valasz.hu/itthon/a-komcsik-megint-jol-lehuztak-a-magyar-allamot-strasbourgban-104664

http://valasz.hu/itthon/a-komcsik-megint-jol-lehuztak-a-magyar-allamot-strasbourgban-104664

„Csak ki kell bekkelnünk”

/ 2018.05.30., szerda 15:13 /

„Szakadás? Ne vicceljen!” – a Jobbik új elnökhelyettese, frakcióvezetője szerint csak néhány hőbörgő tart Toroczkai Lászlóval, aki a Fidesz érdekében cselekszik. Gyöngyösi Márton örülne, ha mielőbb megfontolnák a pártütő kizárását.

– Ennyire megsértődtek az erdélyiekre, amiért a kampányban olyan csúnyán bántak Vona Gáborral?

– Hogyhogy?

– Ebben a szobában emlékeink szerint volt egy Nagy-Magyarország-fafaragvány a falon. Most nem látjuk.

– Azt Vona Gábor kapta ajándékba, s amikor kiköltözött, elvitte a személyes dolgait. A feszület is ezért került le a falról, nem pedig mert mondjuk áttértem az iszlámra.

– Pedig épp ön hozta közel a Jobbikot az arab világhoz, Iránhoz. Az iszlám így, néppártosodva, már mégsem „az egyetlen reménység”?

– Az iszlámnak nincs itthon látható jelenléte, mégis elindult a hangulatkeltés ellene. Abban az országban, amely a világ legnagyobb orientalistáit adta. Ez sértő. Túlzás egyébként, hogy én ismertettem meg a párttal a muszlim világot, de tény, hogy gyerekkoromból van egy sor jó emlékem a keleti országokból.

– Mert diplomatacsemeteként élvezhette a kádárizmust Irakban, Indiában...

– Irakban az irániakkal vívott háború alatt éltem, bombatámadások közepette. Amikor vége lett, édesapámat áthelyezték Afganisztánba. Nadzsibullah fára fölakasztott tetemét is látta. Ezek nem azok a helyszínek, ahova bármilyen rendszer a liblingjeit küldi. Édesapám nem volt párttag, külkereskedelemmel foglalkozott. Én is láttam, milyen presztízsünk van Keleten. Kelet és Nyugat határán vagyunk, közvetítő szerepet tölthetnénk be.

– A keleti nyitást megvalósították, régi kedvencét, Putyint is szeretik már... Miért nem ül át a Fideszbe?

– Igaz, hogy a Fidesz sok programpontunkat átvette, de a kivitelezés több mint visszatetsző. A keleti nyitás náluk kommunikációs trükközés. Legfeljebb arra használják, hogy a fideszes tőkéseket külpiacokhoz juttassák. Mindig azt mondtuk, hogy a nagyhatalmakkal jó viszonyt kell ápolni. Oroszországgal is. Ellenzékből mindenki szapulja, kormányon meg barátkozik. Gyurcsány és Orbán egyaránt. Mi mindig pragmatikus kapcsolatra törekszünk.

– Az pragmatikus, hogy miközben Putyin a Krím elcsatolásával nemzetközi jogot sértett, önök – Magyarországon egyedüliként – mellé álltak?

– Az ukrán válságból arra a következtetésre jutottunk, hogy nagyhatalmi összecsapás zajlik, s az a kérdés, hogy Ukrajna nyugati érdekszféra lesz-e vagy orosz.

– Ön meg nyugati politikusként azt akarja, hogy ne nyugati érdekszféra legyen?

– Nem. Mi el szeretnénk kerülni, hogy a térségünkben nyílt nagyhatalmi konfliktus bontakozzon ki. A kijevi politika elsősorban az orosz kisebbséget fenyegette, de az őshonos magyar kisebbséget is sújtotta. Hogy ez Oroszország oldalára sodort minket, nem meglepő.

– Ugyanazt mondják, mint a cselekedni is képes kormánypárt. Mégis mi szükség önökre?

– Nem csak az határoz meg egy politikai közösséget, hogy megtalálja-e a politikai piaci rést. Inspiráljuk a kormányt. A keleti nyitással például épp hozzá tudtunk járulni ahhoz, hogy a kormány elgondolkodjon, hol van a helyünk a világban. A 2018-as választásokon a Fidesznek erős narratívája volt a migrációval, de rajta kívül csak nekünk volt. Mégpedig a Fidesz leggyengébb pontja: a bérkérdés.

– Gyenge pont? Nőnek a bérek.

– Meg kell nézni a bázist. Hogy honnan nőnek.

– Az emberek a bázishoz mérnek.

