Itt látható a Cseh Tamás-ötletpályázat anyaga

/ 2010.02.05., péntek 14:44 /

Meglepően szép számú, mindösszesen 69 kilenc ötlet, terv érkezett a Budavári Önkormányzat felhívására az első Cseh-Bereményi dalok születési helyén az eseménynek emléket állítani kívánó pályázatra.

Nagy Gábor Tamás, az első kerület polgármestere, ötletgazda, és Bereményi Géza nyitotta meg a Várnegyed Galériában nagy hirtelen megrendezett kiállítást a Cseh Tamás, Bereményi Géza negyven évvel ezelőtti közös albérletének helyén, az Iskola utca 35. alatti háznál, annak környékén elhelyezendő emlék-jel kialakítására beküldött anyagokból.

Az első helyezettnek meghirdetett 500 ezer forintos pályadíj odaítélésében a polgármester elmondása szerint a végső döntés meghozatalára jogosult Képviselő Testület egy neves képző- és építőművészekből, továbbá az énekes legközvetlenebb baráti köréhez tartozókból verbuvált szakmai bírálók véleményén túl számít a kiállítás látogatóinak észrevételeire, javaslataira is. A tervek szerint a rangsort a hónap végén hirdetik ki, az emlékhely elkészítésére egy éves határidőt szánva.

Bereményi Géza köszöntő-megnyitójában sokadszorra mesélte el a zsúfolásig megtelt galéria közönségének megismerkedésük, az első dalok megszületésének történetét, újabb és újabb színes részletekkel gazdagítva az immár a legendák világába emelkedő hajdani eseményt. Jóllehet, a galéria falán teljes terjedelmében mindössze a pályázatok felét tudták bemutatni, a látogatók zsinegre akasztott füzetek formájában a többit is megismerhetik, szavazhatnak rájuk.

A kiállított anyagban a tisztán képzőművészeti eszközökkel élő alkotók munkái mellett a modern technikát felhasználó, képi- és hanghatásokra építő ötletek éppúgy szép számmal láthatók, mint a két eszközt vegyítő megoldások. Összefoglalva a látottakat, csak a régi Ki Mit Tud -ban sokszor hallott megállapítást ismételhetjük: a zsűri nehéz helyzetben van...

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

A halál völgyében: miért bukik el tízből kilenc startup?

Divatba jöttek a startupok Magyarországon, de tízből kilenc induló vállalkozás elbukik, és lassan nő a sikersztorik száma. Ezen változtatna a Telenor gyorsítóprogramja, melynek két mentorától kérdeztük, mik a leggyakoribb buktatók.

Fekete György utódja: „Ide ne hozzon senki pártpolitikát!”

Karmester vagyok, és az is maradok, nem lettem politikus attól, hogy MMA-elnöknek választottak – mondja Vashegyi György, aki november elejétől három évig vezeti a köztestületet. Az új elnökkel minőségről, ízlésdiktatúráról és az együttműködés hiányáról is beszélgettünk a friss Heti Válaszban.