heti-valasz.hu/itthon/megrendito-tortenet-a-magyar-pap-esete-olasz-utcalanyokkal-111234

http://heti-valasz.hu/itthon/megrendito-tortenet-a-magyar-pap-esete-olasz-utcalanyokkal-111234

CSONGRÁDI CSODACSATA

Választás 2006 alulnézetből - X.

/ 2006.04.20., csütörtök 13:31 /

Hódmezővásárhelyen az MSZP országosan leggyengébb eredményét érte el: jelöltje 16 százalékkal harmadik lett. Vissza is lépett a második helyezett, a független - néhány hónapja még Fidesz-tag - Balogh Jánosné javára. Ő most a zászlaja alá toborozná a Hódmezővásárhely fideszes polgármesterével, Lázár Jánossal elégedetlen szavazókat.Konzervatív álom vagy helyi politikai összecsapás? Bármily különös, Hódmezővásárhelyen egy volt és egy jelenlegi Fidesz-politikus mérheti össze erejét a második fordulóban. Az eredmény nem függetleníthető Hódmezővásárhely és környéke korábbi választásaitól. A parasztpolgári hagyományokat őrző mezőváros megszenvedte a diktatúra éveit, amit a valahai módos gazdaparasztság leszármazottai máig nem felejtenek el.

RAPCSÁK ANDRÁS ÖRÖKSÉGE

A körzet egyike azon ritka választókerületeknek, amelyek eddig csak jobboldali képviselőt küldtek a parlamentbe. Hódmezővásárhely kitartott a polgáriak mellett 1994-ben is: a város akkori polgármestere, a kereszténydemokrata Rapcsák András nyerte el a mandátumot. Az 1997-től a Fidesz színeiben versenyző politikus haláláig, 2002 februárjáig képviselte a vásárhelyieket, nem is akárhogyan: 1998-ban ő volt az egyetlen jelölt, aki már az első fordulóban mandátumot szerzett.

Rapcsák máig viszonyítási pont; a vetélytársai által csak diktátornak nevezett polgármester hívei szerint is sokszor mindenható cárként lépett fel, így előfordult, hogy a helyhatósági választásokon MSZP-SZDSZ-FKGP-MIÉP-Munkáspárt koalíció állt össze ellene. Ennek ellenére mindig megvédte posztját, a vásárhelyiek ugyanis azt érezték: városuk több évtized után 1990-et követően újra fejlődésnek indult - a néhai első ember eredményeit még politikai ellenfelei is elismerték.

A képlet 2002 után sem sokat változott: a polgármester halála után alig 27 évesen képviselővé, majd városvezetővé választott Lázár János lett Rapcsák örökségének őrzője. A politikus elődje személyi titkára volt, és konfliktusvállaló természetével számos befolyásos érdekcsoportot magára haragított. Lapunk is hírt adott arról az esetről, amikor a Medián közvélemény-kutatása azt sugallta, Lázár veri a feleségét - az ügy végül a cég bocsánatkérésével végződött. Az viszont a mai napig nem egyértelmű, ki rendelte meg a felmérést. (Úgy tudjuk, az egyik külföldi tulajdonú, helyi közműcégnek köze volt az akcióhoz. A vállalat rossz viszonyban van a város vezetésével, mert az nem járult hozzá a tisztességes hasznot biztosító szolgáltatási díjak gyökeres emeléséhez.) A kampány bővelkedett izgalmakban, és nem csak a közvélemény-kutatás miatt. 2006 januárjában kizárták a Fideszből Balogh Jánosnét, Mártély polgármesterét, mert bejelentette: elindul a választáson Lázár Jánossal szemben, akár függetlenként is.

NÉPFRONTOS TÁMOGATÁS

A Hódmezővásárhely szomszédságában, a Holt-Tisza partján fekvő faluban a jelöltek plakátjai a helyükön vannak, ám nem érezni a kampányhajrá lázát. A Horgász büfé közönsége is inkább az Algyő elleni harmadosztályú meccs tanulságait taglalja, és a vendégek a zenegépet túlkiabálva latolgatják, emelkedik-e a Tisza (a folyó az ártéri üdülőterületet elöntve a falut védő gátig nyomult).

A polgármesteri hivatal hirdetőtábláján is csak gépelt lapon áll a második fordulóra hívó közlemény. A szocialista jelölt neve áthúzva, mellette a tény: Bacsa Pál visszalépett az első fordulóban 24 százalékot szerző Balogh Jánosné javára, aki második fordulóra kényszerítette a 48 százalékos Lázár Jánost.