– Nominális szinten nőnek a bérek, de nincs szerkezeti változás, amely lehetővé tenné, hogy hosszabb távon is így legyen. Az ideérkező kohéziós pénzeket nem kutatásba, fejlesztésbe, hanem látszatberuházásokba öntik, közben a korrupció mindent elönt, a döntő a politikai kapcsolat. Az ország pedig a nyugati világ összeszerelő üzeme. Kijön a tudás az egyetemeinkről, majd távozik is nyugatra.

– Eltévesztettük a szobát? LMP-politikussal beszélgetünk?

– A bérunió a Jobbik kezdeményezése volt. Szégyen, hogy nem egy szakszervezetnek vagy baloldali pártnak jutott eszébe, de ez a helyzet. Az Európai Bizottság befogadta, és a nemrég általa elindított európai konzultáció egyik központi kérdése is a bérek kiegyenlítésére irányul. Mi ez, ha nem siker?

– Senkit nem érdekel.

– Nemzeti sorskérdés. Mindenkit érint.

– Orbán azt mondja, biztonságban leszel, büszke lehetsz az országodra. Önök mit? Hogy többet fogunk keresni?

– Amíg közel egymillió ember Nyugaton keresi a boldogulást, miféle büszkeségről beszélünk? Hatszázezer fiatal ment el, az elvándorolni kívánók száma exponenciálisan nő.

– A románoknál, bolgároknál még nagyobb a kivándorlás.

– A románoknál, ahol szinte kéthetente kormányválság van, lehet a körülményekre mutogatni. Bulgáriában is koalícióban kormányoznak. Nálunk már harmadszorra kétharmaddal. A Fidesz számára a lehetőség adott volt, mentség nincs. A minimálbér egyes ágazatokban még mindig nem éri el a létminimumot. Ezt úgy hívják: bérrabszolgaság.

– Szóval a Jobbik baloldali párt lett.

– A béruniós kezdeményezés és a szociális érzékenység lehet, hogy a balos kategóriába tartozik, de ezek a XX. századi kategóriák eltűnőfélben vannak.

– Inkább önök vannak eltűnőfélben. Vagy szakadóban.

– Szakadás? Ne vicceljen! Azért, mert egy-két hőzöngő képtelen elfogadni a tisztújítás legitim eredményét?

– Egy-két hőzöngő? Kongresszusuk küldötteinek 46 százaléka Toroczkai Lászlóra szavazott!

– Igen, de csak Toroczkai László képtelen elfogadni az eredményt. Meg körülötte egy-két ember.

– Kizárják a pártból?

– Ennek lehetőségét is megvizsgálja az etikai bizottságunk. Remélem, minél előbb. Amit Toroczkai csinál a választás óta, az kizárólag a Fidesz érdeke. Agyon is ajnározza őt a Pesti Srácok, a Magyar Idők, az Echo TV, Sneider Tamás pártelnököt pedig folyamatosan gyalázzák.

– Önről is elterjedt ám, hogy valaki „küldte” a Jobbikba. Multiknál dolgozott, külföldön élt, aztán egyszer csak feltűnt Vona Gábor mellett...

– Valóban atipikus, ahogy a politikába csöppentem, de már 2003-ban is, amikor még Írországban éltem és a KPMG-nek dolgoztam, rendszeresen publikáltam politikai témákban. Az Ernst&Youngnál voltam már, amikor a Civil Akadémián előadtam – az Echo TV le sem adta, olyan erőteljes Fidesz-kritikával álltam elő. 2006-tól Vona Gábor tanácsadójaként dolgoztam, az ő felkérésére lettem képviselő nyolc éve, tehát valóban nem a mozgalom szülötte vagyok. Ebből következhetett a bizalmatlanság néhányak részéről.

– Toroczkai irányával meg azért bizalmatlanok most, mert a szélsőjobbos tábort elvitte már a Fidesz?

– A Jobbik néppárt, amely a nemzet egészének kíván programot adni. Aki ebből csak egy szeletet, szubkulturális jelleget hangsúlyozna, az személyes ambícióit akarja kiélni. A választások mélyelemzése még várat magára, s miközben nem szerepeltünk jól a várakozásainkhoz képest, tény, hogy 1,3 millió ember szavazott a Jobbikra. Soha ennyien korábban. A hitelességi úton pedig még nem mentünk végig. Sneider Tamással, jómagammal mint elnökhelyettessel garantálni tudjuk, hogy végigmegyünk rajta. A néppárti politika megmarad, hiszen nem taktikai húzás volt. A megszólítható választók köre tehát szélesíthető.

