Csak részben jöttek be a kormány számításai - részletek!

/ 2015.05.28., csütörtök 13:26 /
Csak részben jöttek be a kormány számításai - részletek!

Húsz hónapja emelkedik a születésszám – hangoztatja a kormány. Sikerült teljesíteni a célt, hogy a középosztályt erősítsék? Csak részben: több mint 20 százalékkal nőtt a diplomások között a harmadik gyermeket vállalók aránya, ám a többlet zömét a legszegényebbek adják.

A kormány 2010-ben nemcsak a születésszám emelésére vállalkozott, szerette volna megtörni azt a több évtizedes trendet, hogy a középosztály termékenysége csökken, a nagyon szegény rétegeké pedig nő, ezért a legifjabb nemzedékek között ijesztő mértéket ölt a nélkülözők aránya. Egy példa: a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének elemzéséből az tűnik ki, hogy amíg a 2005-2006-os tanévben 100 ezer, 2012-2013-ban már 111 ezer roma gyermeket gondoltak a pedagógusok roma származásúnak, s 12 százalékról 15 százalékra nőtt a roma iskolások aránya. Ám a dinamikus növekedés nem annyira a cigány gyermekek hét tanév alatti 11 ezres létszámbeli többletének köszönhető, hanem annak, hogy e közben 130 ezerrel csökkent a nem roma iskolások száma. Tehát nem elsősorban a honi cigányság befolyásolja hazánk etnikai összetételét, hanem a nem romák azzal, hogy egyre kevesebb gyermeket vállalnak.

A családi adókedvezmény jelentős eredményeket hozott a harmadik gyermekre vágyó diplomások körében, ám a másik cél nem teljesült. Számos adat utal arra, hogy a többlet a legképzetlenebbek és a halmozottan hátrányos kistérségekben élők körében nőtt a legnagyobb mértékben. A csak nyolc osztályt végzettek között 2013-ban tíz százalékos a többlet 2010-hez mérve – első gyermeket 15 százalékkal, másodikat tíz százalékkal, és harmadikat is nyolc százalékkal többen vállaltak, mint korábban. S van olyan halmozottan hátrányos helyzetű kistérség, ahol 30 százalék feletti arányban nőtt a születések száma. S a tendencia a sikerévben, 2014-ben is folytatódik.

Mi köze ehhez a kormány családpolitikájának? Hogyan függhet mindez össze a közmunkaprogrammal? Vajon a kormány szándékosan nyitotta ki a közmunkások felé az addig csak a középosztály számára elérhető jövedelemfüggő családi támogatásokat? Részletek a május 28-i Heti Válaszban, amely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.