„Csakazértis”

/ 2016.12.21., szerda 16:03 /
„Csakazértis”

Placid atyára segítői vigyáznak, hogy ne terhelje meg magát, mivel két percnél hosszabb beszédre nem futja az erejéből, és alig hall. Derűje, lelkiereje viszont töretlen, és jól lát, ezért írásban feltett kérdéseinkre válaszolt.

– Szinte karácsonyi ajándék gyanánt született, december 23-án. Melyik volt a legemlékezetesebb karácsonya?

– Legemlékezetesebb? Nos, az régen volt. 1946 őszén, amikor az akkor még megszálló szovjet hadsereg hadbírósága tízéves kényszermunkára ítélt a szovjet Gulag rabtelepeken. Amikor 1946. december 24-én a bennünket szállító tehervonat Munkácsra érkezett, meghallottuk az éjféli misére hívó harangszót (a kijárási tilalom miatt akkor délután volt az éjféli mise). Mi, rabok egy marhavagonban 39-en összezsúfolva – a mellettem levő két magyarral elimádkoztuk a rózsafüzérnek azt a tizedét, hogy „akit téged Szent Szűz a mai napon a világra szült”. Arra gondoltunk, hogy most nagyon közel érezzük magunkat az első karácsonyhoz, amikor a Kisjézus megszületett a betlehemi istállóbarlangban, s ez a gondolat akkor megvigasztalt a teljes létbizonytalanságban. A másik ugyancsak emlékezetes karácsonyom szintén a szovjet rabságban volt, 1950-ben, amikor lengyel oplatkával – a mi kenyerünk ugyanis nagyon szójás volt, azzal misézni nem lehetett – és kaukázusi szőlőszemekből préselt szőlőlével karácsonykor éjszaka mezítelenül, hason fekve, a felső priccsen misézhettem. Ez Istennek olyan csodálatos ajándéka volt, amiért nem tudtam eléggé hálás lenni. Aztán csaknem öt évig misézhettem éjszakánként az ateista Szovjetunió rabtelepein.

– Sosem fordult meg önben: elhagyta a Jóisten? Akkor sem csalódott, amikor hazatérése után a pannonhalmi főapát azzal fogadta, álljon meg a saját lábán, ezért el kellett mennie segédmunkásnak?

– A teljes létbizonytalanság szörnyűség volt, de ez nem azt jelentette, hogy kételkedtem Istenben. Egyszerűen észre kellett venni a Jóisten csodálatos segítségeit. Hogy 1955-ben nem mehettem Pannonhalmára, ez teljesen érthető volt. Rögzített létszám volt, tehát akkor a főapátom elveszítette volna egy újonc fölvételének lehetőségét a kettőből.

– Mit gondol: a mai gazdag, tobzódó korban könnyebb megtalálni Istent, mint a kiszolgáltatottság közepette, például a kényszermunkatáborban?

– Ez nehéz kérdés. Gyakorlatilag úgy látszik, hogy akkor a „csakazértis” jelentett valamit. Amikor a nagymarosi ifjúsági találkozóra indulók elénekelték a Nyugati pályaudvaron a Boldogasszony anyánkat, az virtus volt. Ilyen most nincs.

– Politizál még a maga módján? Imádkozik az ország vezetőiért? Hírlik ugyanis, hogy az első szabadon választott magyar kormány miniszterei egy-egy tized rózsafüzért kaptak az „embereitől”.

– Amikor most, október 23-án megkaptam a Magyar Becsület Rend kitüntetést, úgy fogalmaztam, hogy nem tudom, mivel érdemeltem meg, semmi nagyot nem cselekedtem, csak hűséges voltam az édes magyar hazámhoz. Pedig 1956-ban, és amikor a rokonaim meghaltak, nagyon kapacitáltak, hogy menjek osztrák bencés apátságokba, ott szívesen várják a munkaerőt. Az bizonyos, hogy hűséges vagyok édes magyar hazámhoz és a pannonhalmi bencés rendhez, vagyis a krisztusi élethez. Valójában sohasem politizáltam, csak éltem úgy, ahogy lehetett – de becsületesen – a magyar életet. Mindennap imádkozom édes magyar hazám felelős vezetőiért, hogy megtalálják ebben a zűrzavaros világban a helyes utat, a nyugodtabb életet.

– Hogyan összegezné az elmúlt száz évet, mi volt a legfontosabb tanulsága?

– Nagyon egyszerűen mondva, én boldog ember vagyok. Nem tudom, meddig tart a földi életem, de bízom benne, hogy az irgalmas Isten megajándékoz majd az örök boldogsággal is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.