Csúnyán elfajult a Heineken és az Igazi Csíki Sör harca

/ 2017.03.17., péntek 10:00 /

Túltolták. Pedig talán nem feledtük még, hogy egy védjegyvitából indultunk, ami a Romániában működő székely sörfőzde és a Romániában szintén Csíki Sört gyártó Heineken között pattant ki, minekutána a multinak nem tetszett, hogy a kis gyár Igazi Csíki Sörként árulja termékét. Ebből lett aztán a Tiltott Csíki Sör a román bíróság Heinekennek kedvező döntése nyomán.

Ami egyébként érdekes versenyjogi- és védjegyvita, hiszen valami olyasmit kell elképzelni, mintha mondjuk a Baranyában élő németek előállnának a saját, kisüzemi Echte Pécs Beer-rel. De ez a jogászkodós rész.

A politikai rész az érdekesebb. A Facebookon és más fórumokon terjedő bojkott-felhívást értettem. Mivel az Igazi Csíki Sör kontra Heineken történetbe nem nehéz belelátni a székely kisebbség identitásharcát, így a magyar sörfogyasztók felhorgadása életszerű volt.

A magyar kormány azonban olyan szinten kattant rá a történetre, ami ebből az életszerű keretből egészen elképesztő dimenziókba helyezte át a sztorit.

Már az is erős volt, amikor Lázár János a helyi kiskereskedelmi- és vendéglátó erők Heineken-ellenes összefogására szólított fel Hódmezővásárhelyen, de ez igencsak szolid előjátéknak tűnik a friss fejlemények fényében. A kormány ugyanis már törvénykezéssel, és a piaci versenybe való beletenyereléssel mutatná ki az Igazi Tiltott Csíki Sör története iránti érzelmeit.

A Lázár János és Semjén Zsolt nevével fémjelzett törvényjavaslat szerint két év szabadságvesztéssel sújtható, aki önkényuralmi jelképpel ellátott árut vagy szolgáltatást értékesít – ami magyarra fordítva a Heinekennek szánt, a legkevésbé sem elegánsan kivitelezett gyomorszájba rúgást jelent.

Semjén Zsolt azonban tegnap rápakolt egy lapáttal, és azt mondta: a kormány kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is. 

És jött a törvénytervezettárs is: Lázár János hódmezővásárhelyi lakossági fórumán a helyi hírportál szerint azt ígérte, hogy a Heineken nehéz hetek elé fog nézni, mert ő a végletekig elszánt a Csíki Sör és egyáltalán a magyar sör védelmében.

Az MTI tudósításából pedig az is kiderül, hogy Lázár szerint az Igazi Csíki Sör és a Heineken közötti csatározások miatt a kormány megvizsgálná a sörgyárak működésének szabályozását, a nagy cégek és a kisebb magyar szereplők, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások viszonyát.

A kancelláriaminiszter szerint érdemes az egész szabályozást megvizsgálni azután, ami az Igazi Csíki Sörrel történt, hogy egy kiszolgáltatott kis szereplőt "igyekszik eltaposni" egy multi.

Azt is mondta, hogy "ez a vita kevésbé a sörről, sokkal inkább magyarságunkról szól", éppen ezért "a végsőkig elszánt" a küzdelemben. Lázár szerint az a kérdés, hogy "a magyar tulajdonban lévő kézműves manufaktúráknak milyen esélyük van az országban működő, a piacot uraló négy nagy sörgyárral szemben". Ahogy az is probléma, hogy a vendéglősök szerinte "kiszolgáltatottak a nagy piaci szereplőknek".

Egyébként milyen az az igazi magyar sör? A Borsodi az? A Dreher? A Pécsi Szalon? Azok a fránya tulajdonosok, ugye.

Szóval szerintem öntsünk tiszta sört a korsóba (pardon).

Magyarországon éppen aranykorát éli a kézműves sör műfaja. Rengeteg, de tényleg irgalmatlan mennyiségű, ráadásul jobbnál jobb sör kerül ki a kisebb-nagyobbacska, meg gerilla sörfőzdékből. Az ember csak kapkodja a fejét, ha megpróbál lépést tartani a felhozatallal. Sörforradalom van, mit van, tombol a kézműves sörök forradalma. Sorra nyitnak a hangulatos helyek, és már nem csak Budapest belvárosában. Sőt, ami nem is olyan rég még elképzelhetetlen volt: a bevásárlóközpontok polcaira is felkerült néhány főzde söre.

De mibe is akar belepiszkálni a kormány?

A kézműves sör nem olcsó. Sőt, sokszor kifejezetten drága, alkalmanként brutálisan túlárazott. A kormány szerint a vendéglősök kiszolgáltatottak, miközben a vendéglősök azt teszik, amit a piac diktál: olyan sört csapolnak, amire a közönségnek igénye, na meg pénze van.

Ha valaki betér a sarki kiskocsmába, hogy legurítson egy 150 forintos világost, annak hiába tolják az orra elé az ilyen-olyan komlózással, meg ritka külföldi malátával főzött, ezer forintos kriglit. És még az is előfordulhat, hogy a 150 forintos jobban fog esni az immár éghajlatváltozásmentes, cudar augusztusi hőségben, mint a 8%-os alkoholtartalmú, vastag kézműves társa.

Amúgy meg, visszatérve a politikai térbe, volt már ennek a kormánynak néhány, a hétköznapi életbe durván belepiszkáló próbálkozása, és mindegyik csúfos kudarcba fulladt.

Hadd döntsük már el mi, polgárok, hogy mivel nem koccintunk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.