Csúnyán elfajult a Heineken és az Igazi Csíki Sör harca

/ 2017.03.17., péntek 10:00 /

Túltolták. Pedig talán nem feledtük még, hogy egy védjegyvitából indultunk, ami a Romániában működő székely sörfőzde és a Romániában szintén Csíki Sört gyártó Heineken között pattant ki, minekutána a multinak nem tetszett, hogy a kis gyár Igazi Csíki Sörként árulja termékét. Ebből lett aztán a Tiltott Csíki Sör a román bíróság Heinekennek kedvező döntése nyomán.

Ami egyébként érdekes versenyjogi- és védjegyvita, hiszen valami olyasmit kell elképzelni, mintha mondjuk a Baranyában élő németek előállnának a saját, kisüzemi Echte Pécs Beer-rel. De ez a jogászkodós rész.

A politikai rész az érdekesebb. A Facebookon és más fórumokon terjedő bojkott-felhívást értettem. Mivel az Igazi Csíki Sör kontra Heineken történetbe nem nehéz belelátni a székely kisebbség identitásharcát, így a magyar sörfogyasztók felhorgadása életszerű volt.

A magyar kormány azonban olyan szinten kattant rá a történetre, ami ebből az életszerű keretből egészen elképesztő dimenziókba helyezte át a sztorit.

Már az is erős volt, amikor Lázár János a helyi kiskereskedelmi- és vendéglátó erők Heineken-ellenes összefogására szólított fel Hódmezővásárhelyen, de ez igencsak szolid előjátéknak tűnik a friss fejlemények fényében. A kormány ugyanis már törvénykezéssel, és a piaci versenybe való beletenyereléssel mutatná ki az Igazi Tiltott Csíki Sör története iránti érzelmeit.

A Lázár János és Semjén Zsolt nevével fémjelzett törvényjavaslat szerint két év szabadságvesztéssel sújtható, aki önkényuralmi jelképpel ellátott árut vagy szolgáltatást értékesít – ami magyarra fordítva a Heinekennek szánt, a legkevésbé sem elegánsan kivitelezett gyomorszájba rúgást jelent.

Semjén Zsolt azonban tegnap rápakolt egy lapáttal, és azt mondta: a kormány kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is. 

És jött a törvénytervezettárs is: Lázár János hódmezővásárhelyi lakossági fórumán a helyi hírportál szerint azt ígérte, hogy a Heineken nehéz hetek elé fog nézni, mert ő a végletekig elszánt a Csíki Sör és egyáltalán a magyar sör védelmében.

Az MTI tudósításából pedig az is kiderül, hogy Lázár szerint az Igazi Csíki Sör és a Heineken közötti csatározások miatt a kormány megvizsgálná a sörgyárak működésének szabályozását, a nagy cégek és a kisebb magyar szereplők, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások viszonyát.

A kancelláriaminiszter szerint érdemes az egész szabályozást megvizsgálni azután, ami az Igazi Csíki Sörrel történt, hogy egy kiszolgáltatott kis szereplőt "igyekszik eltaposni" egy multi.

Azt is mondta, hogy "ez a vita kevésbé a sörről, sokkal inkább magyarságunkról szól", éppen ezért "a végsőkig elszánt" a küzdelemben. Lázár szerint az a kérdés, hogy "a magyar tulajdonban lévő kézműves manufaktúráknak milyen esélyük van az országban működő, a piacot uraló négy nagy sörgyárral szemben". Ahogy az is probléma, hogy a vendéglősök szerinte "kiszolgáltatottak a nagy piaci szereplőknek".

Egyébként milyen az az igazi magyar sör? A Borsodi az? A Dreher? A Pécsi Szalon? Azok a fránya tulajdonosok, ugye.

Szóval szerintem öntsünk tiszta sört a korsóba (pardon).

Magyarországon éppen aranykorát éli a kézműves sör műfaja. Rengeteg, de tényleg irgalmatlan mennyiségű, ráadásul jobbnál jobb sör kerül ki a kisebb-nagyobbacska, meg gerilla sörfőzdékből. Az ember csak kapkodja a fejét, ha megpróbál lépést tartani a felhozatallal. Sörforradalom van, mit van, tombol a kézműves sörök forradalma. Sorra nyitnak a hangulatos helyek, és már nem csak Budapest belvárosában. Sőt, ami nem is olyan rég még elképzelhetetlen volt: a bevásárlóközpontok polcaira is felkerült néhány főzde söre.

De mibe is akar belepiszkálni a kormány?

A kézműves sör nem olcsó. Sőt, sokszor kifejezetten drága, alkalmanként brutálisan túlárazott. A kormány szerint a vendéglősök kiszolgáltatottak, miközben a vendéglősök azt teszik, amit a piac diktál: olyan sört csapolnak, amire a közönségnek igénye, na meg pénze van.

Ha valaki betér a sarki kiskocsmába, hogy legurítson egy 150 forintos világost, annak hiába tolják az orra elé az ilyen-olyan komlózással, meg ritka külföldi malátával főzött, ezer forintos kriglit. És még az is előfordulhat, hogy a 150 forintos jobban fog esni az immár éghajlatváltozásmentes, cudar augusztusi hőségben, mint a 8%-os alkoholtartalmú, vastag kézműves társa.

Amúgy meg, visszatérve a politikai térbe, volt már ennek a kormánynak néhány, a hétköznapi életbe durván belepiszkáló próbálkozása, és mindegyik csúfos kudarcba fulladt.

Hadd döntsük már el mi, polgárok, hogy mivel nem koccintunk.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.