Demjén nem hajlandó MSZP-s rendezvényen énekelni

/ 2009.12.23., szerda 16:13 /

"A demokrácia arról szól, hogy mindenki a saját véleményét mondja. Ha támadnának, akkor is ezt mondanám."

Hétfőn ünnepelte 63. születésnapját Demjén Ferenc, aki ebből az alkalomból a Blikk szerkesztőségében válaszolt az olvasók kérdéseire. Az egyik érdeklődő azt firtatta: kihat-e Demjén karrierjére, hogy felvállalta jobboldali politikai identitását? Az énekes úgy reagált: „A demokrácia arról szól, hogy mindenki a saját véleményét mondja. Ha támadnának, akkor is ezt mondanám. Olyan hely nincs, ahova nem hívnak el fellépni, de baloldali rendezvényekre nemet mondok. Nem szorulok rá."

A 2006-os országgyűlési választások kampányában Demjén politikai kiállásáról is nyilatkozott a Heti Válasznak. A rendszerváltoztatás utáni szerepvállalásáról akkor a következőket mondta: „Kilencvenben egy új világban reménykedtünk, azt hittük, hogy a rendszerváltással eljött a szabadság nagy pillanata. Hogy nem kell pártok mellé odaállni, elég szavazni rájuk. Én az első pillanattól kezdve a Fideszre szavaztam egyébként, vagy ha nekik nem volt jelöltjük, az SZDSZ-re. Utóbbiak az első négy évben ügyesen megtévesztettek engem is. Az utódpárt visszatérése - az ő hátukon - aztán felnyitotta a szememet, sőt sokkolt. Attól fogva egyértelműen a Fidesz mellett álltam szimpatizánsként - de csak úgy. Sosem voltam és ma sem vagyok párttag. Csak érzem, hogy most szükség van mindenkire. Én dallal tudok segíteni, amely talán hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen érezzék át: fel kell ébredni, el kell menni szavazni, a saját érdekükben."

Az énekes abban az évben ünnepelte 60. születésnapját, a kerek évfordulón készített számvetést pedig összekapcsolta az ország sorsával való szembenézéssel is: „Hatvanéves vagyok" - mondta három évvel ezelőtt. - „Nem fogom már olyan sokáig taposni ezt a földet. De ehhez a nemzethez tartozom, ezért nem közömbös számomra a sorsa. Az már most látszik, hogy a globalizáció szakmunkásainak kezében már ott a drótkefe, s alig várják, hogy ledörzsölhessék az ország névtábláját. Ezért nem szeretném, ha az ő segédmunkásaik maradnának hatalmon. Azok, akik a köztársaság megfoghatatlan ideáját a nemzet élő valósága fölé helyezik, nem képviselhetik utóbbit hitelesen. A köztársaságba nem férnek bele a határon kívül rekedt magyarok sem - főleg, hogy a baloldal december 5. előtti kampányával elérte, hogy kirekesszük őket abból. Amin nincs is mit csodálkozni olyanok esetében, akik máig az Internacionálét énekelgetik rendezvényeiken - ami lássuk be, elég nevetséges 2006-ban."

A radikáljobbos eszmerendszerről Demjén három évvel ezelőtt azt mondta lapunknak: „Csak rontották a jobboldal esélyeit, hitelét, akik radikalizálódtak. Nem régi világok utánzására van szükség. Árpádsávos zászlókat lengetők, régi náci jelvények büszke viselői ellenszenvet keltenek bennem is. Arról nem beszélve, hogy alapot adnak a másik oldalnak, hogy összemosson minket velük. Kaptak is mindig az alkalmon, hogy miközben jókora reklámot csaptak az éppen aktuális kétszáz neonácinak, az antiszemitizmus vészes előretöréséről szónokoljanak a mímelt aggodalom remegő hangján. Holott itthon nincs antiszemita veszély." Mostanra viszont engedett az árpádsávos zászlóval szembeni ellenszenvéből, a chat-szobában feltett kérdésre így válaszolt: „Úgy veszem észre, hogy inkább nőtt, mintsem csökkent volna a közönségem. Még árpádsávos zászlókkal is jöttek bulira, engem egyáltalán nem zavar."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.