"A polgármester úr megosztja az embereket, botrányokat gerjeszt, nem méltó utódja Rapcsák Andrásnak. Szomorú az elmúlt négy év bizonyítványa, a város és térsége nem fejlődött. Pedig munkahelyteremtő beruházásokra van szükség, ám összefogás nélkül nem lehet csökkenteni a munkanélküliséget" - fejti ki Baloghné, amikor indulása miértjét firtatjuk. A konkrét ok: a többcélú kistérségi társulás az országban utolsóként alakult meg, és Hódmezővásárhely polgármestere nem tekintette partnernek a környező településeket. Balogh Jánosné kifogásolja azt is, hogy a vásárhelyi polgármester "beleszólt Mártély belügyeibe", például a csatornázási beruházásba. A politikus asszony a nagypolitikától távol állónak vallja magát, így - bár kizárásáig a megyei közgyűlés Fidesz-frakcióját erősítette - faluját függetlenként vezeti. Szerinte a második forduló a személyekről szól, így lát esélyt rá, hogy a Lázár stílusával elégedetlenek rá szavazzanak. A szocialista jelölt támogatását elfogadta, hiszen már korábban is sok baloldali szavazó sorakozott fel mögötte. Az MSZP-vel nincs, a szocialista szimpatizánsokkal viszont annál szorosabb a kapcsolata - mondja.

Baloghnét a Hódmezővásárhely és Vidéke Demokratikus Szövetség támogatja, amelynek a Lázár János által a városházáról elbocsátott ügyvéd csakúgy tagja, mint a szintén a polgármesteri szóval elküldött kórházigazgató. A sértettek bosszúja? Hódmezővásárhely első embere szerint többről van szó. "A szocialisták számot vetettek vele, hogy jelöltjükkel labdába sem rúgnak. Bacsa Pál már nyolc éve is országosan a leggyengébb MSZP-induló volt a 14 százalékával. Több mint furcsa, hogy Balogh Jánosné három hónap alatt fideszesből független, majd MSZP által támogatott politikus lett" - magyarázza Lázár János.

MÁRTÉLY-VÁSÁRHELY MECCS?

A választókerületben 15 200-an szavaztak a vásárhelyi polgármesterre és 15 600-an a Fidesz-listára. A különbség elsősorban a mártélyi voksokból adódik, ott a változásra szavazók a hivatalos jelölt helyett polgármesterüket választották, s a 3,5 százalékot szerző MDF-es induló is a jobboldali előnyt apasztotta. A baloldalon alig érdemes számolni az SZDSZ-szel: a jelöltek választásról választásra cserélődnek, ám az ötszázalékos álomhatár átugrása már jó ideje csak remény marad. Ráadásul a liberális szavazók egy része nem szívesen szavazna "szocigyanús" indulóra. Mindent összevetve, Lázár János esélyesebb a győzelemre, a polgármester mégis önkritikus. "Tény, hogy az igazamat sokszor a kelleténél vehemensebben képviselem. De ebből nem következik, hogy a habitusomat nem kedvelő jelöltnek a kormány támogatójává kell válnia. Akik rám szavaznak, a hibáimmal együtt vállalnak" - mondja.

Amikor a fejlesztéseket kérjük számon, Lázár a beruházásokat sorolja. A város az előző ciklusban 12 milliárd forintot fordított fejlesztésre: elkészült az uszoda, kórházi labor, nyugdíjasotthon, bérlakások, garzonlakások, tantermek épültek, utcákat burkoltak, játszóteret építtetett a város. A kistérségi összefogás ellen elvi kifogásai voltak a vásárhelyi vezetőnek - a térség lakosságának 80 százalékát adó városnak 51 százalékos befolyást szeretett volna kérni, amit a falvak nem akartak. A mártélyi csatornaberuházásnál pedig szerinte a helyiek érdekét védte a magas költségeket meghatározó beruházóval szemben.

Tény, hogy gyakran érezhető a város és a környező települések ellentéte, ám eddig ez a szembenállás nem öltött politikai színezetet. A választás második fordulója azonban Mártély-Hódmezővásárhely ütközetnek is felfogható. A helyi polgáriak mindenesetre azt hangsúlyozzák a célegyenesben, hogy a kormányváltást remélő szavazó nem adhatja voksát olyan független jelöltre, aki az Országgyűlésben Gyurcsány Ferenc kormányra kerülését segítené elő.

Másról is szólna a játék? A vásárhelyi agorákon többen azt suttogják, hogy a mostani erőpróba csak felvezetése az önkormányzati választásnak, amikor Balogh Jánosné lehetne Lázár János vásárhelyi kihívója. A polgármester aszszony ezt cáfolja. Mint mondja, ő megelégszik Mártéllyal is.Párharcok

Kilenc héten keresztül mutattuk be a választás érdekesebb párharcait. Az alábbiakban számba vesszük, hogy az első fordulós eredmények mennyiben igazolták előrejelzéseinket.

