valasz.hu/itthon/elitelt-magyar-orvosok-borton-helyett-tovabb-praktizalhatnak-122058

http://valasz.hu/itthon/elitelt-magyar-orvosok-borton-helyett-tovabb-praktizalhatnak-122058

Dávid parittyája

/ 2004.06.24., csütörtök 08:22 /

Feleslegesen dolgoztak mindazok, akik már június 13-át megelőzően megírták Dávid Ibolya és az önálló MDF politikai nekrológját. Míg a kudarc - amelyre a legtöbb elemző, politikus és újságíró számított - megpecsételte volna a párt különutasságának sorsát, a győzelemmel a két nagy kérdés továbbra is nyitott maradt. Egyrészt tisztázatlan a belső harcok kimenetele, s ami ezzel szorosan összefügg: vajon tovább mérgesedik-e az igencsak megromlott viszony a két ellenzéki parlamenti párt között.

Fotó: MTI
Dávid Ibolya máris 2006-ra készül - külön indulna akkor is

Nem véletlen, hogy a választás éjszakáján a sajtó képviselői az eredményhirdetés előtt sokkal inkább Lezsák Sándort fürkészték, s nem Dávid Ibolyát. A legtöbben ugyanis az MDF kudarcára számítottak. Várták a fordulatot: hogy a Dávid ellenzékéhez sorolt alelnök bejelenti a különutas politika végét, amivel a párt megteszi első finom lépését a Fidesszel való újbóli ölelkezés felé.

A fórumban hosszú ideje tartó belső torzsalkodások megoldásához most már látszik, nem vezet olyan egyenes út, mint ahogyan azt a nyilatkozatok előrevetítették. A dávidi korrupciós kampányt, a Fidesztől való éles elhatárolódást bírálók egyik reprezentánsa, a volt belügyminiszter, Horváth Balázs korábban azt mondta lapunknak: ha a dávidi politika nem csupán kampányfogás, hanem hosszú távon is meghatározza az MDF arculatát, akkor nekik nincs helyük a pártban.

Márpedig a siker után a pártelnök igazolva látja az általa kijelölt irányt, ezt több ízben is nyilvánvalóvá tette a múlt héten. Már a választásokat követő első elnökségi ülés után felrótta a Fidesznek, hogy az, "miután képtelen volt rákényszeríteni a fórumot a közös indulásra, mindent megtett az MDF gyengítése érdekében", s ezt Dávid megfejelte azzal, hogy közvetetten ugyan, de újfent elvtelenséggel, értéknélküliséggel vádolta a nagyobbik ellenzéki pártot. A Konzervatív kiáltvány címmel június 9-én a Népszabadságban közzétett, ugyancsak a pártelnök által jegyzett írás pedig, amely az MDF elkövetkező kétéves tevékenységének elvi megalapozásául szolgál, szintén üt néhányat az egykori koalíciós partneren.

Font Sándor, Horváth Balázs és Lezsák Sándor - bizonytalanság a belső ellenzékben

Ennek ellenére elmaradt a köznyelvben Fidesz-közeli, avagy Dávid-ellenes "belső ellenzéknek" nevezett képviselők - közéjük sorolják Lezsákon túl a parlamenti frakció nagyobbik részét, többek között Balsai Istvánt, Horváth Balázst, Font Sándort, Kelemen Andrást, Medgyasszay Lászlót és Szászfalvi Lászlót - lázadása. Hogy közülük senki sem ült át a Fidesz padsoraiba, ahogyan sokan várták, az nem elsősorban az eltelt idő rövidségének köszönhető, sokkal inkább annak, hogy az MDF-ben jelen lévő két irányvonal képviselői eltérően értelmezik a választási eredményt. A párt legszűkebb vezetői közt a két fő renitensként számon tartott Balsai és Horváth a választásokat nem az MDF, hanem a polgári oldal, az ellenzék győzelmének nevezte. A legtitokzatosabban azonban Lezsák Sándor fogalmazott, amikor kijelentette: amióta eldőlt, hogy az MDF külön indul, ő mindent megtett azért, hogy egyetlen szavazat se vesszen el a jobboldalon. Ez éppúgy jelentheti, hogy az elnök politikájának sikeréért vetett mindent latba, mint azt, hogy annak ellenében. A Fidesszel való összefogás hívei továbbra is vakmerőségnek tartják a különutasságot a jobboldal 2006-os sikerének szempontjából, és nem mondtak le arról, hogy pártjuk tagságát meggyőzzék igazukról: a Heti Válasz úgy értesült, csendes meggyőzőhadjáratot indítanak a pártvezetés megszerzéséért.

Erre a jelek szerint nem sok idő áll a rendelkezésükre: Dávid Ibolya már a döntésre jogosult múlt szombati választmányi ülés előtt arról beszélt, hogy szeptemberben rendezik meg a párt tisztújító országos gyűlését. Az elnök sietsége érthető volt, hiszen neki érdeke minél előbb újrarendezni a párt sorait, lehetőleg míg tart a választási örömmámor. A belső ellenzéknek ezzel szemben az eredeti novemberi időpont lett volna megfelelő.

Munícióként szolgálhat a Szövetségpártiak számára a kisebb szövetség: az, amely az EP-választásra jött létre az MDF körül a Vállalkozók Pártja, a kisgazdák és a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) részvételével. Dávid ugyanis sikeresnek nevezte az összefogást, és további szoros együttműködést helyezett kilátásba, holott emlékezetes: tavaly decemberben a tagság ellenállásán akadt fenn az MDNP MDF-be való beolvadási kísérlete. Sokan máig nem bocsátották meg a demokrata néppárt centrumos szerepvállalását, mert úgy látják, a baloldal a 2002-es győzelmet épp az azóta kimúlt középpártnak köszönheti.

