Itt látható a Cseh Tamás-ötletpályázat anyaga

/ 2010.02.05., péntek 14:44 /

Meglepően szép számú, mindösszesen 69 kilenc ötlet, terv érkezett a Budavári Önkormányzat felhívására az első Cseh-Bereményi dalok születési helyén az eseménynek emléket állítani kívánó pályázatra.

Nagy Gábor Tamás, az első kerület polgármestere, ötletgazda, és Bereményi Géza nyitotta meg a Várnegyed Galériában nagy hirtelen megrendezett kiállítást a Cseh Tamás, Bereményi Géza negyven évvel ezelőtti közös albérletének helyén, az Iskola utca 35. alatti háznál, annak környékén elhelyezendő emlék-jel kialakítására beküldött anyagokból.

Az első helyezettnek meghirdetett 500 ezer forintos pályadíj odaítélésében a polgármester elmondása szerint a végső döntés meghozatalára jogosult Képviselő Testület egy neves képző- és építőművészekből, továbbá az énekes legközvetlenebb baráti köréhez tartozókból verbuvált szakmai bírálók véleményén túl számít a kiállítás látogatóinak észrevételeire, javaslataira is. A tervek szerint a rangsort a hónap végén hirdetik ki, az emlékhely elkészítésére egy éves határidőt szánva.

Bereményi Géza köszöntő-megnyitójában sokadszorra mesélte el a zsúfolásig megtelt galéria közönségének megismerkedésük, az első dalok megszületésének történetét, újabb és újabb színes részletekkel gazdagítva az immár a legendák világába emelkedő hajdani eseményt. Jóllehet, a galéria falán teljes terjedelmében mindössze a pályázatok felét tudták bemutatni, a látogatók zsinegre akasztott füzetek formájában a többit is megismerhetik, szavazhatnak rájuk.

A kiállított anyagban a tisztán képzőművészeti eszközökkel élő alkotók munkái mellett a modern technikát felhasználó, képi- és hanghatásokra építő ötletek éppúgy szép számmal láthatók, mint a két eszközt vegyítő megoldások. Összefoglalva a látottakat, csak a régi Ki Mit Tud -ban sokszor hallott megállapítást ismételhetjük: a zsűri nehéz helyzetben van...

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Így születik újjá a Múzeumkert

Budapest tele van történeti kertekkel, csak gyakran észre sem vesszük, hogy kertművészeti emlékekkel van dolgunk. A Magyar Nemzeti Múzeum kertjének megújítása példa lehet további parkok újjászületéséhez. A friss Heti Válaszban bemutatjuk a kertrekonstrukció terveit.

Uralkodj, Britannia! – Újra összeáll az angolszász tengely?

A brit kormányfő nemrég arról beszélt Donald Trumpnak: ismét az angolszász országoknak kellene vezetni a világot. A Brexit után London új birodalmat akar létrehozni, és az unió elől elhalászná a nagy piacokat, például Amerikát, Indiát. Részletek a friss Heti Válaszban.

Magyarország adóparadicsom lett

A jelen körülmények között az a gazdaság jár jól, amely fel tudja hívni magára a tőke figyelmét; Európa országai ezen a téren is elkényelmesedtek – véli Pankucsi Zoltán, a Deloitte igazgatója. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Hamarosan a mozikban a Kincsem-film!

Március 16-tól látható a minden idők legdrágább magyar filmjeként beharangozott Kincsem. Herendi Gábor rendező a korszerű történelmi moziról, a nézőkért folyó versenyről és arról, mit keres a XIX. századi történetben Flour Tomi Mizuja. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Népesedési csőd szélén az ország – mutatjuk az okokat

Legutóbbi évértékelőjén Orbán Viktor elismerte: egy, ám annál életbe vágóbb területen, a demográfia katasztrófa megállításában nem sikerült az áttörés. A friss Heti Válaszban áttekintjük, hogy miért vagyunk népesedési csődhelyzetben.

A Momentum kivégzi az LMP-t, az Együttet és a Párbeszédet?

A Momentum a baloldalon azokra jelenti a legnagyobb veszélyt, akik lelkesen gyűjtötték neki az aláírásokat: az Együttre, az LMP-re és a Párbeszédre. Botka László közben gyurcsánytalanítaná a baloldalt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mentsen életet egy mozdulattal!

Magyarországon évente mintegy 800 szívbeteg gyermek születik, akik magukra hagyatva többségében halálraítéltek; kellő időben történő adekvát kezelésük esetén azonban 95%-uk megmenthető.