BAZI NAGY VIADAL - Szerencsen négy éve két voks döntött a második fordulóban. Akkor az első körben Szabó György (MSZP) ezerszavazatnyi előnyt szerzett, s a fideszes Koncz Ferencnek majdnem sikerült fordítania. Most Szabó 49,17 százalékot ért el, 1400 szavazattal többet, mint ellenfele. A harmadik helyen a MIÉP-Jobbik áll, ám 800 szavazata önmagában nem elegendő a fordításhoz.

ELSŐ BEVETÉS - Nem volt könnyű dolga Navracsics Tibornak szocialista ellenfelével, Pál Bélával szemben. Veszprém 7. számú választókerületében a fideszes politikus 40,4 százalékot kapott, szemben az MSZP-s jelölt 46,4 százalékával. Az MDF-es Kuti Csaba 6,3, az SZDSZ-es Szalay András pedig közel hat százalékot kapott. Navracsics tehát néhány százalékos hátránnyal készülhet a második fordulóra - ráadásul Kuti jelezte, nem lép vissza a javára.

KAMPÁNYLABOR - Budapest 7. választókerületében (V-XIII. kerület) Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke szerezte meg az első helyet 40,7 százalékkal. Nyomában Steiner Pál szocialista polgármester áll 32,3 százalékkal, aki visszalépett a harmadik helyezett SZDSZ-es Pető Iván javára (ő 23,5 százalékot szerzett). Rogán többletként legfeljebb a három és fél százalékot elérő MIÉP-Jobbik-jelölt szavazóira számíthat.

VÖRÖS TENGER - Csepelen nem vártunk fideszes áttörést. Budapest 30. számú választókerületében (XXI. kerület) a szocialista Podolák György 54,9 százalékkal első fordulós győzelmet aratott, a fideszes Horváth Józsefre 27,7 százalék voksolt. A 31-es választókerületben a Fidesz-KDNP-jelölt 30,1 százaléka sem volt elég a szocialista gőzhenger megállítására: Avarkeszi Dezső 53,4 százalékkal mandátumot szerzett.

CÍVIS CSATÁK - Debrecen 1. számú körzetében a fideszes Pósán László 54,3 százalékával megvédte képviselői helyét a szocialista Oláh Lajossal szemben, aki 35 százalékot kapott. A 2. számú körzetben a fideszes Halász Jánost 52,4 százalék támogatta, a szocialista Rónai Györgyre 36 százalék voksolt. A 3. számú körzetben Kósa Lajos polgármester 57,2 százalékot, szocialista kihívója, Forgács Barna 32,1 százalékot kapott.

FŐPRÓBA - Szentendre 11. számú választókerületében a március 19-i időközi polgármester-választás húszszázalékos győzelme bizakodóvá tette az ellenzéket. Most a fideszes Hadházy Sándor 45,7 százalékot szerzett a szocialista Bársony András 34,3 százaléka ellenében. Az MSZP-s politikus javára a 9,5 százalékos liberális jelölt, Gulyás József visszalépett. A Fideszt az MDF-es Dragon Pál 6,5 százalékának egy része és a MIÉP-Jobbik színeiben induló Molnár Tamás 3,8 százaléka segítheti.

KÓKA ANTE PORTAS - Budapest 1. számú választókerületében szorosabb eredményre számítottunk, a fideszes Nagy Gábor Tamás azonban négyszázalékos fölénnyel vette a fordulót Kóka János ellenében. Ez még akkor is biztató előny, ha az SZDSZ-es politikus eredményéhez hozzáadjuk azt a háromszázaléknyi szavazatot, amelyet a választás előtt visszalépő, a szavazólapon áthúzva szereplő szocialista jelölt kapott, hiszen a MIÉP és az MDF összesen hat százaléknál is többet ért el.

SZERVA ITT, CSERE OTT? - Várakozásainknak megfelelően Tolna 5. számú választókerületében Dávid Ibolya MDF-elnök csupán a harmadik helyet tudta megszerezni 12,8 százalékkal, s a fideszes Hirt Ferenc 45 százalékkal vezet a nála hét százalékkal kevesebbet szerző szocialista Frankné Kovács Szilvia előtt. Hirt jó eséllyel vág neki a második fordulónak, főleg, mert az SZDSZ jelöltje két százalék alatt teljesített.

PÉCSI MECCSEK - Baranya 2. számú választókerületében a Szili Katalinnal mérkőző fideszes Borhidi Attila 36 százalékot ért el, s már reménye sincs a fordításra, mivel ellenfele megszerezte a mandátumot. Korábban arra a következtetésre jutottunk, hogy Baranya 3. választókerületében a Toller Lászlóval szemben induló fideszes Ternák Gábor még a Borhidiénál is kisebb arányban kapja majd a szavazatokat. Így lett: 29 százalékot szerzett, Toller pedig 56 százalékkal mandátumhoz jutott.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.