valasz.hu/itthon/elemzoguruk-figyelmeztetnek-vegleg-vege-lehet-az-mszp-nek-124955

http://valasz.hu/itthon/elemzoguruk-figyelmeztetnek-vegleg-vege-lehet-az-mszp-nek-124955

Csoda és kis bosszúságok a Duna felett – FINA2017 megnyitó

/ 2017.07.15., szombat 10:57 /
Csoda és kis bosszúságok a Duna felett – FINA2017 megnyitó

Az Ezeregyévre kacsintó óriás táncszínház, a futurista szökőkútművészet és tetszőleges Pink Floyd-koncert lézershowjának augusztus 20-i rakpartra született szerelemgyereke volt a budapesti vizes világbajnokság péntek esti nyitóceremóniája.

A parádés fény- és látványtechnika persze pénzkérdés, de honnan rendelték az időjárást? – gondolkodtam a Pesti Vigadó felé gyaloglás közben tegnap este, mert kétségtelen, hogy a szélcsendes, 20 fokos nyári naplementénél álmodni sem lehetett volna jobbat egy nyitott, folyóparti megarendezvényhez. Az ítéletet csak este tíz körül módosítottam; a július közepéhez méltatlan hideg akkor szállta meg az Erzsébet híd környékét.

Jól döntöttek, akik rászánták magukat, hogy a tévéképernyő helyett valamelyik rakpartnál kísérik figyelemmel a FINA2017 megnyitóját. A ceremónia ugyanis jóval túlterjeszkedett a Lánchíd pesti hídfőjénél berendezett színpadon. A rendezők valódi Pest-Budai látványt komponáltak, tűzijátékkal, fényfestéssel, drónjátékkal meg mindennel.

A honfoglalás korának megidézése

A honfoglalás korának megidézése (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Fényfestés

Fényfestés (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A messze a színpadtól is érvényesülő látványelemek tehát meggyőztek arról, hogy érdemes volt kimenni. Ami viszont nem győzött meg, az a kivetítő. Felesleges bosszúságot okozott, hogy a szervezőknek nem sikerült belőni a megfelelő magasságot, így például a Pesti Vigadónál álldogálók pontosan ennyit láthattak a közvetítésből:

Látvány a Vigadónál

Látvány a Vigadónál

Gondolom, semmiből sem állt volna két méterrel feljebb tenni a vásznat, így viszont az öt-hat sornál messzebb állók lassan elszivárogtak, mert semmit sem láttak abból, amit a kamerák mutattak.

Aki viszont látott valamit, hamar feledte a bosszúságot: a show szó szerint lenyűgöző erővel kezdődött valamivel nyolc óra után. Nem vagyok a látványcirkuszok barátja, de itt a rendezőknek sikerült olyan, tartalomban, kifejezési formákban és vizuális eszközökben harmonizáló, lebilincselő műsort kitalálni, ami egyszerre üzent a történelmünkről és a sportszeretetünkről, minőségben pedig bárhol a világon megállná a helyét.

A show Pannónia történetét, „víz és kultúra” kapcsolatát mutatta be, fejezetekre osztva. A római időktől indult, majd megjelent a magyar honfoglalás, a reneszánsz Buda, a huszárok kora... És innen némileg elvesztettem a fonalat, mert ha nagy lyukakkal is, de idáig következetes volt a történetmesélés, a huszártánc után viszont az „Erzsébet királyné” című fejezet jött, amiben nem a tánc, hanem a Dankó Rádió tetszőleges délutánját felidéző énekes produkció uralta a teret. A blokkot feltehetően a Habsburg idők megjelenítésére találták ki, de sehogyan sem akart működni, hiszen a perszonalizáltság (addig egy történelmi szereplőt sem emeltek ki úgy, mint a királynét) és a kifejezési forma is „lelógott” a színpadról a korábbiakhoz képest. A Sisi-blokk után sem volt egyértelmű a történetmesélés; a XIX. és a XX. század fordulóját egyszerűen Hajós Alfréd és a korabeli úszáskultúra színpadra állításával intézték el, majd gyorsan el is varrták a mesét. Az Anna-bálos betétet nem is értettem.

A modern kor versenyei

A modern kor versenyei (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Egerszegi Krisztina

Egerszegi Krisztina (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Finálé

Finálé (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A koncepcióba tehát bőven bele lehet köti, a látványelemekbe, megoldásokba nem annyira. Amit vízből és fényből ki lehet hozni, azt ki is hozták tegnap este a Duna partján. A tucatnyi egyszerre mozgó drónnal az égre emelt madárforma (valamikor a honfoglalásról szóló blokk környékén) láttán a Vigadó előtt álló közönség szája tátva maradt a csodától.

A szervezők beleadtak apait-anyait, hogy az este méltó legyen. Le a kalappal a táncosok, technikusok előtt, tényleg. Akár valahogy azt is megoldhatták volna, hogy Bogányi Gergely ne felvételről, hanem élőben zongorázzon, de ez apróság.

A zászlók bevonulása alatt átmentünk az Erzsébet hídra, ahol sokkal, de sokkal jobban lehetett látni a kivetítőket (mind a kettőt), és kevesebben is voltak. A szervezők helyében oda tereltem volna több embert; a híd sajnos kihasználatlan volt, inkább lézengtek rajta, miközben a Vigadó megfelelő kilátással rendelkező részénél nagy tömeg volt.

Az Erzsébet hídon nem voltak sokan

Az Erzsébet hídon nem voltak sokan

A beszédeket nem részletezném, ahogy CeeLo Green produkcióját se – amúgy a sok helyen megírt hanghibát a hídon nem hallottuk, valószínűleg nem a helyszíni hangosítással, hanem a közvetítéssel volt a baj.

A zászlók bevonulása és a beszédek közben többen hazamentek, pedig a fináléra visszatérő táncos produkció volt az est talán legjobb teljesítménye. Érdemes visszanézni a lenti Youtube-ablakban.

A megnyitó költségvetése 3,4 milliárd forint volt, ami percenként 28 milliót jelent. Fogalmam sincs, hogy ez világeseményhez képest, más országokkal összevetve sok-e vagy kevés. Olimpiai pályázóként, erődemonstrációnak biztos kell(ett volna) ilyen méretű show. FINA-rendezvényen nyilván nem. Cserébe itt marad nekünk ez a sok szép, de nagyon drága fotó. Tegyük el emlékbe, a többit később megvitatjuk.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.

Pécs a tönk szélén – hogyan „csúszott be” a város Nyíregyháza alá?

Két évvel azután, hogy a kormány átvállalta az egykori kulturális főváros intézményeinek működtetését, Pécs ismét csődveszélybe került. Tízezrével veszíti el lakóit, gazdasága pedig gyengébb, mint Nyíregyházáé, mégis az ország egyik legerősebb városaként költekezik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.