valasz.hu/itthon/breaking-solyom-laszlo-publicisztikaban-all-ki-a-heti-valasz-mellett-128885

http://valasz.hu/itthon/breaking-solyom-laszlo-publicisztikaban-all-ki-a-heti-valasz-mellett-128885

„Csakazértis”

/ 2016.12.21., szerda 16:03 /
„Csakazértis”

Placid atyára segítői vigyáznak, hogy ne terhelje meg magát, mivel két percnél hosszabb beszédre nem futja az erejéből, és alig hall. Derűje, lelkiereje viszont töretlen, és jól lát, ezért írásban feltett kérdéseinkre válaszolt.

– Szinte karácsonyi ajándék gyanánt született, december 23-án. Melyik volt a legemlékezetesebb karácsonya?

– Legemlékezetesebb? Nos, az régen volt. 1946 őszén, amikor az akkor még megszálló szovjet hadsereg hadbírósága tízéves kényszermunkára ítélt a szovjet Gulag rabtelepeken. Amikor 1946. december 24-én a bennünket szállító tehervonat Munkácsra érkezett, meghallottuk az éjféli misére hívó harangszót (a kijárási tilalom miatt akkor délután volt az éjféli mise). Mi, rabok egy marhavagonban 39-en összezsúfolva – a mellettem levő két magyarral elimádkoztuk a rózsafüzérnek azt a tizedét, hogy „akit téged Szent Szűz a mai napon a világra szült”. Arra gondoltunk, hogy most nagyon közel érezzük magunkat az első karácsonyhoz, amikor a Kisjézus megszületett a betlehemi istállóbarlangban, s ez a gondolat akkor megvigasztalt a teljes létbizonytalanságban. A másik ugyancsak emlékezetes karácsonyom szintén a szovjet rabságban volt, 1950-ben, amikor lengyel oplatkával – a mi kenyerünk ugyanis nagyon szójás volt, azzal misézni nem lehetett – és kaukázusi szőlőszemekből préselt szőlőlével karácsonykor éjszaka mezítelenül, hason fekve, a felső priccsen misézhettem. Ez Istennek olyan csodálatos ajándéka volt, amiért nem tudtam eléggé hálás lenni. Aztán csaknem öt évig misézhettem éjszakánként az ateista Szovjetunió rabtelepein.

– Sosem fordult meg önben: elhagyta a Jóisten? Akkor sem csalódott, amikor hazatérése után a pannonhalmi főapát azzal fogadta, álljon meg a saját lábán, ezért el kellett mennie segédmunkásnak?

– A teljes létbizonytalanság szörnyűség volt, de ez nem azt jelentette, hogy kételkedtem Istenben. Egyszerűen észre kellett venni a Jóisten csodálatos segítségeit. Hogy 1955-ben nem mehettem Pannonhalmára, ez teljesen érthető volt. Rögzített létszám volt, tehát akkor a főapátom elveszítette volna egy újonc fölvételének lehetőségét a kettőből.

– Mit gondol: a mai gazdag, tobzódó korban könnyebb megtalálni Istent, mint a kiszolgáltatottság közepette, például a kényszermunkatáborban?

– Ez nehéz kérdés. Gyakorlatilag úgy látszik, hogy akkor a „csakazértis” jelentett valamit. Amikor a nagymarosi ifjúsági találkozóra indulók elénekelték a Nyugati pályaudvaron a Boldogasszony anyánkat, az virtus volt. Ilyen most nincs.

– Politizál még a maga módján? Imádkozik az ország vezetőiért? Hírlik ugyanis, hogy az első szabadon választott magyar kormány miniszterei egy-egy tized rózsafüzért kaptak az „embereitől”.

– Amikor most, október 23-án megkaptam a Magyar Becsület Rend kitüntetést, úgy fogalmaztam, hogy nem tudom, mivel érdemeltem meg, semmi nagyot nem cselekedtem, csak hűséges voltam az édes magyar hazámhoz. Pedig 1956-ban, és amikor a rokonaim meghaltak, nagyon kapacitáltak, hogy menjek osztrák bencés apátságokba, ott szívesen várják a munkaerőt. Az bizonyos, hogy hűséges vagyok édes magyar hazámhoz és a pannonhalmi bencés rendhez, vagyis a krisztusi élethez. Valójában sohasem politizáltam, csak éltem úgy, ahogy lehetett – de becsületesen – a magyar életet. Mindennap imádkozom édes magyar hazám felelős vezetőiért, hogy megtalálják ebben a zűrzavaros világban a helyes utat, a nyugodtabb életet.

– Hogyan összegezné az elmúlt száz évet, mi volt a legfontosabb tanulsága?

– Nagyon egyszerűen mondva, én boldog ember vagyok. Nem tudom, meddig tart a földi életem, de bízom benne, hogy az irgalmas Isten megajándékoz majd az örök boldogsággal is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.