De mi lesz most Lázár Jánossal?

/ 2018.02.26., hétfő 08:18 /
De mi lesz most Lázár Jánossal?

Hogy a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás miért lett országos ügy, és mit üzen a független, de valamennyi ellenzéki párt támogatásával indult Márki-Zay Péter győzelme, azt oda-vissza, keresztül-kasul majd mindenki kielemezte már. Mi is. Igen, létezik az a bizonyos lappangó ellenfülkeforradalom, igen, megrepedt a NER atombiztosnak hitt, sorosmigráns alapokra épített kommunikációs- és politikai bunkere, igen, van remény az ellenzéki pártok számára, és igen, ehhez komoly összefogás, na, meg nem akármilyen jelölt szükséges, ami egyáltalán nem biztos, hogy Hódmezővásárhelyen kívül túl sok helyen összejön majd.

Ezek mind-mind a következő másfél hónap kérdései. A jelen pedig, ahogy a Fidesz kezeli a helyzetet. És ebből izgalmas kép rajzolódik elénk.

Hogy a teljes kormánymédia egységesen ugyanazzal a „ha nem beszélünk róla, nem is létezik a probléma” (nem) tálalta a hódmezővásárhelyi voksolást, abban semmi meglepő nincs. Egyetlen kivétel a Pesti Srácok volt, ahol legalább megtörtént valamiféle szembenézési kísérlet. De a többi felületen, legnagyobb szomorúságomra a közmédiában is, továbbra is dúl az eredeti logisztika: a Fidesz szavazói nem tudhatnak a kellemetlen, rossz hírekről, vagy ha mégis muszáj valamit megjelentetni, azt elkenve, elsúlytalanítva szabad csak megtenni.

Így a kormányzati nyilvánosság felületein Hódmezővásárhely úgy jelent meg, hogy az eredmény azonnal kapott egy kormánypárti elemzést, fő csapásvonalként pedig rátolták a kiskunhalasi, időközi önkormányzati képviselő-választás kétharmados fideszes győzelmét. (Kiskunhalas 5. számú választókerületében 28,5 százalékos részvétel mellett a Fidesz önkormányzati képviselő-jelöltje nyert egy független indulóval szemben)

A hódmezővásárhelyi helyzetértékelés legfontosabb eleme Mráz Ágoston Sámuel gyorselemzése lett. A Nézőpont Csoport vezetője tét nélküli szavazásról értekezett, szerinte helyben érdektelenek voltak a fideszes szavazók, de ez most országosan is felrázza majd őket, ráadásul ugyancsak országosan a migráció miatt a többség a Fideszt támogatja.

És a legfontosabb rész: „Érdekes, hogy Orbán Viktor kimaradt a helyi kampányból. Így elmondható, hogy helyben nem ellene szavaztak. Hat hét múlva viszont az ő miniszterelnöksége lesz a tét: vagy ő folytathatja, vagy Vona Gábor, Szél Bernadett, esetleg Karácsony Gergely lesz a kormányfő…”

Vagyis az elemző fontosnak tartotta kimenekíteni Orbán Viktort a „süllyedő vidéki hajóról”, ami Lázár Jánosnaknem túl sok jót jelent. A kancelláriaminiszternek különösen fontos volt ez a voksolás, mivel a Lázár-Tiborcz-Elios ügy sokat rombolt politikai imázsán, sőt, az utóbbi napokban már olyan hangokat is lehetett hallani, hogy végül vele vitetik el a balhét. Ehhez jött aztán a Lázár-birtokokkal körülölelt nem Lázár-kastély, majd a meglepetésszerű vereség. Hiszen ne felejtsük, hogyan is készült a voksolásra a Fidesz – erről a Heti Válasz friss számában írtunk:

„Ha az ellenzéki jelölt negyven százalék fölé ér, a mögé állt pártok legalább magyarázhatják a vereséget. Harmincöt százalékos vagy az alatti eredménynél vége a dalnak. Azt az ellenzék nem tudná értelmezni, és áprilisban országosan ismét kétharmadközeli eredményt vetít előre” – ad lapunknak becslést a hódmezővásárhelyi kampányra rálátó fideszes forrásunk.

És Lázár János vesszőfutása még csak most indul: Márki-Zay Péter tegnap este az Elios-ügyről azt mondta:

„A hódmezővásárhelyiek megérdemlik a tisztánlátást a közügyekben és a közpénzek elköltésében.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.