Dabas után

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

A tavaly elhunyt Buza Attila képviselői helyét közeli munkatársa, Szűcs Lajos foglalhatja el az Országgyűlésben. Az április 8-i időközi választáson a dabasi választókörzetben a megjelent szavazók 55 százaléka őt támogatta.

Az időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában, április 8-án a Fidesz, az MDF és a kisgazdák közös támogatottja nemcsak szocialista ellenfelét győzte le, hanem a szavazók érdektelenségét is. "Itt a legnagyobb ellenfél nem valamelyik jelölt, hanem hogy hányan mennek el szavazni" - fogalmazott az érvénytelen első kör előtt Szűcs Lajos, aki végül a leadott voksok 55 százalékát szerezte meg, így ő képviselheti Pest megye 14. számú választókörzetét az Országgyűlésben.

A csekély, 28-29 százalékos érdeklődés nem érte váratlanul a helyieket, hiszen Dabas és környéke a részvételt tekintve már az 1998-as választásokon is megyei sereghajtó volt. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy míg három éve a fideszes Buza Attila százszavazatnyi hátránnyal készülhetett a második fordulóra az MSZP-s Kovács Istvánnal szemben, addig 2001-ben a koalíciós jelölt már az első megmérettetésen győztesként szerepelt, majd előnyét több mint 16 százalékkal növelni tudta.

Nem igazolódott tehát a félelem, hogy egy évre képviselő nélkül maradhat a körzet. "Ez túl nagy kockázat lenne!" - mondta a választás előtt a nyolc képviselőjelölt, akik programjukkal nem okoztak nagy meglepetést. Mindenki számára egyértelmű volt, melyek a legégetőbb helyi problémák: Az "elegáns", de drága M5-ös autópályát messze elkerüli a kelet felé irányuló kamionforgalom, így minden teher a körzetet átszelő 5-ös útra hárul. Hiányos az elkerülő úthálózat, egyes településeket csak "dűlőút" köt össze. Az elmúlt két évben hatmilliárd forint áramlott a térségbe, de a Budapest környékére jellemző lakosságszám-bővülés további beruházásokat is szükségessé tesz. Ráadásul a népesség gyarapodása itt nem az új lakóparkok szaporodásának a kísérőjelensége, hanem az olcsóbb lakhatási lehetőségeknek köszönhető. A gyermekszám növekedése miatt az oktatási kapacitás is folyamatosan szűkül, Nyáregyházán például ma is két műszakban tanítanak; "2001-et írunk, és itt a gyerekek péntek délután is iskolába mennek" - panaszolta az egyik képviselőjelölt.

A helyben lakó jelöltek tehát hasonlóan ítélik meg a gondokat. Ráadásul a másodikként befutó örkényi polgármester, a szocialista Kovács István, az öt százalék alatti mezőnyben végzett szabad demokrata Nagy Ferenc, valamint a fideszes Szűcs Lajos is tagja Pest megye területfejlesztési bizottságának, így - mint mondták - eddig is folyamatosan egyeztettek a jövő kérdéseiről. Éppen ezt a "múltban gyökerező brancshangulatot" feszegette a kampányban az első forduló harmadik helyezettje, a később visszalépő Franka Tibor. A választókörzethez korábban nem kötődő MIÉP-es jelölt bőven mérte a bíráló megjegyzéseket a koalíció támogatottjára is, "így értelmetlen, és csupán a vereség elkendőzését jelenti az az ellenzéki vád, amely a Fidesz és a radikális jobboldal összekacsintásában keresi a végeredmény magyarázatát" - nyilatkozta a Heti Válasznak Szűcs Lajos.

A szavazásnak különös jelentőséget adott, hogy a 2002-es általános választásokig már nem tarthatnak újabb időközi országgyűlési képviselő-választást. Ennek megfelelően a pártok egy valódi országos próbavoks kampánykellékeit biztosították, a jelöltek pedig helyi kötődésüket igyekeztek bizonyítani. A szocialista Kovács István szívesen emlegette, hogy a nyolcvanas években főállásban dolgozott az ifjúsági mozgalomban, s számos KISZ-szervezetet alapított Dabason és környékén. Büszke arra, hogy korábbi kapcsolatai ma is élénkek: "Azt mondhatom, kellőképpen be vagyok ágyazódva" - jegyezte meg lapunknak még a szavazás előtt.

A kisebb pártok számára csak a médiaszereplés lehetősége adhatott értelmet az első forduló utáni folytatásnak, hiszen az időközi választásokon a töredékszavazatok nem hasznosulhatnak. Az 1998-as önkormányzati választásokon még MSZP-s színekben induló Bodó Ágnes most a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület jelöltjeként mutatkozott be, de a Zöld Demokraták támogatottjához, Juhász Károlyhoz hasonlóan egy százalék körüli eredményt ért el. Komjáti Jakabot, a térség egyik legnagyobb munkaadóját - többek között egy struccfarm tulajdonosát - a KDNP "fejvadásztechnikák" bevetésével találta meg, de a kísérlet sikertelennek bizonyult: az eredmény 140 szavazat. A Demszky-féle irányváltás első nagy próbáján 4,6 százalékot jegyeztek fel a szabad demokrata induló neve mellé, a második körben pedig alig hármat. Nagy Ferencet - 1993-94-ben ő volt a botrányáról elhíresült dabas-sári általános iskola önkormányzati részének vezetője - 1994-ben kérte fel először az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltnek.

Az országosan ismert személyiségek nem indultak a második fordulóban. Franka Tibor mellett Pusztai Erzsébet, a Magyar Demokrata Néppárt és a Vállalkozók Pártja közös jelöltje is visszalépett. Indulása ugyanis nem hozott áttörést; hiába segítették a kampányát olyan médiaszemélyiségek, mint Havas Henrik, Verebes István és Bajor Imre, hiába igyekezett meghódítani az internetes közönséget igényes honlappal, és hiába használta szórólapjain a "Békejobb" elnevezést. A Fórum helyi szervezetei a Buza Attila munkáját folytató fideszes jelöltnek dolgoztak, s az egyik gyűlésén Lezsák Sándor is megjelent.

Az autóbalesetben elhunyt képviselő özvegyét az időközi országgyűlési választások első fordulójának napján választották Ócsa polgármesterévé. Mint Icsó Zsuzsanna lapunknak elmondta, kötelezőnek érezte az indulást, mert a férje által megkezdett munka folytatását csak így látta biztosítottnak. A végtisztességet - hatvan százalékot meghaladó támogató szavazat formájában - az ócsai lakosok is megadták.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.