Czeizel Endre: „Az abortusz gyilkosság”

/ 2015.02.05., csütörtök 15:20 /

Nem máshol, mint a mai Magyar Narancsban vallotta meg Czeizel Endre: korábban végzett magzatelhajtást, de aztán rájött, hogy ezzel gyilkosságban vett részt. Kérdés, ezek után miért kampányol az abortusztabletta mellett. 

„Fiatal orvosként, a János Kórházban még magam is csináltam terhességmegszakítást, de az ember érettebb fejjel rájön, hogy az élet a fogamzással kezdődik, és az egészséges magzatok megölése élet elleni bűn. Az abortusz társadalmi kérdés: mindent meg kellene tennünk, hogy a lehető legalacsonyabbra szorítsuk” – nyilatkozza Czeizel Endre a mai Magyar Narancsban.

A genetikus annak apropóján vall e kérdésben, hogy lehessen-e vény nélkül kapni az úgynevezett sürgősségi/esemény utáni tablettát – az Európai Unió ajánlása ellenére ugyanis Magyarországon csak receptre lehet beszerezni a pirulát. Szerinte az még mindig jobb megoldás, mint az abortusz, mert a tabletta „nem olt ki életet, hiszen a legújabb kutatások szerint a megtermékenyítés után 48-72 óráig még a petesejt DNS-e irányítja a sejtosztódást”. (Ebben a kérdésben egyébként a szakemberek megosztottak, és a magyar katolikus egyház 2003-as bioetikai körlevele is úgy fogalmaz, hogy, egyes fogamzásgátló módszerekhez hasonlóan, az esemény utáni tabletta – bár különböző valószínűséggel – igen korai abortuszt okozhat.)

Elkötelezett életvédőként csak ünnepelni tudom a tudós e nyilatkozatát. Legfeljebb azon gondolkodom el, hogy ha ennyire egyértelmű az álláspontja a kérdésben, akkor – amint a Narancs-interjúból is kiderült – miért kampányol évek óta az egészen a 9. hétig alkalmazható abortusztabletta engedélyezése mellett.

A válasz az idézett beszélgetésből nem derül ki, az alább látható korábbi videón azonban Czeizel részletesen beszél arról, hogy bár a magzatelhajtás gyilkosság, a társadalmi közmegegyezés a háborúskodáshoz, kivégzéshez hasonlóan egyes emberölésekkel meg tud barátkozni. Bár engem nem győz meg az érvelése, és én sokkal következetesebb szeretnék lenni – akár társadalmi szinten – a fogantatással kezdődő emberi élet védelmében, már az is nagy szó, hogy a Magyar Narancs olvasói egy címlapinterjúban egy nem akármilyen szaktekintélytől tudják meg: akárhogy csűrjük-csavarjuk, egy megfogant életet kioltani bűn.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.