valasz.hu/itthon/elore-szolok-megnyerhetetlen-a-nagy-volt-e-futyules-a-himnuszok-alatt-meccs-120991?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201804

http://valasz.hu/itthon/elore-szolok-megnyerhetetlen-a-nagy-volt-e-futyules-a-himnuszok-alatt-meccs-120991?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201804

Csángó-sztori: csoda történt Nagyberényben

/ 2010.02.08., hétfő 09:02 /

Szűnni nem akaró vastaps köszöntötte szombat este a 90. életévébe lépett Erdélyi Zsuzsanna néprajztudóst a XIV. Csángó Bálon. A hagyományőrző csángó magyarok műsorát hajnalig tartó táncház és népdal tanulás követte.

Csoda történt a Somogy megyei Nagyberényben 1968. december 17-én. Erdélyi Zsuzsanna népzenegyűjtő-körútja során már éppen távozni készült Babos Jánosnétól, amikor a 98 éves asszony elmondott egy ismeretlen, hosszú szöveget, amit ő imának nevezett, s amelyet kislány korában tanult az édesanyjától.

Ez a szöveg aztán számtalan problémát vetett fel, s a néprajzosnak hosszú könyvtári kutatás sem hozott megnyugtató megoldást. Ez az eredménytelenség az írásbeliség területéről a hagyomány világába vitte Erdélyi Zsuzsannát, oda, ahonnét az ima elindította, az öregek közé.

1969 őszén terepre ment, s a gyűjtés minden várakozását felülmúlta. 1972-ig hozzávetőlegesen 6 ezer úgynevezett archaikus népi imádságot gyűjtött szerte a Kárpát-medencében, amivel a népköltészet új műfajjal gazdagodott: a szájhagyomány őrizte meg nálunk a középkorból azt, amit máshol az írásbeliség.

E különös szellemi rezervátum a népi lelkiség és tudatszféra eddig alig bejárt területét tárta fel: ezek az imák energiát, fényt, hitet és reménységet sugároztak évszázadokon keresztül, a kommunista diktatúra legsötétebb évtizedeiben is. Erdélyi Zsuzsanna Hegyet hágék, lőtőt lépék című, 1974-ben forradalmi tettként megjelenő könyvének címe is egy ilyen archaikus népi ima egy sora, s a február 6-i XIV. Csángó Bál közönsége ezekből az archaikus népi imádságokból is hallhatott a csángó hagyományőrző asszonyoktól: „aki ezt az imádságot este reggel elmondja..."

A Petőfi Csarnokban tartott program délután gyerektáncházzal kezdődött, majd miután Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke megnyitotta a bált, gyimesi és moldvai csángó magyar hagyományőrző, valamint magyarországi hivatásos és amatőr együttesek léptek színpadra. Elsőként Petrás Mária hangja csendült föl: a Kyrie a moldvai Diószénbe repítette a közönséget.

A Csángóföldről meghívott mintegy félszáz táncos, zenész és énekes révén aztán bepillantást nyerhettünk a csángó zene- és tánckultúrába. Az idei műsor a bál díszvendégeként megjelenő Erdélyi Zsuzsanna munkásságán alapult, aki az archaikus népi imádságok gyűjtésével, rendszerezésével és feldolgozásával vált világhírű tudóssá, s akinek az életművét Tánczos Vilmos néprajzkutató, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára méltatta. A laudációt követően pedig színpadra szólították Erdélyi Zsuzsannát, aki január 10-én ünnepelte 89. születésnapját.

A bámulatosan friss tudósasszony közvetlen beszédében úgy vélte, bár messze élünk a még nálunk is árvább csángóktól, lélekben egyre közelebb vagyunk egymáshoz. Erdélyi Zsuzsannát szűnni nem akaró vastapssal köszöntötte a közönség, s ő azt mondta, amit már a Kossuth-díj átvételekor is: nem egyedül az övé az érdem, a dicsőség közös az öregjeivel. Mert hiába a népdalgyűjtő munkája, ha nem talál „mélykút-agyú" adatközlőre, mint ahogy hiába a különleges népi tudás, ha nem nyitja rájuk néprajzos az ajtót.

A bálon megjelent az Egyesült Államok új magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis asszony is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.