Csúnyán elfajult a Heineken és az Igazi Csíki Sör harca

/ 2017.03.17., péntek 10:00 /

Túltolták. Pedig talán nem feledtük még, hogy egy védjegyvitából indultunk, ami a Romániában működő székely sörfőzde és a Romániában szintén Csíki Sört gyártó Heineken között pattant ki, minekutána a multinak nem tetszett, hogy a kis gyár Igazi Csíki Sörként árulja termékét. Ebből lett aztán a Tiltott Csíki Sör a román bíróság Heinekennek kedvező döntése nyomán.

Ami egyébként érdekes versenyjogi- és védjegyvita, hiszen valami olyasmit kell elképzelni, mintha mondjuk a Baranyában élő németek előállnának a saját, kisüzemi Echte Pécs Beer-rel. De ez a jogászkodós rész.

A politikai rész az érdekesebb. A Facebookon és más fórumokon terjedő bojkott-felhívást értettem. Mivel az Igazi Csíki Sör kontra Heineken történetbe nem nehéz belelátni a székely kisebbség identitásharcát, így a magyar sörfogyasztók felhorgadása életszerű volt.

A magyar kormány azonban olyan szinten kattant rá a történetre, ami ebből az életszerű keretből egészen elképesztő dimenziókba helyezte át a sztorit.

Már az is erős volt, amikor Lázár János a helyi kiskereskedelmi- és vendéglátó erők Heineken-ellenes összefogására szólított fel Hódmezővásárhelyen, de ez igencsak szolid előjátéknak tűnik a friss fejlemények fényében. A kormány ugyanis már törvénykezéssel, és a piaci versenybe való beletenyereléssel mutatná ki az Igazi Tiltott Csíki Sör története iránti érzelmeit.

A Lázár János és Semjén Zsolt nevével fémjelzett törvényjavaslat szerint két év szabadságvesztéssel sújtható, aki önkényuralmi jelképpel ellátott árut vagy szolgáltatást értékesít – ami magyarra fordítva a Heinekennek szánt, a legkevésbé sem elegánsan kivitelezett gyomorszájba rúgást jelent.

Semjén Zsolt azonban tegnap rápakolt egy lapáttal, és azt mondta: a kormány kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is. 

És jött a törvénytervezettárs is: Lázár János hódmezővásárhelyi lakossági fórumán a helyi hírportál szerint azt ígérte, hogy a Heineken nehéz hetek elé fog nézni, mert ő a végletekig elszánt a Csíki Sör és egyáltalán a magyar sör védelmében.

Az MTI tudósításából pedig az is kiderül, hogy Lázár szerint az Igazi Csíki Sör és a Heineken közötti csatározások miatt a kormány megvizsgálná a sörgyárak működésének szabályozását, a nagy cégek és a kisebb magyar szereplők, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások viszonyát.

A kancelláriaminiszter szerint érdemes az egész szabályozást megvizsgálni azután, ami az Igazi Csíki Sörrel történt, hogy egy kiszolgáltatott kis szereplőt "igyekszik eltaposni" egy multi.

Azt is mondta, hogy "ez a vita kevésbé a sörről, sokkal inkább magyarságunkról szól", éppen ezért "a végsőkig elszánt" a küzdelemben. Lázár szerint az a kérdés, hogy "a magyar tulajdonban lévő kézműves manufaktúráknak milyen esélyük van az országban működő, a piacot uraló négy nagy sörgyárral szemben". Ahogy az is probléma, hogy a vendéglősök szerinte "kiszolgáltatottak a nagy piaci szereplőknek".

Egyébként milyen az az igazi magyar sör? A Borsodi az? A Dreher? A Pécsi Szalon? Azok a fránya tulajdonosok, ugye.

Szóval szerintem öntsünk tiszta sört a korsóba (pardon).

Magyarországon éppen aranykorát éli a kézműves sör műfaja. Rengeteg, de tényleg irgalmatlan mennyiségű, ráadásul jobbnál jobb sör kerül ki a kisebb-nagyobbacska, meg gerilla sörfőzdékből. Az ember csak kapkodja a fejét, ha megpróbál lépést tartani a felhozatallal. Sörforradalom van, mit van, tombol a kézműves sörök forradalma. Sorra nyitnak a hangulatos helyek, és már nem csak Budapest belvárosában. Sőt, ami nem is olyan rég még elképzelhetetlen volt: a bevásárlóközpontok polcaira is felkerült néhány főzde söre.

De mibe is akar belepiszkálni a kormány?

A kézműves sör nem olcsó. Sőt, sokszor kifejezetten drága, alkalmanként brutálisan túlárazott. A kormány szerint a vendéglősök kiszolgáltatottak, miközben a vendéglősök azt teszik, amit a piac diktál: olyan sört csapolnak, amire a közönségnek igénye, na meg pénze van.

Ha valaki betér a sarki kiskocsmába, hogy legurítson egy 150 forintos világost, annak hiába tolják az orra elé az ilyen-olyan komlózással, meg ritka külföldi malátával főzött, ezer forintos kriglit. És még az is előfordulhat, hogy a 150 forintos jobban fog esni az immár éghajlatváltozásmentes, cudar augusztusi hőségben, mint a 8%-os alkoholtartalmú, vastag kézműves társa.

Amúgy meg, visszatérve a politikai térbe, volt már ennek a kormánynak néhány, a hétköznapi életbe durván belepiszkáló próbálkozása, és mindegyik csúfos kudarcba fulladt.

Hadd döntsük már el mi, polgárok, hogy mivel nem koccintunk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

100 milliárd: Vajnáék ennyit nyernek, mi minimum ennyit bukunk

Újabb ítélet mutatja, hogy védhetetlen a kaszinóbiznisz szabályozása, amin Andy Vajna és néhány más vállalkozó tíz év alatt százmilliárdot kaszálhat, az adófizetők pedig még ennél is többet veszíthetnek. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.