A jelek szerint tehát hosszú távra alakul újra az egykori Békejobb, amely az első komoly ütközési pontot jelentette az MDF és a Fidesz viszonyában, valamint a fórumon belül. "A Békejobb ötletével 2000-ben egy elnökségi ülés legvégén állt elő Herényi Károly, s mikor kértük, hogy szenteljünk ennek a lényeges kérdésnek egy egész ülést, kiderült, hogy már készen vannak a plakátok" - idézte fel a történteket az egykori elnökségi tag, Kelemen András. Az MDF legfelső vezetésében akad, aki úgy emlékszik: éppen Kelemen és képviselőtársa, Balogh László fenyegette meg Dávid Ibolyát, hogy amennyiben nem ejti a Békejobbot, már ülnek is át a Fidesz padsoraiba. "Átülés nem jött szóba" - mondta lapunknak Kelemen, azt azonban nem tagadta, hogy nekik is köszönhető, hogy a szerintük átgondolatlan kezdeményezés dugába dőlt. A képviselő most sem látja értelmét ennek az összefogásnak, érdeklődésünkre kérdéssel felelt: hogyan lehet komolyan venni egy olyan szövetségest, mint az MDNP, amely egyetlen ajánlószelvényt sem volt képes beadni a közösbe?

A robbanás hiányának, a frontvonalak megmerevedésének oka többek között az is, hogy a parlamenti frakció kevéssé Dávid- párti tagjai rendelkeznek a megfelelő zsarolási potenciállal. Informátorunk úgy fogalmazott: ha pártot alapítanának, mondjuk Új Demokrata Fórum néven, nekik lenne képviselőcsoportjuk, míg a Dávid jobb kezének tartott Herényi Károly alatt nem maradna frakció, amit vezethetne - ebben az esetben a magukat mindig az MDF-ért dolgozónak valló képviselőknek még csak át sem kellene ülniük a Fideszhez, legalábbis 2006-ig.

E renitenskedők számonkérésének ügyében egyébként egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot a múlt héten. Gémesi György alelnök szerint mindenkinek gondolkodnia kell, akar-e, tud-e a fórum érdekében tevékenykedni, s aki nem, annak le kell vonnia a következtetést. A labdát Kelemen András dobta vissza, aki lapunknak úgy nyilatkozott: a győzelem után a kezdeményezés joga az elnök asszonyé. Herényi Károly arról beszélt, hogy nem lesznek retorziók, de olyan fórumos vezető is akadt, aki múlt szombaton úgy fogalmazott: "Lezajlott a csata, a hullákat el kell takarítani."

Ha a főemberek között nem is, helyi szinten azért elkezdődött a felelősségre vonás. Az országos választmány múlt szombati ülésén feloszlatták a párt II. kerületi szervezetét. Az oszlatás következtében ugyanakkor nem szűnik meg a volt szervezet tagjainak párttagsága, így Balsai Istváné vagy Boross Péteré sem. Így lehetséges, hogy utóbbi közreműködésével rövidesen új szervezet alakul. "MDF-szimpatizáns MDF-tagokból!" - jegyezte meg lapunknak Szőke László, az oszlatást kezdeményező budapesti választmány tagja. Az ügy hátterében egy etikai bizottsághoz intézett beadvány áll, melyet Dávid Ibolya elmarasztalására nyújtott be két hónapja Szurdoki János, aki múlt szombatig a szervezet vezetője volt. Szurdoki az elnök hetven-harmincas kijelentéseit találta etikátlannak, de minthogy az ügy nyilvánosságra került, neki magának kellett bűnhődnie: visszahívták az országos választmányból. A kerületi szervezet Szurdoki mögött sorakozott fel, ezért javasolták a feloszlatást - mondta Szőke, és hozzátette: a Fidesz is ugyanígy járt el az V. kerületben, amikor az ottani szervezete a párt érdekei ellen tevékenykedett. Elmondása szerint a pártellenes tevékenység a II. kerületben az volt, hogy az MDF-esek segítettek a Fidesz petíciós aláírásgyűjtésében. Ezt Szurdoki is elismerte, ugyanakkor közölte: a párt egyetlen szabályát sem szegték meg. Mint mondta, mindig is MDF-esnek tartotta magát. "Amikor a helyi Fidesz-elnök elénk tette a belépési nyilatkozatot, azt mondtam, itt a mienk, lépjetek be ti hozzánk, az MDF-be!" Szurdoki úgy érzi, nem ők lesznek az utolsó áldozatai a retorzióknak. "Sárospatak volt az első, mi a másodikak, miért ne lenne folytatás?" - így a volt vezető.

Egyes lapok azt is megtorlásszínben tüntették fel, amikor múlt héten kiderült: Medgyasszay László lemondott elnökségi tagságáról, holott a politikus lépését sem nekünk, sem más lapnak nem kívánta kommentálni. Egy dolog azonban biztos: lemondása nem az elnöki politika helyességének beismerése. A volt elnökségi tag körzete egyébként messze az országos átlag fölött, nyolc százalék körül teljesített. Mindenesetre a jó szereplés az európai parlamenti választáson önbizalmat adott nemcsak a pártnak, de az egyes képviselőknek is, s ez alól a belső ellenzék sem kivétel. Jelen állás szerint tehát legalább szeptemberig változatlan törésvonalak szabdalják a fórumot, hacsak Dávid - az ellenlábasokat homlokon sújtandó - hirtelen mégis meg nem lengeti parittyáját.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.