Diszkrimináció a mindennapokban

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa - elsősorban a cigány kisebbség problémáinak megoldatlanságára hívja fel a figyelmet. Ezt az is indokolja, hogy a beadványok több mint hatvan százaléka a roma etnikumtól érkezik. Az ombudsman hangsúlyozza, hogy Magyarországon az állam és az önkormányzatok részéről nem tapasztalható tudatos kirekesztő politika egyetlen hazai kisebbséggel szemben sem. A diszkrimináció ugyanakkor igen változatos formában jelenik meg a mindennapokban. Kaltenbach Jenő szerint szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy Magyarország nem tartozik a nyugat-európai értelemben vett jóléti államok közé, és az alkotmányban biztosított szociális biztonsághoz való jog érvényesítése nem old meg minden problémát. Emlékeztetett rá: az Alkotmánybíróság egyik legutóbbi döntésében kimondta, hogy az alkotmányból csak igen szűk körben következik az állam gondoskodási kötelezettsége, például a lakhatás biztosítása. Ugyanakkor az önkormányzatok tulajdonhoz való jogát garantáló alkotmányos előírások érvényre juttatása jegyében minden eddiginél egyszerűbbé vált a jogcím nélküli lakáshasználók, az úgynevezett önkényes beköltözők kilakoltatása. A kilakoltatott családok körében igen magas a roma kisebbséghez tartozók aránya, emiatt a szociális problémák etnikai köntösben jelennek meg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.