Csak a Fidesz megy szembe saját pártcsaládjával

/ 2014.07.11., péntek 08:05 /
Csak a Fidesz megy szembe saját pártcsaládjával

A Fideszes európai parlamenti képviselők nem szavazzák meg jövő héten Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság elnöki posztjára. A Válasz.hu információi szerint a néppártban nincs több olyan delegáció, aki ellenezné a volt luxemburgi miniszterelnök megválasztását. Ennek ellenére úgy néz ki, az egyszerű többsége simán meglesz.

Jó eséllyel jövő héten az Európai Parlamentben (EP) ismétlődik meg Orbán Viktor miniszterelnök helyzete, amikor véleményével kisebbségben maradt David Cameron brit kormányfővel az Európai Tanácsban (EiT). Mint ismert, a legutóbbi brüsszeli csúcstalálkozón ők ketten nem támogatták, hogy Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság elnökjelöltje. (Igaz, erről utána a magyar kormányfő úgy nyilatkozott: nem zavarja a dolog, elvi kérdés volt számára, egyedül is nemet mondott volna.)

A Válasz.hu információi szerint a 221 tagú néppárton belül a fideszes delegáció lesz az egyetlen, amely testületileg nemet mond Junckerre. Korábban Brüsszelben Pelczné Gáll Ildikó, az EP egyik alelnöke magyar újságírócsoportnak, köztük a Válasz.hu munkatársának azt mondta: „aligha lesz olyan fordulópont az életemben, hogy nekem Junckert meg kellene szavaznom”. (Emlékeztetőül: a Fidesz már a jelöltállításkor sem a luxemburgi politikust, hanem Michel Barnier EU-biztost támogatta.) Akkor még – elmondása szerint – nem alakult ki a delegációálláspont, amely viszont mára egyértelművé vált: egységesen nemmel szavaz a 12 képviselő. Igaz, a szavazás titkos, az EP-ben pedig nincs pártfegyelem, így nem zárható ki, hogy mégis lesznek más ellenszavazók is.

Ahhoz, hogy Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság (EB) elnöke az EP-képviselők legalább felének (50%+1 szavazat) kell támogatnia. Ez minden valószínűség szerint meglesz, a néppártiak mellett a szocialisták és a liberálisok zöme már jelezte támogatását. A zöldpártiak soraiban megejtett próbaszavazás az MTI információi szerint közel egyharmados támogatói arányt mutatott, és egyáltalán nem vehető biztosra a brit munkáspártiak ellenző voksa sem.

A szavazás jövő héten kedden, a tervek szerint 12:30-kor lesz.

 

 

Az MSZP két európai parlamenti képviselője csütörtöki közleményében jelezte: bár a néppárti Juncker a keddi eseményen számos, az európai közösség jövőjét érintő, konkrét kérdésre válaszolt a baloldali képviselőcsoport előtt, az európai szocialisták várhatóan csak közvetlenül a jövő keddi strasbourgi voksolás előtt alakítják ki végleges álláspontjukat a jelölt támogatását illetően. Junckernek addig is meg kell válaszolnia a frakció tagjai által - az időhiány miatt végül írásban feltett - kérdéseket.

Szanyi Tibor, az MSZP delegációvezetője arról vár tájékoztatást Junckertől, hogy mennyiben számíthatnak rá az áfamentes élelmiszer szabályrendszerének uniós szintű kidolgozásában. Szanyi írásbeli kérdésében arra utalt, hogy az EU-ban 120 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, ebből 25 millióan 18 év alattiak. Szerinte a probléma egyik lehetséges és ésszerű megoldása, ha mindegyik tagállamban áfamentessé teszik az alapvető élelmiszereket.

Ujhelyi István két kérdést intézett Jean-Claude Junckerhez. Egyfelől arra vár választ, hogy mennyiben érzi magát elszántnak és elhivatottnak az antidemokratikus, EU-ellenes erők térnyerésének megakadályozásához. Másfelől azt kérdezte Junckertől, hogy van-e stratégiai elképzelése a külhonban megélhetést keresők jogainak biztosításával kapcsolatban, illetve készül-e olyan, forrásokkal megtámogatott program elindítására, amely segíti a hazatelepülésüket és otthoni boldogulásukat.

Szanyi és Ujhelyi a közleményben megerősítette, hogy - követve a korábban lefektetett demokratikus elveket - támogatni fogják Jean-Claude Juncker megválasztását, de ehhez előtte tájékoztatást is várnak tőle az általuk kiemelt ügyekben.

Szintén közleményben adta hírül Nagy József, a Most-Híd nevű szlovákiai szlovák-magyar párt néppárti EP-képviselője, hogy támogatja Juncker bizottsági elnökké választását.

 

Meszerics Tamás, a Lehet Más a Politika (LMP) EP-képviselője nem szavazza Jean-Calude Juncker európai bizottsági elnökké választását. Ezt a képviselő pénteken közleményben tudatta. Meszerics Tamás döntését azzal indokolja, hogy a volt luxemburgi miniszterelnök frakciómeghallgatásán nyújtott teljesítménye alapján szerinte nem alkalmas a posztra. Olyan politikus nem alkalmas az Európai Unió szükséges megújítására, aki luxemburgi kormányfőként és a pénzügyekért felelős uniós biztosként is nagyban hozzájárult ahhoz a válsághoz, amelynek kezeléséhez most az EU reformjára van szükség – véli. Hozzátette: Juncker mérlegét tovább rontja, hogy hosszú közéleti pályafutása során, felelős pozíciókban semmit nem tett az offshore cégeken keresztül történő adóelkerülés megakadályozásáért.

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.