felsooktatasirangsor.hu/itthon/az-elmaradt-osszeomlas-5179

http://felsooktatasirangsor.hu/itthon/az-elmaradt-osszeomlas-5179

De mi lesz most Lázár Jánossal?

/ 2018.02.26., hétfő 08:18 /
De mi lesz most Lázár Jánossal?

Hogy a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás miért lett országos ügy, és mit üzen a független, de valamennyi ellenzéki párt támogatásával indult Márki-Zay Péter győzelme, azt oda-vissza, keresztül-kasul majd mindenki kielemezte már. Mi is. Igen, létezik az a bizonyos lappangó ellenfülkeforradalom, igen, megrepedt a NER atombiztosnak hitt, sorosmigráns alapokra épített kommunikációs- és politikai bunkere, igen, van remény az ellenzéki pártok számára, és igen, ehhez komoly összefogás, na, meg nem akármilyen jelölt szükséges, ami egyáltalán nem biztos, hogy Hódmezővásárhelyen kívül túl sok helyen összejön majd.

Ezek mind-mind a következő másfél hónap kérdései. A jelen pedig, ahogy a Fidesz kezeli a helyzetet. És ebből izgalmas kép rajzolódik elénk.

Hogy a teljes kormánymédia egységesen ugyanazzal a „ha nem beszélünk róla, nem is létezik a probléma” (nem) tálalta a hódmezővásárhelyi voksolást, abban semmi meglepő nincs. Egyetlen kivétel a Pesti Srácok volt, ahol legalább megtörtént valamiféle szembenézési kísérlet. De a többi felületen, legnagyobb szomorúságomra a közmédiában is, továbbra is dúl az eredeti logisztika: a Fidesz szavazói nem tudhatnak a kellemetlen, rossz hírekről, vagy ha mégis muszáj valamit megjelentetni, azt elkenve, elsúlytalanítva szabad csak megtenni.

Így a kormányzati nyilvánosság felületein Hódmezővásárhely úgy jelent meg, hogy az eredmény azonnal kapott egy kormánypárti elemzést, fő csapásvonalként pedig rátolták a kiskunhalasi, időközi önkormányzati képviselő-választás kétharmados fideszes győzelmét. (Kiskunhalas 5. számú választókerületében 28,5 százalékos részvétel mellett a Fidesz önkormányzati képviselő-jelöltje nyert egy független indulóval szemben)

A hódmezővásárhelyi helyzetértékelés legfontosabb eleme Mráz Ágoston Sámuel gyorselemzése lett. A Nézőpont Csoport vezetője tét nélküli szavazásról értekezett, szerinte helyben érdektelenek voltak a fideszes szavazók, de ez most országosan is felrázza majd őket, ráadásul ugyancsak országosan a migráció miatt a többség a Fideszt támogatja.

És a legfontosabb rész: „Érdekes, hogy Orbán Viktor kimaradt a helyi kampányból. Így elmondható, hogy helyben nem ellene szavaztak. Hat hét múlva viszont az ő miniszterelnöksége lesz a tét: vagy ő folytathatja, vagy Vona Gábor, Szél Bernadett, esetleg Karácsony Gergely lesz a kormányfő…”

Vagyis az elemző fontosnak tartotta kimenekíteni Orbán Viktort a „süllyedő vidéki hajóról”, ami Lázár Jánosnaknem túl sok jót jelent. A kancelláriaminiszternek különösen fontos volt ez a voksolás, mivel a Lázár-Tiborcz-Elios ügy sokat rombolt politikai imázsán, sőt, az utóbbi napokban már olyan hangokat is lehetett hallani, hogy végül vele vitetik el a balhét. Ehhez jött aztán a Lázár-birtokokkal körülölelt nem Lázár-kastély, majd a meglepetésszerű vereség. Hiszen ne felejtsük, hogyan is készült a voksolásra a Fidesz – erről a Heti Válasz friss számában írtunk:

„Ha az ellenzéki jelölt negyven százalék fölé ér, a mögé állt pártok legalább magyarázhatják a vereséget. Harmincöt százalékos vagy az alatti eredménynél vége a dalnak. Azt az ellenzék nem tudná értelmezni, és áprilisban országosan ismét kétharmadközeli eredményt vetít előre” – ad lapunknak becslést a hódmezővásárhelyi kampányra rálátó fideszes forrásunk.

És Lázár János vesszőfutása még csak most indul: Márki-Zay Péter tegnap este az Elios-ügyről azt mondta:

„A hódmezővásárhelyiek megérdemlik a tisztánlátást a közügyekben és a közpénzek elköltésében.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – felvidéki szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Durva mondat Merkelről: „Nem bírok már együtt dolgozni azzal a nővel”

Milyen lehet az a kormány, ahol a legkisebb koalíciós partner minisztere így beszélhet a kormányfőről? És nemcsak hogy így beszélhet, hanem ultimátumot is adhat neki. A csütörtökön megjelenő digitális Heti Válasz azt nézi meg, hogyan juthatott ilyen helyzetbe Németország és Angela Merkel.