Csónakkal közlekednek Miskolc utcáin

/ 2010.05.16., vasárnap 20:16 /
Csónakkal közlekednek Miskolc utcáin

Soha nem látott méretű esőzéstől szenved az ország, a borsodi megyeszékhelyen lassan már nem bírnak az özönvízzel.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter szerint nagy valószínűséggel veszélyhelyzetet rendelnek el hétfőn a Sajó térségére.

Szabó Imre, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóságon tartott vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: reggel egyeztetést tartott a kibővített Műszaki Irányító Törzs, amelynek egyik feladata, hogy kezdeményezést tegyen veszélyhelyzet kihirdetésére.

A szakemberek a veszélyhelyzet kihirdetését vasárnapra az adatok alapján nem tartották indokoltnak - válaszolta a szakminiszter arra reagálva, hogy Káli Sándor, Miskolc polgármestere a nap folyamán az általa elrendelt veszélyhelyzet "megerősítését" várta a kormánytól.

A Szinva-terasz Miskolcon Fotó:Időkép.hu

Az ügyvivő kormány minisztere hozzátette: a következő napokra, főleg a következő éjszakára vonatkozó előrejelzések alapján viszont nagy valószínűséggel hétfőn elrendelik a veszélyhelyzetet, ezzel pedig létrejön a kormány koordinációs bizottsága, amely a veszélyhelyzet alatt fogja össze az árvízi védekezést.

Egy másik kérdésre beszélt arról is, hogy az árvízi védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket a kormánynak ki kell fizetnie, de a védekezés költségeinek nagysága annak hosszától is függ.

Lakótelepi pillanatkép a borsodi megyeszékhelyről Fotó: Időkép.hu

Szabó Imre elmondta, összesen 250 munkatársat vezényeltek át Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsősorban a Debrecenből, Szolnokról és Bajáról. A Sajónál az árhullám valószínűleg meghaladja az eddig mért legnagyobb árvízszintet, a legveszélyeztetettebb település a térségben Sajóecseg - fűzte hozzá.

Közölte: Varga Zoltán önkormányzati miniszter útban van Miskolc felé, ahol, ha szükséges, a várható kitelepítések miatt megnyitják a befogadó helyeket, a következő napokban ugyanis 21 veszélyeztetett Sajó menti település védelmét kell megoldani.

A vízügyi miniszter szerint Miskolcon a diósgyőri városrész a Szinva-patak kiöntése miatt van veszélyben, mivel a tízemeletes háztömbök között 40-50 centiméteres vízfolyam hömpölyög. Kitért arra, hogy harmadfokú készültséget kellett elrendelni a Zagyva folyó alsó szakaszán is. Szabó Imre elmondta: a nap folyamán többször tájékoztatták Bajnai Gordon miniszterelnököt, aki arra kérte, hogy biztosítsák az önkormányzatokat, hogy a költségvetés finanszírozza az árvízi védekezés költségeit.      

Kóthay László szakállamtitkár beszámolt arról, hogy az elmúlt néhány napban országos átlagban 20-30 milliméter csapadék esett, de helyenként 60-70 milliméter is, s akadt olyan terület, ahol 100 milliméter csapadék is lehullhatott, ez pedig a május havi átlagos csapadékmennyiség duplája.

Elmosta az utat a Gaja patak Fotó: Időkép.hu

A szakállamtitkár az állami árvízvédekezés feladatai közé sorolta a Dél-Dunántúlon a Kapos védelmét, valamint a Balaton vízszintjének biztosítását a nagy szél miatt, továbbá az észak-magyarországi folyók védelmét. Kóthay László az önkormányzati védekezéssel kapcsolatban azt mondta: a vízügyi ágazat segíti az önkormányzatokat az árvízi védekezésben, díjmentesen rendelekzésre bocsátja a tartalékban lévő eszközöket, anyagokat és segíti az irányítást is.

Váradi József, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatója felhívta arra a figyelmet, hogy az esőzések miatt 40 ezer hektáron védekeznek a belvíz ellen, és az elöntött területek nagysága várhatóan növekedni fog.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.