valasz.hu/itthon/deutsch-a-digitalis-oktatast-hianyolja-a-tanarok-koveteleseibol-117792

http://valasz.hu/itthon/deutsch-a-digitalis-oktatast-hianyolja-a-tanarok-koveteleseibol-117792

Deutsch a digitális oktatást hiányolja a tanárok követeléseiből

/ 2016.03.22., kedd 13:39 /

Abszurd, hogy letetetik a gyerekekkel az okostelefont és a tabletet az iskolákban – mondta Deutsch Tamás a digitális oktatásról rendezett beszélgetésen az Informatikai Vállalkozások Szövetsége közgyűlésén, ahol újra elnökké választották Laufer Tamást.

„Lassan össze sem tudom adni azoknak a pontoknak a számát, amelyek a pedagógusok követeléseiben megjelennek – egy szó azonban egyetlen pontjukban sem szerepel: a digitális. Nincs olyan szakszervezet vagy tanári közösség, amely a jövő magyar oktatásával kapcsolatban megfogalmazta az elképzeléseit és ezek között a digitális oktatást is megnevezte. Én ezt nem tartom jónak. Ha van négy-öt ügy, amelyeket a legfontosabbnak nevezhetünk, azok között az oktatási rendszer digitális átalakítása is ott kell, hogy legyen.”

Fotó: Fényes Gábor

Ezt a kritikát Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos fogalmazta egy oktatás jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetésen, melyet az IVSZ közgyűlésén rendeztek a múlt hét végén. A miniszterelnöki biztos hozzátette: nem elég, hogy minden iskolában gyors internet-hozzáférést és korszerű informatikai eszközöket biztosítanak, szemléletváltásra is szükség lenne, hogy tiltás helyett a diákok saját okostelefonjait és táblagépeit is bevonják az oktatásba.

„Képzeljék el, mi lenne, ha a sportegyesületek, ahová délutánonként edzésre visszük a gyermekeinket, azt mondanák, hogy az általunk, szülők által vásárolt tornacipőt vagy úszódresszt le kell venniük, még akkor is, ha esetleg a klub csak elavult sportfelszerelést tudna biztosítani, vagy semmilyet. Akkor beszélhetünk majd digitális oktatásról, ha teljesen természetes lesz, hogy a munkafüzet és atlasz mellett a gyerek a saját okoseszközét is használhatja majd az órán” – fogalmazott Deutsch.

Solymár Károly infokommunikációért felelős helyettes-államtitkár a beszélgetés során megerősítette a kormány vállalását, miszerint 2018-ra minden iskolában lesz wifi, és még az idén 50-100 megabites internet-hozzáférés a jelenleg jellemző lassú, 4-8 megabites kapcsolat helyett. Egy elszomorító statisztikát is megosztott: ma, 2016-ban még mindig van mintegy kétszáz iskola Magyarországon, ahol semmilyen internet nincsen.

Részt vett a kerekasztalon Czunyiné dr. Bertalan Judit is, aki februárig köznevelésért felelős államtitkárként dolgozott. Leköszönése után a digitális tartalom-fejlesztésért felelős kormánybiztossá nevezték ki, így az ő szakterületéhez tartozik a nemrég elindult az Okosportál. Czunyiné nem rejtette véka alá, hogy az offline tankönyvek statikus változatát tartalmazó oldal anyaga még kevéssé alkalmas a valóban interaktív tanításra.

„A fejlesztőknek is jeleztem, hogy van egy 11 éves fiam, aki ennél a formátumnál már gazdagabb élményvilággal szeretne ilyen tartalmakhoz nyúlni – fogalmazott a politikus. – Az OECD és a PISA felmérések is azt támasztják alá, hogy nincs egyenes összefüggés a digitális eszközhasználat mennyisége és a digitális írástudás között. Nem az a cél, hogy minél több eszközt használjunk minél több ideig, hanem hogy megtaláljuk azokat az interaktív módszereket, amelyeket csak az informatika tud hozzátenni a tanításhoz.”

Önmagában nem elég csak az eszközhasználat fejlesztése, meg kell találni a megfelelő módszertant ahhoz, hogy a mai gyermekek digitális írástudása látványosan fejlődjön a következő időszakban – tette hozzá. Kiemelte továbbá, hogy a minőségi oktatási tartalom, és jó gyakorlatok begyűjtése és megosztása egy nyitott rendszerben különösen fontos, ebben van nagy szerepe az Okosportálnak. Prioritás továbbá a tanárok felkészültségének és tudásának feltérképezése is, hiszen az elmúlt évtizedekben nem igazán készült releváns mérés az oktatók digitális képességének szintjéről.

Laufer Tamás

Fotó: Szabó Balázs

 

Az IVSZ kiemelt missziója a digitális alapkészségek fejlesztése, a digitális írástudás erősítése, ennek jegyében a szervezet az EMMI felkérésére az idei évben először szervezi meg a Digitális Témahetet. Ez a köznevelési intézményekben egy olyan pedagógiai eszközrendszer-váltást szorgalmazó tematikus hét, amely során a különböző tanórák témája valamilyen módon az informatika köré épül, vagyis a tanárok a digitális pedagógia módszertanát és eszközeit alkalmazzák. A cél az, hogy minél több diákhoz juthasson el, vagy váljon kézzel foghatóvá, hogy ma már digitális eszközök tudatos használata és digitális gondolkodás nélkül nincsenek hétköznapok. A szervezet szabadon használható programozási tananyagot is közzétett.

A közgyűlésen újabb három évre bizalmat szavaztak Laufer Tamás elnöknek, aki harmadik ciklusát kezdi az IVSZ élén. A régi-új vezető rámutatott: „A digitalizáció megkerülhetetlen folyamat, amelyet az egész gazdaságnak magáévá kell tennie, ha nem akar reménytelenül lemaradni a globális versenyben. A digitális gazdaság nem egy jövőkép, hanem a jelen - addig ma már ez sem elég: digitális lépéskényszerben vagyunk.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.