit nem is kergette. A garázdasággal kapcsolatos tárgyaláson a gyilkosságról nem kellett vallomást tennie, erről nem is kérdezték. Annyit jegyzett meg, hogy a lokál előtt történtekről Bihari Csaba ötödrendű vádlottól értesült, aki azt mondta neki: "az a nagydarab a Csokival és Győzővel összeverekedett".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.