– Egri exszkinhed elnök és zsidókat listázni óhajtó helyettese. Biztosan önök a két legjobb arc a néppártosodáshoz?

– Harminc évvel ezelőtti történet, amire Sneider Tamással kapcsolatban céloz, az én ügyem pedig hatéves. Számtalanszor tisztáztam, hogy mit szerettem volna mondani: továbbra is legitim felvetésnek tartom, hogy nyilvános legyen a képviselők, kormánytagok állampolgársága. Az viszont elrontott beszéd volt. Megkövettem már érte mindenkit, különösen a magyarországi zsidóságot. Hogy 2018-ban még mindig ezzel jönnek, miközben a kormánylap Figyelőben civileket konkrétan listáznak... Jó volna, ha a sajtó a valósággal foglalkozna, nem nyelvbotlásokkal.

– Rendben. A valóságban a Fidesz nyugati értelemben radikáljobbos, tehát migránsellenes és Izrael-barát. Egyetlen üres stand van a magyar politika piacán: egy cigányozó-zsidózó párté. Önök Sneiderrel ráadásul következetesen fordulhatnának vissza oda. Miért nem teszik?

– Mert tényleg megváltoztunk. A Jobbik diákegyesületből mozgalom, abból párt, parlamenti párt és mára a legnagyobb ellenzéki párt lett. Közben meg kellett tapasztalnunk, hogy az árkok, amelyeket korábban nagy erővel ástunk és mélyítettünk, nem tesznek jót senkinek. Maximális jószándékkal képviseltem korábban, hogy a civil szervezeteknek is átláthatóan kell működniük...

– Ki akarták dobni a CEU-t, a Soros-civileket ügynöknek tartották. Most tehát örülniük kellene.

– A nemzeti szuverenitást valóban képes korlátozni a „puha erő”: a média, a titkosszolgálatok, egyes civil szervezetek. Ezért szabályozni kell őket. Csakhogy ez nem csak Sorosra igaz. Miközben róla szól minden, a CÖF állami vállalatokon átcsurgatott közpénzből működik. Amikor ezt látom, és hogy milyen brutálisan lehet embereket manipulálni, átgondolom korábbi álláspontomat. Orwell az 1984-et a kommunizmusról írta ugyan, a Fidesz viszont láthatóan kézikönyvként használja a művét: megtalálták a maguk Goldsteinjét, a reggeli kétperces gyűlöleteket kiterjesztették 0–24-re. A tízéves kisfiam, akit próbálok kizárni a politikából, azzal jön haza a suliból, hogy ki az a Soros...

– Néhány éve még letudta volna a választ egy „büdös zsidó”-val, nemde?

– Nem. Azt mondtam volna, amit most is: magyar származású zsidó ember, spekuláns, aki a nyitott társadalomban hisz. Utóbbival nem értek egyet, de vitával és saját konzervatív intézményrendszerrel le lehetne gyűrni. Örülnék, ha volna olyan magyar konzervatív egyetem, amely bekerül a világ top 100-as listájára. Sajnos nincs. A CEU komoly intézmény, ráadásul az ELTE egy-két tanszéke legalább olyan liberális. A nyugati civilizáció egyik legfontosabb vívmánya a vitakultúra, az, hogy a gondolatokat ütköztetni lehet és kell – így érdemes küzdeni, nem kitiltással és listázással.

– Az ön szájából ez már valami. Nem szavazza meg tehát a Stop Soros törvényt?

– Az új változatot még nem olvastam. Az eredetit nem szavaztam volna meg.

– Igazából mindegy. Megszavazza a Fidesz, és ha akar, alkotmányt is módosít.

– Beszűkült a mozgástér, a parlamentben is, ez igaz. Mégis képesek voltunk nyomás alá helyezni a kormányt: nem csak a keleti nyitás, de a devizahitelezés, a migráció és a bérfelzárkóztatás ügyében is.

– Konstruktívan segítenek, amíg újabb kétharmadot nem szerez a Fidesz?

– Ha a nemzetnek ebből haszna volna, nem lenne gond azzal sem. Csakhogy nincs. A Fidesz einstandolta az országot, egypártrendszert hoz létre és új gazdasági elitet Orbán-hű oligarchákból.

– A legnagyobb ellenzéki frakció vezetőjeként egypártrendszerezik?

– A céljuk az. A fák azonban nem nőnek az égig. Vége lett a kiegyezés előtti passzív ellenállás időszakának vagy a Kádár-rendszernek is. A nép egyszer el fogja zavarni Orbánt, függetlenül attól, milyen választási rendszer van, milyen az ügyészség, hogyan nyúlják le a médiát és a gazdaságot. Csak ki kell bekkelnünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.