„Demagóg, hiteltelen”: nekirongyol Bogárnak 12 jobbos értelmiségi

/ 2015.11.25., szerda 11:00 /
„Demagóg, hiteltelen”: nekirongyol Bogárnak 12 jobbos értelmiségi

„Alulírottak, az Antall-kormány egykori tagjai és Antall József közeli munkatársai tiltakozunk a Duna Televízió csatornán futó Szabadság tér ’89 című sorozatban a néhai miniszterelnök személyének és politikájának rendszeresen hamis színben történő beállítása ellen” – kezdi levelét a tizenkét jobboldali értelmiségi. A Magyar Nemzetben megjelent írást Bod Péter Ákos volt ipari miniszter, Boross Péter volt belügyminiszter, Entz Géza volt államtitkár, Granasztói György volt nagykövet, Hieronymi Ottó volt gazdasági tanácsadó, Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Kodolányi Gyula volt államtitkár Kónya Imre volt MDF-frakcióvezető, Martinovich Endre volt kabinetfőnök, Martonyi János volt közigazgatási államtitkár, O’sváth György volt gazdasági tanácsadó és Tar Pál volt nagykövet írta alá.

A 12 közéleti személyiség bírálja a 25 évvel ezelőtti eseményeket feldolgozó, Rákay Philip által vezetett „történelmi talk show” több állítását. Az alábbiakban ebből idézünk.

„Különösen fölháborító volt a november 18-i adás. […] A műsorban megszólaló Tőkéczki László, Bogár László és Fricz Tamás szerint az MDF vezette kormány idején a magyar nemzeti vagyon elherdálása, elkótyavetyélése folyt, amiért a naiv vagy befolyásolható Antall a felelős.”

„Az immár rendszeresen ilyen állításokat hangoztató Bogár László neve alatt szerényen az állt a műsorban, hogy volt országgyűlési képviselő. Ő azonban a 1990-94 között, az Antall- és Boross-kormányok teljesen fennállása alatt a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának politikai államtitkára volt. […] A mostani Bogár László szerint a rendszerváltozással a nemzeti jövedelemből annyit veszítettünk, mint a II. világháborúban. […] Fricz Tamás a műsorvezető kérdésére megerősítette, hogy az úgynevezett MDF—SZDSZ paktumot külföldi bankárok nyomására kötötte meg Antall. Ezt maga sem hiheti el. […] Szó esett a műsorban Soros György 1990-es ajánlatáról, miszerint a magyar ipar részvényeiért, a nemzeti vagyon javának átengedéséért egy általa képviselt befektetőcsoport megvenné, kiváltaná a magyar államadósságot. Ezt az ajánlatot azonban éppen Antall József utasította el keményen, ez vezetett Soros és az Antall-kormány viszonyának megromlásához. A gazdasági kérdésekkel, befektetésekkel sosem foglalkozó Tom Lantos képviselőt pedig a műsor összemosta az amerikai üzleti körökkel, azt a sztereotípiát erősítve, hogy az úgymond »nemzetközi zsidó tőke« tette tönkre hazánkat. Az ilyen állítások sora nemcsak rosszhiszeműség és demagógia, de a tudatlanság és hiteltelenség kérdését is felveti a műsorral kapcsolatban.”

„A műsorban a nemzeti érdeknek, az új magyar vállalkozásoknak az erőteljes antalli képviseletéről nem esik szó. És ez a hamis kép csak egy eleme annak a törekvésnek, amely e műsorban, de más médiafórumokon is egy szélsőséges gondolkodású kör részéről Antall József személyének és politikájának hol nyílt, hol sugalmazott lejáratását tűzte ki célul.”

„A fenti rágalmak nem pusztán az aláírókat sértik, hanem a magyar társadalom jelentős részének igazságérzetét is, és aggályokat vetnek fel a nemzeti média egyes részeinek működésével kapcsolatban.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.